2012. december 22.

Épített örökség szakirány a Pécsi Egyetemen

Épített örökség szakirány a Pécsi Egyetemen

A hazai felsőoktatásban elsőként a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) lehet épített örökség szakirányt választani a tervek szerint jövő ősszel induló kulturális örökség tanulmányok mesterszak keretében. Nemcsak építészek, hanem más diplomások jelentkezését is várják. 

A mesterszak indításáról 2012. december 11-én írt alá együttműködési megállapodást Nemeskéri Zsolt, a PTE Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar dékánja és Bachmann Bálint, a PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar dékánja Pécsen. Nemeskéri Zsolt az eseménnyel egybekötött sajtótájékoztatón elmondta, hogy a mesterképzés a Magyar Akkreditációs Bizottság jóváhagyása esetén a felnőttképzési kar kultúratudományi intézetében folyik majd, a hallgatók pedig három szakirány, az épített örökség, az írott örökség és a kulturális diplomácia között választhatnak.

Bachmann Bálint arról beszélt, hogy az épített örökség szakirány a műszaki karon megszerezhető ismeretekre épül, ugyanakkor nemcsak építészek, hanem más diplomások jelentkezését is várják. Hangsúlyozta: Európa épített öröksége amellett, hogy kulturális, művészettörténeti, vagy építészeti szempontból jelentős, nagy gazdasági potenciált is rejt, amelyet a jövőben érdemes minél jobban kihasználni. Ezt segíthetik majd a kulturális örökség tanulmányokat folytató, a közszolgálatban, az építésrendészetben, vagy az örökségvédelem más műszaki, irányítási, beruházási területein elhelyezkedő diplomás szakemberek.

Bachman Zoltán Kossuth-díjas építész, a PTE tanára úgy vélte: örökségvédelmi szakemberekre Pécsnek is szüksége van, már csak azért is, mert az ókeresztény emlékhelyeivel az UNESCO világörökségi listáján szereplő városban olyan sok jelentős műemlék van, hogy azokat hosszú távon csak akkor tudja fenntartani, ha világhírűvé teszi e képzett fiatalok közreműködésével.

(Forrás: MTI, mmk.hu)


hírlevél-feliratkozás

épjog