cemix

2016. január 18.

Hőszigetelés mint dekoráció?

Hőszigetelés mint dekoráció?

Az egyre szigorodó hőszigetelési követelmények ma már az épület minden pontján jelentős vastagságú szigetelőanyag beépítését követelik meg. Vannak ugyanakkor olyan esetek, amikor a szigetelőképesség mellett az esztétikai megjelenés is nagy hangsúlyt kap. Ilyenek például az alulról hűlő födémek, melyekre a szigetelőanyag takarás nélkül is elhelyezhető.

A Knauf Insulation az igényektől és lehetőségektől függően többféle terméket is ajánl látszó szigetelések kialakítására. A fagyapot termékek például kemény, ütésálló, festhető felületük, jó hangelnyelésük miatt kitűnő megoldást nyújtanak e célra. Egyes esetekben (például íves felületeken, födémekre rögzített gépészeti vagy elektromos vezetékek között) azonban előfordul, hogy kivitelezési vagy kényelmi szempontok miatt rugalmas, könynyen méretre vágható és beépíthető ásványgyapotot kell beépíteni. Ilyenkor az esztétikai szempontok miatt többnyire kasírozott anyagok jönnek szóba. A termékválasztást természetesen befolyásolhatja a kasírozás színe is. Míg korábban szinte csak fehér kasírozású anyagokat terveztek, építettek be látszó felületként, ma már egyre többször választanak fekete vagy egyéb sötét színű kasírozással ellátott anyagok választása. Ennek többnyire gyakorlati szempontok az okai: a használat során az ilyen kasírozás kevésbé piszkolódik, a teremgarázsokban megforduló számtalan gépkocsi kipufogógáza nem festi szürkére – viszonylag rövid idő alatt – az átadáskor még szép fehér felületet.

Hőszigetelés mint dekoráció?

Bizonyos gépészeti stb. területeken, ahol például sok vezeték fut a szigetelés alatt, a sötét szín jó hátteret ad az alumínium, horganyzott acél stb. gépészeti rendszereknek. A szigetelés rögzítésére általában használt fémdübelek – precíz kivitelezés esetén – katonás rendben sorakoznak a felületen, ami a fekete háttérrel együtt akár dizájnburkolatként is figyelembe vehető a belső tér, a mennyezet tervezésekor. Ezzel „ingyenes szolgáltatásként” jelentősen javítható a felület esztétikai megjelenése, ha a szükséges szerkezeti rögzítőelemeket igényesen építik be.

Hőszigetelés mint dekoráció?

A kasírozás alatt az igényektől függően többféle ásványgyapot szigetelőanyag lehet, akár λ=0,032 W/mK hővezetési tényezővel, a tűzbiztonságot javító A1 tűzvédelmi osztállyal, könnyű méretre szabhatósággal, akár hangszigetelő (hangelnyelő) tulajdonsággal is hozzájárulva a korszerű épületek kialakításához. Ilyen célú alkalmazásra jó példa a budapesti Várkert Bazár felújításakor kialakított teremgarázs mennyezetének szigetelése, ahol a fent ismertetett szempontok is szerepet játszottak a beépített szigetelőanyag kiválasztásában. A λ=0,035 W/mK hővezetési tényezőjű Nobasil ADE kasírozott ásványgyapotot a terveknek megfelelően 70 mm vastagságban építették be. A rögzítést a Fischer DHM 90 fém szigetelésrögzítővel és a rajta elhelyezett DTM 80 fém szigetelőtányérral végezték, amelyek megannyi spotlámpaként „fénylenek” a fekete alapfelületen, emelve így a teremgarázs mennyezetének esztétikai megjelenését.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog