2012. április 16.

Épületgépészeti szigetelések fokozott igénybevételekhez

Épületgépészeti szigetelések fokozott igénybevételekhez

Az építőiparban széleskörűen alkalmazzák az ásványgyapot szigetelőanyagokat, de vannak az általános alkalmazásokban megszokottaktól jelentősen eltérő körülmények – például az átlagosnál jóval magasabb hőmérsékleti tartomány –, melyek fennállásakor az építőipari célú szigetelőanyagok már nem használhatók.

Az általános építőipari célokra használt termékekről az MSZ EN 13162 harmonizált szabvány rendelkezik, ami az épületszerkezetekben fellépő leggyakoribb igénybevételeknek megfelelő tulajdonságokat írja elő, illetve azok értékelési osztályait ismerteti. Az ásványgyapot termékek jellemzően a nem éghető A1 tűzvédelmi osztályába tartoznak, ami még nem teszi alkalmassá őket az extrém körülmények elviselésére. A fokozott igénybevételű alkalmazásokhoz készülő épületgépészeti és ipari hőszigetelő termékekre az új MSZ EN 14303 vonatkozik. A harmonizált szabvány előírásainak megfelelő, gyári készítésű ásványgyapot (MW-) termékek különleges környezeti feltételek mellett is hosszú élettartamúak.

 

Az új szabvány fontosabb rendelkezései

Az épületgépészeti és ipari hőszigetelő termékek szervesanyag- (kötőanyag) tartalma jóval kisebb (1 százalék alatti), mint az általános építőipari célokra készült termékeké. Ennek köszönhetően magas üzemi hőmérsékleten is megőrzik hőszigetelő képességüket, szálas szerkezetük tönkremenetele nélkül. A maximális üzemi hőmérsékletet ennek megfelelően a szabvány szerinti jelölési kódban [maximum service temperature: ST(+)] fel kell tüntetni.

Épületgépészeti szigetelések fokozott igénybevételekhez

A negatív hőmérsékleti tartományban mutatott tulajdonságról (minimális üzemi hőmérséklet) a szabvány nem rendelkezik. Az ilyen jellegű vizsgálat szükségességéről és módjáról a feleknek külön kell megállapodnia. Szintén az épületgépészeti vagy ipari alkalmazások esetén felmerülő körülmények miatt, a korrózió megelőzése érdekében fel kell tüntetni a vízben oldódó ionok mennyiségét, illetve a pH-értéket. A Knauf Insulation ásványgyapot termékei akár 750 °C hőmérsékletig is alkalmazhatók. A többi tulajdonságot az adott körülmények esetében felmerülő igények alapján kell megkövetelni, illetve kiválasztani.

Vannak olyan alkalmazási területek, ahol nem elég csak a szigetelőanyagok tulajdonságait megadni, hanem – az épületek biztonságos üzemeltethetősége érdekében – a felhasználásukkal készült szerkezetek tűzállósági határértékét is közölni kell. Ilyen eset például a tűzszakaszon történő csőátvezetés, mely feladatra, a négyszög keresztmetszetű szellőző- és klímacsatornák tűzgátló hőszigetelésére szolgál a 60 mm vastag Fire Board Duct FS csupasz, és Fire Board Duct FS AL alufólia kasírozású kőzetgyapot lemez.

A lemezekkel szigetelt csatornák tűzállósági határértéke az ÉMI A-115/2010 számú minősítése szerint 120 perc (ez az érték külső tűzhatás esetén áll fenn, jelölése EI 120 (ho, oi) S.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog