2014. április 24.

Hőszigetelő, hangszigetelő és rezgéscsillapító expandált parafa

Hőszigetelő, hangszigetelő és rezgéscsillapító expandált parafa

Az egyedülálló tulajdonságokkal rendelkező, egyszerűen, könnyen feldolgozható expandált parafa kitűnő hő- és hangszigetelő, valamint rezgéscsillapító anyag. Jó megoldást nyújt magas- és lapostetők, födémek, homlokzatok, válaszfalak, kétrétegű falazatok, lábazatok stb. hőszigetelésére.

A gyártás során a parafaszemcséket saját gyantájával összepréselik, majd szenesítik. Az így előállított expandált (fekete) parafa tömböt különböző vastagságú táblákra (1000x500 mm-es, 10–100 mm vastag) szeletelik. Az expandált parafa tábla hőszigetelésre, hangszigetelésre, valamint rezgéscsillapításra használható. Kicsi a hővezetési tényezője (λ=0,037–0,042 W/mK), kiváló páraáteresztő képességű (lélegző szerkezet), a hajszálcsöveken nem szívja fel a vizet, tartós, méretstabil, rugalmas, ellenáll a mechanikai hatásoknak és a vegyszereknek. Az egészségre nem káros, anyagát gombák és baktériumok nem támadják meg, állatok táplálékául, növényeknek tápanyagforrásul nem szolgál, környezetbarát (újrahasznosítható). Szélsőséges hőmérsékleti viszonyoknál is megőrzi minőségét.

A jól vágható, könnyen kezelhető expandált parafa táblák ragaszthatók, illetve dübelezhetők a kívánt felületre. Bármilyen épületszerkezetbe beépíthetők, így magas- és lapostetők, födémek, homlokzatok, válaszfalak, kétrétegű falazatok, lábazatok, valamint hűtőkamrák hőszigeteléseként alkalmazható. A parafatáblák beépítésével csökken a hangvisszaverődés, ezért hangszigetelő képessége is számottevő.

Az expandált parafa másik fontos alkalmazási területe a rezgéscsillapítás. A gépek rezgéseinek és az azzal járó zajoknak az épületszerkezetekre való átterjedését csökkentendő a gépalapot szigetelni kell. A parafa rugalmasságának köszönhetően kiváló rezgéselnyelő tulajdonságú. A nagy tömörségű expandált parafa tábla – megfelelő vastagságban alkalmazva – megoldást nyújt erre a problémára is.

 

Expandált parafa felhasználási területe:

  • úsztatott padlószerkezetekhez;
  • tetőterek szarufái közé;
  • padlásfödémekhez;
  • egyhéjú, egyenes rétegrendű lapostetőkhöz;
  • külső falszigetelésekhez, hőhidak, hűtőházak hőszigeteléséhez;
  • gépek alá rezgés elleni szigeteléshez gépalapokban;
  • tágulási hézagok kitöltésére stb.

hírlevél-feliratkozás

épjog