2016. május 23.

Építészeti értékeit megőrizve újult meg a balatonboglári városháza

Építészeti értékeit megőrizve újult meg a balatonboglári városháza

Mivel a városháza eredetileg palafedéssel készült, azaz könnyű héjalással, a tetőfelújításkor csak olyan burkolat jöhetett szóba, ami nem terheli a szerkezetet, esztétikus és tartós. A kivitelező és a város főépítésze együttesen a Lindab SRP Click lemezfedést találták erre a célra a legalkalmasabbnak.

A felújítási munkálatokat a helyi Együttérzés Építőipari Bt. végezte. Tuli Szilárd, a cég vezetője beszélt a termék felhasználásáról.

Magastetők építésével, felújításával, bádogos- és ácsmunkákkal foglalkozó cégünk meghívásos pályázaton nyerte el a feladatot, miután több városi középület renoválását is sikeresen elvégeztük. Munkánkat dicséri például az óvoda és a művelődési ház új tetőburkolata is. Ez utóbbi esetében – nem először, hiszen évek óta a Lindab szakmai partnerei vagyunk – a cég svédacél alapanyagú tűzihorganyzott cserepeslemezeit használtuk. A városháza természetesen egyedibb és elegánsabb burkolatot kívánt. Ezt a nyolcvanas évek közepén, a kor modern felfogásában tervezett épületet eredetileg pala fedte. A projekt hőszigetelési és ablakcsereprogrammal indult. A tető hőszigetelése megkívánta, hogy a palát elbontsuk, ezt követően új rétegrendet alakítottunk ki az SRP Clickhez/lemezfedéshez.

Építészeti értékeit megőrizve újult meg a balatonboglári városháza

Mivel a régi fedél anyagánál fogva könnyű volt, csak olyan burkolatot választhattunk, ami nem terheli a szerkezetet, esztétikus és tartós. A város főépítészével együtt úgy döntöttünk, hogy a Lindab SRP Click lesz a legalkalmasabb erre a célra. Ez egy olyan innováció, amely az előre korcolt elemek miatt jelentősen megkönnyíti a szerelési munkálatokat. A darabokat csak össze kell pattintani.

A felmérést mi végeztük. Az anyagot elküldtük a Lindabnak, ahol az adatokat bevitték a saját rendszerükbe, és ez alapján kaptunk pontos árajánlatot, továbbá egy olyan térképet is a tetőzetről, ahol egyértelműen be volt jelölve, hogy az érkező elemeknek hol lesz a helyük. Igaz, hogy több éve dolgozunk a Lindabbal, de az általuk biztosított szerelési útmutató mindig jól jön. A szállítás nagyon pontosan és professzionális módon történt. A darabok ugyanis egyértelmű jelzésekkel vannak ellátva, így igen egyszerű beazonosítani az elhelyezésüket.

A városháza tetején több kiugró félköríves tetőablak is található, amelyek fedése nagy gondosságot és speciális anyagot is igényelt. Ezekhez a Lindab PLX-et választottuk. Ez egy nagyon könnyen megmunkálható, lágy, „kezes” fém. Szépen alakítható az íves formákhoz is. Ezek egyébként tekercsekben érkeznek. A PLX volt tehát az egyetlen, amit a helyszínen kellett vágnunk, mert a többi már eleve méretezve érkezett. A készre csomagolt szállításnak ez a magas foka egyfelől azért is hasznos, mert a vágásokkal nem kell megbontanunk azt a speciális bevonatot, amely az egyébként is tűzihorganyzott svédacél alapanyag számára még fokozottabb korrózióvédelmet nyújt. A másik előnye pedig az, hogy így minimalizálni lehet az anyagveszteséget. Ez a megrendelő számára jelentősen növeli a termék ár-érték arányát.

Építészeti értékeit megőrizve újult meg a balatonboglári városháza

Az SRP Clicket matt antracit kivitelben választottuk. Mivel a fedél borítása nagy felületen lehajlik a homlokzatra, az acélszürkével kevert kék nagyszerű ellenpontja a fehér oldalfalaknak.

A Lindab SRP Clickkel, illetve a PLX-szel többszörös célt sikerült megvalósítanunk: építészeti értékeit megőrizve úgy újítottuk meg a városházánkat, hogy az még évtizedekig modern és dinamikusságot hordozó jelképe legyen városunknak.

Azért is szeretem a Lindab termékeit használni, mert a Lindab komplett rendszerekben gondolkodik. A burkolati lemezek mellett az esővíz elvezetését szolgáló csatornák és a tetőbiztonsági elemek egyaránt megtalálhatók qa kínálatukban.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog