Deceuninck

 

2020. szeptember 09.

Energetikai felújítás pincétől a padlásig

Energetikai felújítás pincétől a padlásig

A többgenerációs családi házak elterjedésével az 1970-es évek óta rengeteg tetőtér-beépítéses lakóház épült, amelyeknél még kevésbé figyeltek az épületenergetikára. Egy-két fűtési szezon elteltével megjelent a nedvesedés, a penész, nyaranta pedig a túlzott felmelegedés kínozta a tetőtérben lakókat. Fontos, hogy az új építések mellett a felújítások is nagy szakértelemmel, odafigyeléssel történjenek, lehetőség szerint a használatban lévő lakótér bontása nélkül, valamint hogy a tetőterek mellett a padlásfödém és a fűtetlen pince födémének hőszigetelésére is komplex megoldásokat találjunk.

A tapasztalatok szerint egy épület teljes hőveszteségéből a beépített magastetőn keresztül távozó hő részaránya akár 30-35% is lehet, míg például a homlokzati nyílászáróké vagy a talajon fekvő padlóké „csak” 10-15%. A fennmaradó 30-35%-ot többek között a falakon keresztül elvesztett hő teszi ki, amellyel igen sokat foglalkoztak az elmúlt egy-két évtizedben: rengeteg családi ház kapott külső fali hőszigetelést. A tetőterek korszerűsítése azonban gyakran elmaradt. Az Ursa szakemberei, felismerve az összetett problémákat, működő rendszermegoldásokat dolgoztak ki azok mindegyikére, fenntartható szigetelőanyagokból.

Energetikai felújítás pincétől a padlásig

A jelenlegi U-érték követelményértéke fűtött tetőtereket határoló szerkezetek esetén 0,17 W/m2K, míg külső falak esetén 0,25 W/m2K – felmerülhet, hogy vajon a tetőtér függőleges térdfalára melyik érték vonatkozik. Igaz, hogy szerkezetét tekintve külső fal, viszont funkcionálisan – a ferde síkú mennyezettel együtt – a tetőteret határolja, ezért jobb, ha a 0,17-es értéket vonatkoztatjuk a térdfalra is. A hőszigetelés mellett a tetőterekben a hangszigetelés hiánya is gyakori problémaforrás, különösen forgalmas utak mellett zavaró, hogy a tetőtér nem megfelelően védett a külső zajokkal szemben. Az ásványgyapot szigetelőanyagok akusztikai tulajdonságai is kiválóak, használatuk ezért különösen ajánlott a tetőterek minden igényt kielégítő szigeteléséhez.

Hogy a belső tér érintetlenül maradhasson, érdemes külső felújítási lehetőséget választani, amikor is a szarufákon és a belső burkolaton – lambéria, gipszkarton – kívül minden réteget el kell bontani a tetőről. Mivel az új párafékező fóliát nem tudjuk a szarufák alatt átvezetni, körbe kell vele csomagolni a szerkezetet, az átlapolásoknál légtömör kapcsolat kialakításával, melyet az Ursa Seco fóliatermékeinél öntapadó csík biztosít. A megfelelő hőszigetelési magasságot a szarufákon készített XPS-bakokkal adjuk meg, amelyek szarufaszéles XPS-sávokból és az azokat méretezett rögzítőcsavarokkal leszorító staflifákból állnak. 25 cm magas hőszigeteléssel biztosítható a kívánt U érték. A szálas hőszigetelést páraáteresztő cserépalátét-fólia követi – szintén gyári ragasztócsíkokkal –, majd pedig legalább 5 cm magas működő légrést kell kialakítani ellenlécezéssel. Az alátéthéjazatnak a fedés anyagához kell igazodnia.

A pincefödém előírt U-értéke 0,26 W/m2K, szigetelésére fémdübellel rögzíthető, illetve csak ragasztható ásványgyapot táblák is szerepelnek az Ursa kínálatában. Előbbi a kötésben építendő Ursa FDP 4/Vv, illetve a hálósan elhelyezendő, füles túlnyúló kasírozással ellátott Ursa AKP 5/Vv. Kifejezetten lakossági felhasználásra ajánlott a ragasztható Ursa Terra 62 Ph/Vv Vk, amely kisebb, 60×120 cm-es táblaméretének is köszönhetően könnyebben beépíthető.

Pincefödémek esetén körülbelül 15 cm vastag hőszigetelésre lehet szükség – a számításkor figyelembe vehető a földszinti padlóban meglévő úsztatóréteg is.

Amennyiben tetőtér-beépítés nem készül, úgy a vízszintes zárófödémet kell hőszigetelni, hogy a hőveszteség a lehető legkisebb legyen a fűtési szezonban. Az előírt U-érték ebben az esetben is 0,17 W/m2K. Ajánlott a padlásfödém szigetelésének kialakításánál is Ursa XPS-bakot alkalmazni a födémre fektetve – ezzel egyben biztosítjuk a vonalmenti teherátadást és a hőhídmegszakítást –, majd a közeit Ursa ásványgyapottal kitölteni.

Az XPS-bak fogadja a szegezett vagy csavarozott deszka járófelületet is, amely alá geotextília vagy üvegfátyol leterítése javasolt. A minden épületszerkezetében szisztematikusan szigetelt épület nemcsak modern, hanem fenntartható, energiatakarékos és maximálisan egészségbarát is.

hírlevél-feliratkozás

épjog