Busscher

2021. március 24.

Energiatakarékos ház építése észszerű áron

Energiatakarékos ház építése észszerű áron

Ha új házat építünk, az esztétikum és a praktikusság mellett érdemes végiggondolni azt is, hogy mennyire lesz energiatakarékos az épület. Az ingatlanok energiafogyasztásáról egy energetikus által készített dokumentum ad tájékoztatást. Ez a dokumentum az energetikai tanúsítvány, aminek az ára sok tényezőtől függ. Ez az ár viszont mindig elenyésző összeg ahhoz képest, hogy mennyi hasznos információt tudhatunk meg belőle.

 

Ha gazdaságosan tudunk üzemeltetni egy házat, akkor hosszú távon rengeteget spórolunk a rezsiköltségeken, komfortosabb lesz a lakásunk, ráadásul kevesebb lesz a CO2-kibocsátás, vagyis környezettudatosabb, környezetbarátabb lesz az energiahasználatunk.

És ami nagyon fontos: azoknak az épületeknek, amelyek 2022. június 30. után szereznek használatbavételi engedélyt, kötelezően teljesíteniük kell a közel nulla energiaigényű épületek energiahatékonysági előírásait! (A korábbi szabály a 2021. január 1. után épített házakra vonatkozott, azonban a 2021. március 13-án hatályba lépő szabálymódosításnak köszönhetően másfél év haladékot kaptak az új építésű házak. Ez azt jelenti, hogy 2022. június 30. után kell teljesíteni az új előírásokat!) Minden újépítésű háznak el kell érnie legalább a BB energiaosztályt. Ennél természetesen magasabb beosztást is elérhetünk: AA, AA+, AA++.

Amikor energiatakarékos házról beszélünk, legtöbbször a szigetelés és a fűtéstechnika helyes kiválasztása jut eszünkbe először. Pedig rendkívül fontos tényezőnek számít a megfelelő fekvésű telek kiválasztása, az épület geometriai kialakítása, a megújuló energiaforrások (pl. napenergia) aktív és passzív hasznosítása, a fűtéstechnika automatizálása, a külső határoló szerkezetek tájolása.

1. Válasszuk ki a megfelelő telket!
Ahhoz, hogy energiatakarékos módon tudjon üzemelni a házunk, nem mindegy, hogy hová építjük. Fel kell mérni, hogy milyen fekvése van a teleknek, milyenek a domborzati viszonyok, milyen a növényzet. Érdemes a tervezővel egyeztetni a telek kiválasztása során, jó néhány fontos szempontot lehet előre tisztázni.

2. Terveztessünk körültekintően!
Érdemes olyan tervezővel dolgozni, aki az energiahasználat összefüggéseit is belekomponálja a tervekbe. Alaposan, minden részletre kiterjedő módszerességgel vázoljuk fel, hogy milyen módon képzeljük el a ház használatát, mire van szükségünk, így a tervező is pontosabb képet fog alkotni arról, hogy mire van szükségünk. Készíttessünk energetikai kalkulációt a tervezés elején! Nem feltétlenül kell bonyolult tervek mentén gondolkozni az energiatakarékos házról. Ha betartjuk az energiatakarékosság elveit, korszerű épületszerkezettel, minőségi kazánnal, optimalizált fűtésszabályozással és vastag hőszigeteléssel nehezen nyúlunk mellé.

3. Használjuk az állami támogatásokat!
Vizsgáljuk meg, hogy nem tudunk-e valamilyen támogatást felvenni az új ház építéséhez (pl. CSOK, falusi CSOK, babaváró hitel stb.)!

4. Válasszuk ki a megfelelő építő- és szigetelőanyagot!
Nemcsak a hatályos építésügyi szabályok határozzák meg, hogy minimálisan milyen hőszigetelő képességgel kell rendelkeznie az épületszerkezetnek, építőanyagnak, ez a ház komfortos használata és az energitakarékos használat szempontjából is nagyon lényeges kérdés. A kivitelezés során nagyon fontos, hogy ne térjünk el az előzetesen meghatározott építőanyagtól (pl. csak a megfelelő vastagságú, minőségű homlokzati szigetelést engedjük feltenni a homlokzatra), ha mégis más anyaggal kellene tovább dolgozni, mindenképp egyeztessünk az energetikus szakértőnkkel, tervezőnkkel!

5. Használjuk a fényenergiát passzív módon!
A napenergia egyik legősibb felhasználási módját mind a mai napig alkalmazzák az építészek. Ebben az esetben az üvegházhatás elvén „becsapdázzuk” a nap ingyen áradó energiáját. Egy megfelelően tájolt épület esetében a nyílászárókon, üvegfelületeken keresztül melegen tarthatjuk egyes helyiségeinket, és a napsütéses órák idején a világításról sem kell külön gondoskodnunk.

6. Alkalmazzunk megújuló energiaforrásokat!
Új ház építése esetén mérjük fel, hogy milyen megújuló energiaforrással tudjuk kielégíteni az épület energiaigényét. Az új magyar szabályok értelmében az energiahordozók legalább 25%-ának megújuló energiaforrásból kell származnia! (A korábbi szabály a 2021. január 1. után épített házakra vonatkozott, azonban a 2021. március 13-án hatályba lépő szabálymódosításnak köszönhetően másfél év haladékot kaptak az új építésű házak, ez azt jelenti, hogy 2022. június 30. után kell teljesíteni az új előírásokat!) A szabályok alapján az alábbi megújuló energiahordozók vehetők figyelembe: tűzifa, biomassza, biomasszából közvetve vagy közvetlenül előállított energia, a biogázok energiája, fapellet, agripellet; nap-, szél-, vízenergia, geotermális, geotermikus, hidrotermikus, légtermikus energia; illetve a távhő is bizonyos speciális esetekben.
Az elektromos áramszolgáltatáshoz érdemes a háztartásra optimalizált (adott esetben bővíthető) napelemrendszert telepíteni. Így környezetbarát „ingyen” árammal tudjuk ellátni az épületet. A napelemrendszerek telepítésére ráadásul majdnem minden évben kiírnak állami támogatást.
A fűtéstechnológia esetében érdemes padló-, mennyezet- vagy falfűtést építeni, és megfontolni a hőszivattyú használatát. Ebben az esetben előzetesen fel kell mérni, hogy milyen típusú hőszivattyút használunk, vagyis azt, hogy honnan szerezzük a külső hőt: levegő-levegő, talajvíz-levegő, talajszondás rendszer, masszív abszorber, esetleg geotermikus vagy geotermális energia. A hőszivattyúnak még az is nagy előnye, hogy napelemről is üzemeltethetjük. Az esővizet nem szokták megújuló energiaforrások közé sorolni, de körültekintő tervezéssel az esővizet nemcsak öntözési céllal lehet gyűjteni, hanem hűtő vagy használati vízként is alkalmazható.

7. Automatizáljuk a fűtéstechnikát!
Ha nem is cseréljük le a fűtéstechnikát, mindenképp érdemes automatizálni a fűtési folyamatot. Ezzel egyrészt optimális lesz a hőmérséklet otthonunkban, másrészt energiatakarékos módon tudjuk üzemelni az épületet. Ebben az esetben nem érdemes spórolni, vegyük meg a legjobb automatikát, sokkal többet fog spórolni nekünk!

8. Használjunk energiatakarékos eszközöket, izzókat!
Az építés után az sem mindegy, hogy milyen gépekkel látjuk el a háztartás alapvető szükségleteit. A mosás, szárítás, mosogatás, hűtés, világítás stb. gépparkjának kiválasztása során vegyük figyelembe az energiatakarékossági besorolást. (Figyeljünk arra, hogy 2021. március 15-től új uniós besorolási szabályok vannak!)
A természetes fényforrások mellett érdemes olyan világítástechnikát, mosógépet, hűtőszekrényt, egyéb konyhagépeket vásárolnunk, amelyeket hosszú távon, alacsony energiahasználat mellett alkalmazhatunk. A LED-világítás, az A+ besorolású gépek vagy a takarékos csaptelepek mind jelentős mértékben járulnak hozzá az energiaspóroláshoz.

A fentiekből is láthatjuk, hogy úgy építhetünk ésszerű áron energiatakarékos házat, ha minden lépésnél körültekintően, szakemberek bevonásával járunk el. A telek kiválasztásától az utolsó égő becsavarásáig mindig vizsgáljuk meg, hogy a tervek szerint járnak-e el a kivitelezők. Rengeteg bosszúsággal vagy többletköltséggel járhat egy rosszul helyettesített anyag vagy egy elnagyolt kivitelezés.

Viszont egy gondosan tervezett, épített energiatakarékos ház építésével nemcsak magunknak teremtünk komfortos lakókörnyezetet, hanem a redukált károsanyag-kibocsátással a jövő nemzedékeinek számára is élhetőbbé tesszük a bolygónkat.

(X)

 

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo