2014. december 11.

Hőszigetelés redőnyök segítségével

Hőszigetelés redőnyök segítségével

A tél beköszöntével mindenki jobban fókuszál azokra a tanácsokra, amelyek megtakarításokat ígérnek a fűtésszámlán, vagy hőszigetelésről szólnak, hiszen senki nem szereti az utcát fűteni. Írásunkban a különböző típusú redőnyöket járjuk körbe, melyik alkalmas leginkább az ablakaink szigetelésére is.

 

Hőszigetelt nyílászárók és redőnyök használatának előnyei

Köztudott tény, hogy ha nem záródnak megfelelően a nyílászáróink, akkor jelentős hőveszteséggel kell számolnunk télen, nyáron pedig éppen az ellenkezőjét tapasztalhatjuk. Ez pedig meglátszik a fűtésszámlán is, vagyis ezresekkel nőnek meg a fűtésre fordított költségeink. Megéri tehát a rosszul záródó nyílászárókat lecserélni modern, hőszigetelt ablakokra, ajtókra, hiszen ezek pár tél alatt megtérülnek, utána pedig már „hasznot" hoznak. Ugyanez a helyzet, ha redőnyt használunk, hiszen szakemberek egyöntetű véleménye, hogy az ablakokon távozó hőmennyiség akár a felére is csökkenthető a hőszigetelt és jól záródó redőnyök használatával – olvashatjuk a www.redony-szunyoghalo.com oldalon.

Ahhoz, hogy ez az adat a gyakorlatban is megvalósulhasson, néhány szempontot figyelembe kell vennünk és be kell tartanunk: az első és legfontosabb szempont, hogy milyen redőnyt választunk. Minden redőnynek van hőszigetelő képessége, hiszen a fából készültek a fa anyagának rostjai segítségével, a műanyag a benne kialakított légkamráival, az alumínium redőny pedig anyagával, hővisszaverő képességeivel valamint légkamráival biztosítja a hőszigetelést. Ha mindent összevetünk, kimondható, hogy ma a hőszigetelt alumínium redőnyök bizonyulnak a legjobbnak a hőszigetelés szempontjait előtérbe helyezve. A hőszigetelési képességet ugyanakkor minden redőny csak akkor biztosítja, ha tökéletesen leengedtük őket, és nem mindegy a záróélek kialakítása sem. Így tehát ahhoz, hogy jól döntsünk, meg kell vizsgálnunk a teljes szerkezetet, és a legjobban záródó fajtákat kell választanunk.

Sokak szemében a redőny nem is elsősorban hőszigetelő eszköz, hanem árnyékolástechnikai, vagyonvédelmi szempontokat kielégítő eszköz, mely mellékesen szigetel is. Pedig e tulajdonságának sokkal nagyobb jelentőséget kellene tulajdonítanunk.


A redőnyök helyes használata is sok előnyt hozhat

A megfelelő minőségű redőnyök kiválasztása mellett fontos, hogy télen naplemente környékén már engedjük le a redőnyeinket, hiszen ahogy hűl a kinti levegő, az üvegfelületek úgy engedik ki fokozatosan a benti felfűtött helyiség melegét. A redőnyök működési elvéhez hozzátartozik, hogy az ablakok és a redőny felülete közötti területen egy légréteg keletkezik, ami hőpajzsot képez.

Számos vizsgálat született már arra vonatkozóan, hogy valóban képes-e a redőny hőszigetelni az ablakokat, és ezek mindegyike azt mutatta ki, hogy egy átlagos, hőszigetelt nyílászáróval rendelkező lakáshoz képest már az egyszerű (nem hőszigetelt) műanyag redőny is képes olyan hőszigetelést felmutatni, ami komoly megtakarítást eredményez a fűtésszámlában. A további vizsgálatok azt is bebizonyították, hogy a legtöbb megtakarítást akkor érhetjük el ezeken a pontokon, ha hőszigetelt, tökéletesen illeszkedő alumínium redőnyöket szereltetünk az ablakunkra.

Szellőztetnünk is úgy célszerű a téli időszakban, hogy minden ablakot és ajtót egyszerre kinyitunk, majd 5-10 perc elteltével bezárjuk őket, így a levegő kicserélődik, ám a falak, bútorok nem hűlnek át. Ezt ismételjük meg naponta kétszer-háromszor, így friss lesz a benti levegő, és a lakást melegen tudjuk tartani.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog