2021. december 22.

Előregyártott családi ház – típus legyen vagy egyedi tervezés?

Előregyártott családi ház – típus legyen vagy egyedi tervezés?

Az előregyártott kéregfal és kéregfödém elemek használata sok tervező számára negatív felhanggal bír, a hiedelmekkel ellentétben azonban társasházak és családi házak egyedi kivitelezéséhez is tökéletes választás lehet ez a technológia. Arról nem is beszélve, hogy akár heteket spórolhatunk egy szerkezetkész családi ház kivitelezési folyamatán. A Leier 12 különböző méretű és kialakítású szerkezetkész típusház modellt tervezett, hogy segítsen a költségkalkulációban és alaptervként vagy inspirációként szolgáljon a tervezőknek.

Akár szakemberhiánnyal küzdünk, akár a kivitelezés során szeretnénk minimalizálni az emberi kontaktusok számát, már családi ház léptékében is érdemes lehet – a kivitelezést gyorsító – előregyártásban gondolkodni. Ezzel a technológiával a szerkezetkész épület garantáltan kis létszámú csapattal, gyorsan és pontosan készülhet. Az innováció lényege is ebben a pontosságban rejlik: az előre megtervezett, ellenőrzött minőségű betonból kiöntött kéregelemek a megbeszélt határidőre kerülnek az építkezés helyszínére. Az elemek pedig egyedi elképzelés alapján, szinte bármilyen formavilág szerint legyárthatók. Emellett a szerkezet nagyobb teherbírása kiváló hangszigetelő és hőtartó képessége, valamint a kisebb szerkezetsűrűségi igénye is nagy előnyt jelenthet.

Előregyártott családi ház – típus legyen vagy egyedi tervezés?

 

Kézben tartható kivitelezés

Az előregyártott elemekkel történő kivitelezés során határidőre érkeznek a helyszínre az igények szerint megtervezett és a gyárban előkészített kéregfalak. A beemelésükhöz és összeillesztésükhöz pedig mindössze egy munkavezetőre és néhány munkásra van szükség. Ezután már gyorsan haladhat a folyamat, hiszen az elemekben a falakhoz hasonlóan már ott van a betonacél jelentős része, így az esetlegesen szükséges betonozás és kiegészítő vasalás elhelyezése után a födém szinte azonnal kész. A kéregfalak a nyílászárók helyének kihagyásával készülnek, a gépészeti munkákat pedig az előre megtervezett és kialakított áttörések segítik.

Emellett a sima pórusmentes betonfelületeket vakolni nem, csak glettelni kell, a későbbiekben az előre beépített szakipari szerelvényeknek köszönhetően pedig a gépészeti szerelések idején sem kell szétvésni a falat. Így valóban meglehetősen gyorsan, akár 2-3 nap alatt a következő munkafázisokhoz juthat az építkezés.

Előregyártott családi ház – típus legyen vagy egyedi tervezés?

 

Egyszerűbb tervezés típusházakkal

A gyors és kiszámítható kivitelezés mellett a hatékony költségkalkulációban is nagy segítséget nyújthat a technológia. És mik is a pontos számok? Hogyan számolhatunk például egy 30 vagy 120 m2-es szerkezetkész családi ház esetében? E kérdések megválaszolásában nyújt segítséget a hazai előregyártási piac meghatározó szereplője, a Leier Hungária Kft. új szolgáltatása, a típusházak kínálata. A cég újonnan bemutatott típustervei előregyártott kéregfal-, klímafödém- és lépcsőelemekből épülnek fel, a kínálatban pedig bármilyen igényhez igazítható méretű és alaprajzú házak találhatók. A tervek remek iránymutatásként szolgálhatnak az anyagköltség-kalkuláció területén, ugyanakkor bármelyik típusház átalakítható a család/tervező igényei szerint is. Ha pedig úgy dönt a vevő, hogy a megépítéshez szükséges – típustervben szereplő – összes alapanyagot megvásárolja, akkor a kiválasztott ház terveit készen és térítésmentesen kézhez kapja, hogy az építész ezek alapján szabhassa személyre a házat.

Előregyártott családi ház – típus legyen vagy egyedi tervezés?

 

12 ház kiszámolva

A kínálatban található 12 különböző alapterületű és elrendezésű házterv és 3 féle garázs minden igényt kielégítő lehetőségeket kínál, arról nem is beszélve, hogy a 12 ház közül 10 CSOK kompatibilis is. Méretek tekintetében a „garzonszerű” 30 m2-es házaktól egészen a nagy, akár 3-4 gyermekes családok számára tervezett 160 m2-es házakig minden méret megtalálható, az árak pedig egy szerkezetkész ház alapjaihoz nettó 3 és 15 millió forint között mozognak.

A kivitelezés során a könnyen ütemezhető munkálatokhoz 4-5 szakember jelenléte szükséges, akik akár 3-4 nap alatt, csúszások nélkül kivitelezik a szerkezetkész épületet. Azt azonban fontos kiemelni, hogy az árak nem tartalmazzák a szállítás és kivitelezés költségeit, de természetesen ezekben is tud segítséget nyújtani a vállalat.

Előregyártott családi ház – típus legyen vagy egyedi tervezés?

 

Tudjon meg többet az előregyártott technológiáról >>

Nézzen szét a Típusházak kínálatában >>

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A CSOK Plusz rendelet részletei

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

épjog