2014. június 20.

Építkezés lakáshitellel

Építkezés lakáshitellel

Sokan – még akik szeretnének is – nem mernek belevágni az építkezésbe, ha nincs meg hozzá a teljes összeg, amely kifutja az építkezést az alapozástól az utolsó csempéig. Pedig ebben az esetben is létezik megoldás: a lakáshitel. E nélkül sokak álma aligha válhatna valóra belátható időn belül. A 2008-as válság óta azonban óvatosabbak lettünk. Mi a helyzet napjainkban a lakáshitelek piacán?

Írásunkban a lakáshitelek azon változatait fogjuk elemezni, amelyet új lakás építéséhez kínálnak a bankok és a hitelintézetek. Ha körülnézünk a bankok honlapján, és megpróbáljuk összehasonlítani a felvehető hiteleket, előbb-utóbb belefáradunk, és sajog a fejünk a sok adattól. Ebben segít nekünk a hitelmindenkinek portál, amely az összes hitel- és kölcsönfajtával foglalkozik időről-időre, így a lakáshitelekkel kapcsolatban is hasznos információkkal lehetünk gazdagabbak, ha átböngésszük e honlapot.

Tájékoztatást kaphatunk akciós hitelekről, lakáscélú megtakarításokról, felvehető szocpol kedvezményekről, személyi kölcsönökről és még hosszan sorolhatnánk, de maradjunk a lakáshiteleknél.

Új vagy akár használt lakás vásárlásakor választhatunk kétféle lakáshitel-típus közül: az egyik az állam által kamattámogatott, míg a másik típusnál ez nem vehető igénybe. Az állami kamattámogatással azok élhetnek, akiknek nincs köztartozásuk, a házaspár mindkét tagjának, de legalább egyiküknek van legalább 180 nap biztosítási jogviszonya, és az érintett ingatlanban kettejüknek legalább 50 %-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük. További feltételei ennek a hitelformának, hogy új lakás esetén maximum 15 millió forint hitel igényelhető, és az ingatlan értéke maximum 30 millió forint lehet – írja a hitelmindenkinek.hu . A gyermekek számától függően 60 % (0-2 gyermek) vagy 70 % (3 vagy több gyermek) lehet a kamattámogatás mértéke. Ha megfelelünk a feltételeknek, akkor egy 5 millió forintos hitelösszeg esetén 20 éves futamidőre felvett hitelnél havonta több mint 5.000 forintot spórolhatunk a törlesztőrészleten. Ekkora mértékű megtakarítás nem elhanyagolható szempont, ha a hosszú távú hatásokat nézzük.

Persze nem mindenki felel meg a kamattámogatású állami hitelek feltételeinek, ilyenkor kénytelenek vagyunk a piaci kamatozású hitelekhez nyúlni. Ha a fenti feltételű hitelt vesszük fel (tehát 5 millió forintot 20 éves futamidővel), akkor 41-42 ezer forintos havi törlesztőrészlettel kell kalkulálnunk. Természetesen érdemes több banktól is személyre szabott kalkulációt kérni, erre ne sajnáljuk az időt és a fáradságot, súlyos ezreseket spórolhatunk meg havonta egy jól megválasztott kölcsönnel. A kalkuláció nem kötelez bennünket semmire, ha úgy döntünk, nekünk a másik bank ajánlata szimpatikusabb. Szinte minden hitelintézet weboldalán található online hitelkalkulátor, ezzel is végezhetünk magunknak kalkulációt, ám ez csak hozzávetőleges eredményt ad, a konkrét összegek kiszámítását bízzuk szakemberre.

Sok esetben felajánlják hitelfelvételnél a hitelfedezeti biztosítás valamely fajtáját, érdemes ezen is elgondolkodni, ha kölcsönnel élünk. Lényege, hogy a hitel törlesztő részlete mellé fizetjük a biztosítás összegét is, és abban az esetben, ha valami oknál fogva nem tudnánk fizetni a törlesztőrészleteket (pl. egy nem várt kiadás vagy munkahely elvesztése miatt), akkor ez a biztosítás fedezi a részleteket. Így nyugodtabban vághatunk bele a hitel időszakába.

Érdemes tehát körültekintően és nyitottan hozzáállni a hitelekhez, akár új lakást építünk akár használtat vásárolunk, hiszen a szigorúbb feltételek és az egyéb biztonsági eszközök miatt ma már kis eséllyel kerülhetünk hitelcsapdába.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog