Deceuninck

2020. szeptember 23.

Gépészeti akna hangelnyelésének javítása kompozitlapokkal

Gépészeti akna hangelnyelésének javítása kompozitlapokkal

A Debreceni Nemzetközi Iskola épületegyüttesének hűtési/fűtési rendszereit kiszolgáló úgynevezett folyadékhűtő gépház zajszigetelése elengedhetetlen volt a környező lakóépületek zajhatás elleni védelméhez. A lakókörnyezet nyugalmának megőrzése természetesen alapvető szempont volt a zajcsökkentési rendszer létesítése során, de nem mellékes az sem, hogy megfelelő hangszigetelés hiányában a környezetvédelmi hatóság megtilthatja a hűtő/fűtő rendszer használatát. Fokozott a zajcsökkentési igény, ha a gépek üzemeltetése az éjszakai órákban is várható.

A tervezési adatok ismeretében a Knauf Insulation szakemberei – a szaktervező jóváhagyásával – a kétrétegű Tektalan 037/2 termék beépítését javasolták, 75 mm vastagságban. A kőzetgyapot maggal, fagyapot kéreggel készülő Tektalan 037/2 kompozittábla hangelnyelése kiemelkedő, a jellemző paraméterek alapján a legmegfelelőbb erre a célra.

Gépészeti akna hangelnyelésének javítása kompozitlapokkal

Hangelnyelési előírás az MSZ EN ISO 11654 szerint:

  • aw (súlyozott hangelnyelési tényező): 0,95,
  • NRC érték (Noise Reduction Coefficient): 0,90.

A szigetelés kivitelezésekor fontos volt az időjárásállóság megteremtése. A Tektalan lapokat a felső síkjukon elhelyezett bádogozás védi a csapadéktól, mivel a gépház a tervek szerint felülről nyitott lesz, tűzihorganyzott járdarács fedéssel. A táblákat vasbeton falra, illetve OSB lapra kellett rögzíteni. A betonfelületre DHM dübelt, míg az OSB rögzítéséhez alátéttel kiegészített Reisser csavart alkalmaztak.

Gépészeti akna hangelnyelésének javítása kompozitlapokkal Gépészeti akna hangelnyelésének javítása kompozitlapokkal

A táblák időjárásállósága növelhető a lapok festésével/lakkozásával. A hangelnyelés megtartása érdekében fontos viszont a lapok porózus felületének megőrzése, tehát sűrű diszperziós festés szóba sem jöhet, csak hidrofobizáló alapozó, vagy a gyártó által előírt mennyiségű diszperziós homlokzati festék.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Vevő-szállító kapcsolatok a közbeszerzésben. Nemzetközi közbeszerzési kutatás a Corvinus Egyetemen

WTS Klient Newsflash – 2021 tax law amendments in Hungary – 2021. évi adómódosító csomag

Szeptemberben több mint kétszer annyi cég indult az építőiparban, mint amennyi megszűnt – Forrás: opten.hu

Lakossági hulladékégetéssel kapcsolatos ombudsmani állásfoglalás - Forrás: http://www.ajbh.hu/

Iparági kérdőív a Nemzeti Fenntartható Építésgazdasági Stratégiához – határidő: 2020. szeptember 25.

épjog