2018. május 25.

Ilyen egy modern konyha a digitális korban!

Ilyen egy modern konyha a digitális korban!

A konyha otthonunk egyik fő és legfontosabb területe, hasznos élettér, melyre mondhatni, hogy a ház szíve. Megtervezésénél nagyfokú figyelmet igényelnek a kényelmi és praktikus szempontok egyaránt, hiszen a konyha nem csupán egy-két évre szól, jó esetben egy életen át szolgál minket.

S ha lépést kívánunk tartani a rohamosan fejlődő technológiával, nem árt belekalkulálni annak szóba jöhető elemeit is mindebbe. Egy modern konyha kivitelezésénél is fontos, hogy könnyen használható, gyakorlatias és időtálló legyen, alkalmazkodjon a lakók életviteléhez, igényeihez és stílusához. Kialakítása mindenképp szakértői együttműködést igényel, aki akár konyhatervező szoftvereket is be tud vetni a megfelelő végeredmény érdekében.

 

Fix alapok

Az épület egységére ügyelve egy építész szemszöge mindig más, mint egy konyhatervezőé vagy egy lakberendezőé, akik a praktikum mellett az esztétikára és a designra fektetik a hangsúlyt. Az építész fő szempontja a biztonság, az élhető otthon és a funkcionalitás, így a konyha is összhangban kell, hogy álljon a lakás vagy épület egészével, miközben rendeltetésszerű marad.

Mindenekelőtt azonban meghatározó, hogy mekkora hely áll rendelkezésre a konyha kialakítására. Ezt főleg az befolyásolja, hogy hány tagú a család, aki használni fogja, illetve az, hogy elszeparált főző helyiségről lesz-e szó, vagy a hazánkban is az egyre divatosabb amerikai stílusú, étkezővel és nappalival egybenyitott térről. Modern korunkban ez utóbbi egyre nagyobb népszerűségnek örvend és általában a helyiség közepén elhelyezkedő konyhasziget is tartozik hozzá, melybe nagyságától függően akár különféle konyhai eszközök, gépek is beépíthetőek (pl. mosogató, melynél a vízellátást és a szennyvízelvezetési lehetőséget is biztosítani kell).

Nem elhanyagolható faktor a fényforrás, az ablak elhelyezkedése, illetve ugyanígy a mesterséges megvilágítás. A korszerű, modern nyílászáróknak köszönhetően ma már az egész lakótér tökéletesen szigetelt lehet, azonban a konyha esetében nagyon fontos, hogy minél több természetes fény juthasson be a megfelelő irányból, valamint jó szellőzési lehetőség legyen kialakítva. Ennél fogva a nyílászárók elhelyezése mellett másik figyelembe veendő komponens, hogy hova fog kerülni a szagelszívó, ami amerikai típusú, egybenyitott terek esetén kiemelten fontos, hiszen senki sem szeretné, hogy az egész ház ételszagban ússzon a főzést követően. Ezen felül gondolni kell arra is, hogy egyre több konyhai eszköz és gép digitalizálódik, melyek miatt nagyobb energiaellátást, s így több fali, vagy egyéb helyre beépített csatlakozó lehetőséget kell biztosítani.

 

Egyéb tényezők

Épületgépészeti szempontból ezen felül szem előtt tartandó az ún. munkaháromszög ideális távolsága, mely a főzőalkalmatosság, a hűtőszekrény és a mosogató vagy mosogatógép hármasát fogja közre, mivel biztosítani szükséges a gépek számára a helyet és a csatlakozásokat. Ha azok túl közel, vagy túl távol kerülnek egymástól, az a használójának kényelmetlenséget okozhat. Ideális háromszög formában nem mindig alakítató ki az említett hármas elhelyezkedése, mivel a konyhák formája eltérhet (pl. hosszú egysoros, L-alakú, U-alakú, párhuzamos kialakítású, aszimmetrikus, konyhaszigettel rendelkező). Így a helyiség formájától függően tervezendő meg a hatékony elrendezés, mely során a munkafelület megfelelő nagyságát is biztosítani kell, illetve már ekkor gondolni kell az esetleges süllyesztett szekrényekre, azok helyére, és a digitalizált opciókra (pl. falba integrált okos felületek, rejtett vezérlő panelek, recepteket a munkapultra kivetítő projektor helye stb.).

Kép forrása: Receptneked.hu

(X)

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo