2015. június 29.

A bevonatos hőszigetelő táblákkal gyorsabb a kivitelezés

A bevonatos hőszigetelő táblákkal gyorsabb a kivitelezés

Az energetikai követelmények szigorodásával jelentősen növekednek az épületekben alkalmazott szigetelésvastagságok. Ez a homlokzati hőszigetelő rendszerek kivitelezésekor korábban nem tapasztalt nehézségeket okozhat – az ablakkávákhoz beforduló szigetelés korlátozott vastagsága, vagy akár a hosszabb, drágább, hőhídmentes dübelek használata stb. miatt.

A kivitelezőket a Knauf Insulation gyártástechnológiai fejlesztésekkel igyekszik segíteni, amelyeknek köszönhetően sikerült csökkenteni a külső falak hőszigetelésére szolgáló kőzetgyapot anyagok hővezetési tényezőit, így a beépítendő vastagságokat is. Elkezdődött Thermal, illetve ezek bevonatos változatai, a Smartwall anyagok gyártása is, amelyek növelik a választékot, és tovább javítják a hőszigetelő tulajdonságokat.

 

A bevonatos hőszigetelő táblákkal gyorsabb a kivitelezés
A Knauf jelenlegi termékválasztéka és az aktuális hővezetési tényezők

 

Az adott munkákra szánt anyagok kiválasztásában a hővezetési tényezők, mechanikai tulajdonságok és egyéb szempontok is szerepet játszanak. Ha a termék valamelyik ragasztó- vagy vakolatgyártó homlokzati hőszigetelő rendszerének része, akkor az úgynevezett bevonatréteggel ellátott, többrétegű homlokzati hőszigetelő rendszerek irányelve, az ETAG 004 alapján készült minősítésben (ETA) megadott paramétereknek kell megfelelnie. Itt tűzvédelmi, vagy mechanikai jellemzők (nyomószilárdság, felületre merőleges irányú húzószilárdság stb.) szerepelhetnek. A dübelek kiválasztása többnyire elhanyagolt szempont a tervezési folyamatban, pedig az olcsóbb, hőhidas típusok nagy szélszívásnak kitett vagy magas épületeken nagy számuk (több mint 10 db/m2) akár 25-30 százalékkal is ronthatják a falszerkezet hőátbocsátási tényezőjét.

A bevonatos hőszigetelő táblákkal gyorsabb a kivitelezés

A felület foltosodása megelőzhető a homogén szigetelőanyagokban alkalmazható, úgynevezett süllyesztett dübelek használatával. Emiatt ügyelni kell a jobb minőségű, hőhídmentes dübelek betervezésére és beépítésére. A kivitelezést jelentősen gyorsítják és a homlokzati rendszer költségeit nagyban csökkentik az úgynevezett bevonatos táblák, amelyek között már a fenti két, kiemelkedő hőszigetelő képességű termékcsaládot találjuk. Ezek a bevonatoknak köszönhetően a kivitelezők számára nyújtanak további előnyöket. Előállításukhoz a jól ismert FKD S, FKD, FKN táblák szolgálnak, amelyek egyik vagy mindkét oldalára a gyártás során speciális, szilikát alapú filmréteget hordanak fel.

A bevonatos hőszigetelő táblákkal gyorsabb a kivitelezés

A bevonatos táblák CE jelölési kódja és tűzvédelmi osztálya az alaptermékével azonos marad, a bevonatnak köszönhetően viszont jelentősen gyorsabban, körülbelül 25 százalékkal rövidebb időtartam alatt, és akár 35 százalékkal kevesebb ragasztó- és vakolóanyag felhasználásával – így kisebb költséggel – végezhető a kivitelezés. Ez annak köszönhető, hogy a táblák beépítését rögtön a ragasztással lehet kezdeni, nincs szükség a felület alapozására (kérgesítésére).

Egyoldali bevonattal ellátott terméket célszerű a bevonatos oldalával kifelé elhelyezni, mert így a teljes vakolt felületen több bevonat (vakolat) takarítható meg, mint a pontszerűen végzett ragasztás során.

A bevonat további előnyei:
• könnyebb kezelhetőség;
• a zárt felületnek köszönhetően kisebb a kiporzás;
• könnyebb az anyagmozgatás;
• könnyebb a táblák vágása;
• kompakt felület – biztosabb, jobb fogás.

Az elkészült mintafelületeken végzett mérések eredményei igazolták az előzetes várakozásokat. Bevonatos termékek alkalmazásával például 100 m2-es felületen akár 200-400 kg ragasztóval kevesebb szállítására, bekeverésére, állványra juttatására és bedolgozására van szükség. A vizsgálatok során tehát bebizonyosodott, hogy a bevonatos termékek megőrzik a kőzetgyapot termékek összes előnyét, emellett sokkal egyszerűbb, gyorsabb és megbízhatóbb, egyenletes minőségű kivitelezést garantálnak.

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo