2013. március 19.

Energiatudatosság az építőipari szakképzésben – készül a részletes „útiterv”

Energiatudatosság az építőipari szakképzésben – készül a részletes „útiterv”

Az építőiparban dolgozó szakemberek felkészültsége, az energiatakarékos építési megoldásokkal kapcsolatos tudásszintjük általánosságban alacsony. Nem ismerik a gyakorlati megvalósítás eszközeit, alapanyagait, feltételeit, a különböző szakterületek együttműködésének fontosságát - állapítja meg többek között a BUSH projekt keretében készülő dokumentum.

A Build Up Skills Hungary (BUSH) projektet az Európai Unió az Intelligens Energia Európa (intelligent Energy Europe) program keretein belül támogatja 29 más európai ország mellett. A program fő célja az energia hatékonyság és megújuló energia témakör beemelése az építőiparban dolgozó szakképzett munkások folyamatos (tovább)képzési rendszerébe. A projektben résztvevő partnerek az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft a konzorcium vezetőjeként, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Építőanyagipari Szövetség, valamint a Magyar Épületgépészek Szövetsége.

Most zajlik a projekt úgynevezett „első pillére", melynek 18 hónapos időtartama alatt a fő cél egy stratégia, majd egy részletesebb tervezet („útiterv") kidolgozása. Az ezután következő „második pillér" időszakában – pályázati kiírások keretében – elindulhatnak majd a konkrét képzések, melyek a fent említett célt szolgálják.

Jelenleg tehát ott tartunk, hogy elkészült egy helyzetértékelő tanulmány, mely az energiahatékonysággal kapcsolatos szakképzések kínálati és keresleti oldalát tekintette át, azaz egyfelől a jelenlegi képzési rendszert vizsgálta meg ebből a szempontból, másfelől azt tekintette át, hogy az építésgazdaságban milyen igények, fejlesztési igények láthatók. Ezt a tanulmányt 2012 októberében mutatták be egy konferencián – az anyag a projekt honlapjáról letölthető.

A közelmúltban, 2013 márciusában tartott konferencián a kidolgozás alatt álló útitervről hallhattak beszámolót a résztvevők; az előadások anyaga ugyancsak megtalálható a BUSH-honlapon.

Mint az útiterv tervezetét ismertető Palotai Péter (Nemzeti Munkaügyi Hivatal) előadásában elhangzott, négy fő területen szükséges a beavatkozás:

  • A megrendelők többsége nincs tisztában az energiatakarékosság fontosságával, eszközeivel. Ebből, valamint az általános építésgazdasági visszaesésből következik, hogy nincs elég, vagy csak nagyon kevés az épületek hatékony energiafelhasználását elősegítő megrendelés.
  • Az építőiparban dolgozó szakemberek felkészültsége, az energiatakarékos építési megoldásokkal kapcsolatosan tudásszintjük általánosságban alacsony. Nem ismerik a gyakorlati megvalósítás eszközeit, alapanyagait, feltételeit, a különböző szakterületek együttműködésének fontosságát és módját.
  • A következő generációból hiányzik a fizikai munka megbecsülése, az építőipari munka alulfinanszírozása és az ebből következő elvándorlás ellehetetleníti az építőipari szakemberek megfelelő utánpótlásának biztosítását, valamint az új alapelvek átültetését a gyakorlatba.
  • Az energiatudatos építés terjedésének legnagyobb akadálya a finanszírozás hiánya. Az energiatakarékosságot ösztönző és a vonatkozó stratégiai célokat szolgáló komplex pályázati rendszer még nem jött létre.

A tervezet – mely jelenleg szakmai egyeztetés alatt áll – javaslatot tesz azokra az intézkedésekre, melyek a fenti problémák orvoslásához szükségesek. 


hírlevél-feliratkozás

épjog