2015. május 18.

Faházépítés minőségi használt gépekkel és szerszámokkal

Faházépítés minőségi használt gépekkel és szerszámokkal

A faházak építése az általános gépeken, berendezéseken túl speciális berendezéseket is igényel, mint például fűrészgépek, gyaluk, marógépek, faipari prések, csavarbehajtók, porleválasztók, ipari porszívók stb. Ezek beszerezhetők újonnan, gyári márkakereskedőktől, illetve használtan – de mikor érdemes újat és mikor használt gépet venni?

Használt eszközöket ma már az interneten is árusítanak, használt gépek és szerszámok vásárlása a Surplex oldalán vagy más hasonló honlapon is lehetséges.

 

Milyen tényezőkre kell figyelni használt gépek vásárlásakor?

A megfelelő gép kiválasztásánál több szempontot is figyelembe kell venni:

  • Mekkora a várható élettartam?
  • Mennyire megbízható, terhelhető a berendezés?
  • Milyen műszaki jellemzőket várunk el az eszköztől?
  • Vannak-e bővítési lehetőségek?
  • Milyen magasak az üzemeltetési költségek?
  • Mennyire felhasználóbarát a gép?
  • Adnak-e rá garanciát, ha igen hány évet?
  • Van-e hozzá szerviz?
  • Biztosított-e az alkatrész- és kellékanyag-ellátás?

Faházépítés minőségi használt gépekkel és szerszámokkal
Használt Casolin keretprés a Surplex-től 

 

Az új és a használt gép előnyei és hátrányai

A felsorolt szempontok alapján mind az új, mind a használt gép vásárlásának vannak előnyei és hátrányai.

Egy új gép beszerzése természetesen mindig költségesebb. Ha ez túlságosan megterhelné a cég likviditását, illetve nem áll rendelkezésre megfelelő hitellehetőség, előnyösebb megoldás lehet egy használt berendezés vásárlása.

Ha keveset dolgozunk az adott géppel, ám mégis szükség van rá, érdemes használtat venni, valószínűleg az is el tudja végezni a feladatot, a kevésbé intenzív igénybevételnek megfelelhet.

A berendezés költségeibe bele kell számolni a karbantartást, javítást, az ezek során fellépő anyagköltségeket, az alkatrészek árát. Az üzemeltetéssel járó költségek áttekintésekor általában megmutatkozik az új eszközök előnye. Ha viszont a használt gép éves amortizációja és éves javítási költsége összességében alacsonyabb, mint az új eszköz éves amortizációja, akkor érdemes használtat venni.

Faházépítés minőségi használt gépekkel és szerszámokkal
Használt Demag beltéri daru a Surplex-től

 

Az új gépek mindig korszerűbbek, általában könnyebben kezelhetők. Át kell gondolnunk, hogy valóban szükségesek-e a legújabb technológiák, mennyire összetett feladatokat szeretnénk végezni a berendezéssel. Attól függően válasszunk, hogy mi a célunk vele. Ha nincs feltétlenül szükség az új eszközök által nyújtott bonyolult funkciókra, megfelelhet egy használt gép vagy szerszám is. Ezért fontos a műszaki paraméterek körültekintő meghatározása. Az alapfelszereltségű berendezések természetesen jóval olcsóbbak, mint speciális társaik.

Miután a használt gépek ára kedvezőbb, könnyen előfordulhat, hogy ugyanakkora költségvetésből jobb műszaki jellemzőkkel rendelkező, néhány éves használt eszközt vehetünk meg. Ilyenkor a használt berendezés akár még jobb minőségben is elvégezheti a feladatot. Vásárlás előtt érdemes tájékozódni a használtgép-piacon is.

 

Faházépítés minőségi használt gépekkel és szerszámokkal
Használt SCM körfűrész a Surplex-től 

 

Mikor jó megoldás egy használt gép beszerzése?

A megfelelő berendezés kiválasztása, akár új, akár használt munkagépet vagy szerszámot keresünk faházak építéséhez, nagy körültekintést igénylő feladat. Fel kell mérni a gép teljesítményét, állapotát, és gondoskodni kell arról, hogy a megfelelő szerviz és alkatrészellátás is rendelkezésre álljon.

Minden tényezőt figyelembe véve elmondható: ha minőségi, de kedvező árú eszközt szeretnénk vásárolni, a vezető gyártók használt gépei hasonlóan jók, mint az új berendezések. Ha ALTENDORF, HAFFNER, MAFELL, QUANTUM, HEMA, BAEUERLE vagy KRAMER márkájú gépet vásárolunk használtan, nem ér bennünket csalódás, üzembiztos eszközt kapunk kedvező áron. Hasonlóképpen, egy MILWAUKEE, FESTO, METABO, HILTI, STIHL, BOSCH vagy MAKITA gyártmányú használt szerszám még évekig jó szolgálatot tesz. A eszközök alapos átvizsgáláson mennek keresztül, a gépek ár-érték arányát tapasztalt szakértők által végzett értékbecslésre alapozzák, az árak a berendezések állapotát és a piaci realitásokat tükrözik.

Faházépítés minőségi használt gépekkel és szerszámokkal
Használt Metabo mozgatható lézeres körfűrész a Surplex-től

 

(x)

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Veszélyhelyzeti rendelet írja felül az Építési törvény egyes rendelkezéseit (3. rész) - Településtervek határideje

Veszélyhelyzeti rendelet írja felül az Építési törvény egyes rendelkezéseit (2. rész) - Településrendezési illeszkedés

Veszélyhelyzeti rendelet írja felül az Építési törvény egyes rendelkezéseit (1. rész) – A telektömb előírásai

Megismerhető az állami építési beruházások rendjéről szóló törvény tervezete

Módosultak a gázárkedvezmény igénybevétele során alkalmazandó szabályok

épjog