Aluprof

2021. szeptember 24.

A fenntartható építészet a városok jövője?

A fenntartható építészet a városok jövője?

A városokkal kapcsolatban leggyakrabban a szennyezés szó jut az ember eszébe. A rosszul átgondolt várostervezési intézkedések miatt számos beépített területen messzemenő negatív éghajlati változásokkal kell szembenézni. Meg lehet-e akadályozni a fokozódásukat? Hogyan segíthet ebben a fenntartható építészet?

Fenntartható építészet – az milyen?

Amikor fenntartható építészetről beszélünk, az épületek klímasemlegességét és alacsony szén-dioxid-kibocsátását biztosító épülettervezést előtérbe helyező megoldásokra utalunk. Ezekkel nemcsak a funkcióikat (irodai, lakóépületi, szociális stb.) betöltő, hanem a helyi természeti környezetre is odafigyelő épületek hozhatók létre.

Mivel az építőipar jelentős hatást gyakorol a környezetre (többek között a globális üvegházhatású gázkibocsátás 38 százalékáért felelős), a tervezett beruházásokhoz speciális „zöld” építési tanúsítványok bevezetése vált szükségessé.

 

A fenntartható építészet a városok jövője?

Poseidon, Poznań, Lengyelország. BREEAM minősítési szint: Kiváló
Alkalmazott rendszerek: MB-60E EI, MB-78EI, MB-86 SI, MB-SR50N HI+, MB-SR50N OW

 

A tanúsítványoknak (például a BREEAM, LEED, DGNB vagy a Well) köszönhetően olyan eljárásokat kellett kidolgozni, amelyek révén az épületek megfelelhetnek a szigorú környezetvédelmi előírásoknak. Ezek közé tartoznak:

  • az épület úgynevezett társadalmi költségeinek figyelembevétele, azaz az épület elhelyezkedése és tömegközlekedéshez való közelsége, a fűtési és szellőztetési berendezések gazdaságos üzemeltetése, a hőveszteségek minimalizálása már a tervezés szintjén, alacsony kibocsátást és alacsony energiaigényt biztosító megoldások alkalmazása,
  • visszafogottság az épület tömbjének kialakításában – minél kompaktabb, minél kevesebb kiszögellés van rajta, annál könnyebb fenntartani az alacsony hőkibocsátást,
  • az építési munkálatok során környezetbarát anyagok használata, főként olyan újrahasznosított anyagoké, amelyek később a bontás során újrahasznosíthatók, mint például az alumínium.

Építési beruházásokban az alumínium felhasználása különösen a nyílászárók asztalosmunkáit érinti. Egyre több építész alkalmaz terveiben alumíniumrendszereket a PVC helyett.

„Az Aluprof márka hozzájárulása a fenntartható építés fejlődéséhez már a gyártás szintjén is látható. Modern technológiákat választunk, és az alumínium újrahasznosításán alapuló zárt körfolyamat létrehozásával alacsony kibocsátású termékeket állítunk elő. Gondoskodunk termékeink tanúsítványáról is – az alumínium homlokzati rendszer, valamint a vállalat egyes ablak- és ajtórendszereit a bronzszínű Cradle to Cradle Certified™ tanúsítvánnyal ismerték el” – jelentette ki Anna Dziunycz, az Aluprof ügyvezető igazgatója.

 

A fenntartható építészet a városok jövője?

Amberto Green Spa, Druskieniki, Litvánia. Alkalmazott rendszerek: MB SR50N RW, MB-45, MB-86 SI, MB-SR50N HI+

 

Várostervezési trendek

A fenntartható építészet lehetővé teszi új épületek építését a szigorú tanúsítási szabványok betartásával. De hogyan tudja a város azon részeit megváltoztatni, amelyek még azt megelőzően épültek, hogy az építőiparban bevezették az új irányelveket? Itt is sok érdekes lehetőség van, gyakran alulról kiindulva, a helyi közösségek által létrehozva és kipróbálva. Ezek közé tartoznak az olyan trendek, mint:

  • Curblet Commons – a járdák menti parkolóhelyek átalakítása helyi üzletek és éttermek által használt közterületekké,
  • MicroDistrict – a városi terek használata ideiglenes mikroközpontok létrehozására abból a célból, hogy a helyi lakosok hozzáférhessenek a könyvtárakhoz, üzletekhez, egészségügyi szolgáltatásokhoz, vendéglátáshoz vagy kulturális eseményekhez,
  • Space Frame – többek között a Curblet Commonsban és a MicroDistrictben használt épületszerkezetek építése, amelyeket a kiskereskedők és vendéglátósok úgy alakíthatnak át, hogy kínálatukat a kültérre is kivihessék,
  • Organizing the Street – a meglévő utcák átalakítása forgalommentes övezetekké és közterületekké.

 

A fenntartható építészet a városok jövője?

 

Építsünk egy jobb jövőt!

Az ágazat jövőjének kulcsa a fenntartható építészet bevezetésének folyamatában rejlik. A zöld építés iránti érdeklődés hulláma a véleménycsere és az ágazat környezetbarát jövőjének közös alakítását célzó kezdeményezéseket indított el. Ilyen kezdeményezés például az építészek és az építőipar képviselőivel tartott találkozók sorozata, amelyet az Aluprof indított el Future Builders néven. Ez kiváló alkalom arra, hogy együtt gondolkodjunk az építőipar jövőjéről és annak környezetre gyakorolt hatásáról.

(x)

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo