2014. január 13.

Hatósági épületek: szerény előrelépések az energiahatékonyság érdekében

Hatósági épületek: szerény előrelépések az energiahatékonyság érdekében

A hatósági rendeltetésű épületek esetében immár kötelező figyelembe venni az energiamegtakarítási javaslatokat, az építési engedélyekbe pedig bekerül a figyelmeztetés: a 2018 után megkezdett kivitelezések esetén közel nulla energiaigényű új hatósági épületet szabad csak építeni. 

Az épületek energiahatékonyságáról szóló, 2010. május 19-i 2010/31/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelés érdekében a kormány kiegészítette az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendeletet és az Eljárási kódexet is – írja az Építésijog.hu portál cikke.

A kormányrendelet pontosan meghatározza a „hatósági rendeltetésű épület" fogalmát, továbbá rendelkezik arról, hogy az ilyen épületek esetében az energiamegtakarításra irányuló javaslatot kötelezően figyelembe kell venni, amennyiben költséghatékonysági számítás alapján az épület várható élettartama alatt megtérül a beruházás. Az energiamegtakarításra irányuló javaslatban feltüntetett intézkedések részlegesen, több ütemben is megvalósíthatóak.

Az Eljárási kódex (az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet) kiegészítése arra irányul, hogy az építésügyi hatóság az építési engedélyben figyelmeztesse az építtetőt arra: ha 2015. december 31. után kiadott építés engedély alapján az építőipari kivitelezési tevékenység 2018. december 31-ig nem kezdődik meg, akkor a hatóságok használatára szánt vagy tulajdonukban levő új épületeket az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló miniszteri rendelet szerinti közel nulla energiaigényű épületként kell kialakítani.

Az Eljárási kódex továbbá kiegészült azzal is, hogy az építésügyi hatóság az építési engedélyre vonatkozó határozatban – 2013. november 21-ét követően – köteles felhívni arra is az építtető figyelmét, hogy – a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló törvényben meghatározott esetben – szénmonoxid-érzékelő berendezés elhelyezése után használható. Azon építményeknél, amelyeknél a CO-érzékelő berendezések használata kötelező, e nélkül az építmény nem fog használatbavételi engedélyt kapni.

A cikkben további részletekről és változásokról is tájékozódhatnak az Építésijog.hu Figyelő szolgáltatás megrendelői:

http://epitesijog.hu/figyelo/1413-energetikai-tanusitassal-kapcsolatos-jogszabalyok-modositasa

A szolgáltatásról itt található bővebb információ:

http://epitesijog.hu/elofizetes 


Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

2023. szeptember 21-étől csak e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be az elektronikus, közigazgatási keresetek

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (1. rész)

épjog