2014. február 22.

Épülhet a konferenciaközpont a Müpa és a Nemzeti Színház mellé

Épülhet a konferenciaközpont a Müpa és a Nemzeti Színház mellé

Több tízmilliárd forintból 4-5 ezer fős kongresszusi központot épít az állam a következő években a Millenniumi Városközpontban – jelentette be Fürjes Balázs, budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos a napokban egy turisztikai konferencián egy hetilap tudósítása szerint. 

Mint a Figyelő hírül adta, a kormánybiztos a lassan két évtizede várt többezer fős kongresszusi központ tervének részleteiről nem sok részletet árult el, a befogadóképességre is csak a korábban már kiszivárgott 4-5 ezer fős méret hangzott el.

A Figyelő úgy tudja, hogy feltehetőleg a Müpa előtti saroktelken (Lechner Ödön fasor, Soroksári út, Thék Endre utca által határolt területen, ahol most hatalmas felszíni parkoló van) épülne majd fel a létesítmény. A terület megvásárlása sem fejeződött azonban be, feltehetően jelenleg is folynak még a telek adásvételi tárgyalások. Igaz a Demján Sándor érdekkörébe tartozó telekre már évekkel ezelőtt megtervezték a központot (a Finta Stúdió készítette a terveket, ennek egyik látványképével illusztráljuk a jelen híradást is), de az sem dőlt el, hogy az eredeti koncepció, vagy annak módosított, esetleg az alapoktól újraírt változata valósulna meg.

Mint Fürjes Balázs elmondta, a legelején tartanak a munkának, a következő hónapokban választják csak ki a szakmai tanácsadót, feltehetően egy nemzetközi céget, amely ilyen speciális nagyberuházásban külföldi tapasztatot szerzett. Ezután készül el a koncepcióterv, majd a beruházási program és az engedélyezés is elindul.

A kormány saját telket vásárol a projekthez és a beruházó is az állam lesz, igaz uniós pénzt is becsatornáznának a projektbe. A csíraállapotban lévő projekt költségvetéséről csak a több tízmilliárd forint és a több éves távlat hangzott el, mert Fürjes szerint korai még számot és határidőt mondani – olvasható a figyelo.hu oldalon.

hírlevél-feliratkozás

épjog