2015. február 19.

Az épületek hõveszteségét a szigetelés csökkenti a leghatékonyabban

Az épületek hõveszteségét a szigetelés csökkenti a leghatékonyabban

Fûtési szezonban az ingatlantulajdonosok állandó dilemmája, hogy a fûtés szakaszos kikapcsolásával vagy a hõmérséklet szinten tartásával tudnak-e többet megtakarítani. Szakértõi mérések alapján beigazolódott, hogy a fûtés letekerésével csak keveset lehet megtakarítani.

A mérések szerint ha egy épületen nincs szigetelés, akkor a fûtés 12 órás megszakításával téglaépületek esetében 5-10 százalékos, könnyûszerkezetes épületek esetében pedig 10-15 százalékos energiamegtakarítás érhetõ el. Ezzel a módszerrel különösen az irodák, illetve olyan ingatlanok tudnak energiát megtakarítania, ahol naponta csak 6-8 órát tartózkodnak, miközben 12-16 órán át vagy hétvégén nem használják õket. A Knauf Insulation szakértõi szerint ugyanakkor a folyamatosan lakott és használt, mintegy 2,5 millió nem szigetelt magyar családi ház tulajdonosai számára csak a korszerû, 15-20 cm vastagságú 40-50 százalékos energiamegtakarítást is lehetõvé tevõ szigetelés alkalmazása nyújt megoldást, mert szigetelt ingatlanok esetében a falak hõvesztesége alacsony, így a hõmérséklet szinten tartása mellett is alacsonyabb az energiafogyasztás.

Az épületek hõveszteségét a szigetelés csökkenti a leghatékonyabban

 

Energiahatékonysági tyúk vagy tojás dilemma

A magas fûtésszámlákat készhez kapva ingatlantulajdonosok ezrei latolgatják folyamatosan, hogy a fûtés megszakításával, illetve a hõmérséklet levételével, avagy otthonaik belsõ hõmérsékletének szinten tartásával tudnak-e megtakarítást elérni a fûtési célú energiafelhasználásban és rezsiköltségekben. Az, hogy melyik megoldás a gazdaságosabb, számos mûszaki tényezõ függvénye, egyebek mellett a falak szerkezete, vastagsága, hõátbocsátási tényezõje, szigetelése is befolyásolja, illetve az, hogy mekkora a külsõ és az elérni kívánt belsõ hõmérséklet közti különbség, de alapvetõ fontossággal bír az is, hogy mennyi ideig nem tartózkodnak a szóban forgó ingatlanban.

 

Spórolhatunk, ha a nem szigetelt ingatlant nem fûtjük

Az olyan nem szigetelt ingatlanokban, amelyekben naponta csak 6-8 órát töltenek, de több mint 12 órán át, vagy hétvégén nem tartózkodnak, a távollét idejére érdemes csökkenteni a hõmérsékletet. Így nem mûködik a kazán és nem „fûtjük az utcát” feleslegesen, amíg nem tartózkodik ott senki.

A költségmegtakarítás e módszere nemcsak a mintegy 2,5 millió nem szigetelt magyar családi ház, de számos vállalkozás tulajdonosa számára is hasznos lehet (a KSH adatai szerint Magyarországon 266 000 lakást használnak például iroda, orvosi rendelõ, üzlet vagy mûhely céljára és ezek a helyiségek jellemzõen társasházakban, illetve családi házakban vannak).

Azért nem feltétlenül gazdaságosabb szinten tartani a hõmérsékletet, mint újra felfûteni, mert egy rosszul vagy nem szigetelt épület esetén a külsõ- és belsõ hõmérsékletkülönbségbõl adódóan folyamatosan távozik a hõ a falakon keresztül, így megtartani egy adott hõmérsékletet a kazán folyamatos mûködését igényli. Minél nagyobb ez a hõveszteség, annál több energiára van szükség. Az épületek hõveszteségét csak a korszerû szigetelés képes hatékonyan csökkenteni: 20 cm vastag kõzetgyapot szigetelés alkalmazásával pedig legalább 40 százalékkal csökkenthetõ az energiafelhasználás, illetve a fûtésszámla.

 

Érdemi megtakarítást csak a szigetelés hozhat

A megfelelõ nyílászárók és a korszerû szigetelés együttes alkalmazásával az épületek hõvesztesége akár felére is csökkenthetõ. A szigetelés vastagságának 1 cm-rel történõ növelése 3-4 százalékos energia- és költségmegtakarítást eredményez. Ha tehát otthonunk szigetelt, nem szükséges a termosztátot alacsonyabb hõmérsékletre állítani, hiszen – a szigeteletlen épülethez képest – csak minimális hõ távozik a falakon keresztül.

Az épületek hõveszteségét a szigetelés csökkenti a leghatékonyabban

Ezt igazolta a Knauf Insulation által tavaly megvalósított, valós körülmények között elvégzett épület-energiahatékonysági összehasonlító program. Az Európai Unióban és Magyarországon is egyedülálló kísérlet megmutatta, hogy még a hazánkban oly’ jellegzetes, ’80-as években épült „kockaházak” esetén is 46 százalékos energiafelhasználás és fûtésköltség-csökkenés érhetõ el. A program eredményei azt is bizonyították, hogy szigetelt házban a kazán mindössze harmadannyiszor kapcsol be, mint a nem szigeteltben, vagyis a kazán élettartama növekszik, a ház áramfogyasztása pedig csökken.

Az épületek hõveszteségét a szigetelés csökkenti a leghatékonyabban

 

Energiahatékonysági Kap-Csol-Tam

Azt, hogy a fûtés ki- és bekapcsolásával vagy szinten tartásával kapcsolatban – pontos információk hiányában – mennyire tanácstalanok az ingatlantulajdonosok, jól mutatja a brit Ipsos Piackutató Intézet felmérése. E szerint a megkérdezettek 78 százaléka állítja, hogy tisztában van a termosztátok mûködési elvével, ugyanakkor válaszaikból kiderül, hogy mégis sokan közülük rosszul használják azokat.

  • A megkĂ©rdezettek 52 százalĂ©ka magasabb hõfokra állĂ­tja a termosztátot, amikor kint hidegebb van.

Tipp: A termosztátot nem szükséges feljebb kapcsolni, hiszen funkciója az, hogy a belsõ hõmérsékletet azonos szinten tartsa a külsõ hõmérséklettõl függetlenül.

  • A megkĂ©rdezettek 35 százalĂ©ka feljebb állĂ­tja a termosztátot, hogy gyorsabban felfĂ»tsön a lakás.

Tipp: A termosztát magasabb hõmérsékletre állításával sem tud a rendszer hamarabb felfûteni, ez ugyanis a kazán elõremenõ vízhõmérsékletétõl és a falak szerkezetétõl, hõvezetési képességétõl függ leginkább.

  • A megkĂ©rdezettek 38 százalĂ©ka állandĂł alacsonyabb hõmĂ©rsĂ©kleten folyamatosan bekapcsolva tartja a fĂ»tĂ©st, mert Ăşgy gondolják, ez energiatakarĂ©kosabb, mint ki-bekapcsolni azt.

Tipp: Az alacsony hõmérsékleten tartás csupán azt eredményezi, hogy akkor is fûtjük a lakást, amikor senki nem élvezi annak elõnyét, amikor pedig otthon vagyunk, nincs elég meleg. Érdemes tehát mérni és kitapasztalni, hogy saját ingatlanunk esetén a fûtésmegszakítás vezet-e energiamegtakarításhoz. Végleges megoldást pedig a jó nyílászárók és a megfelelõ szigetelés adhat.

Az épületek hõveszteségét a szigetelés csökkenti a leghatékonyabban

 

Nem csak otthon tudunk megtakarĂ­tani

Egy korábbi német kísérlet igazolta, hogy a fûtés 12 órás megszakításával, -15 °C-os téli hidegben, egységnyi idõ alatt, szigeteletlen téglaépületeknél 5-10 százalék, könnyûszerkezetes épületeknél pedig mintegy 10-15 százalék energia takarítható meg. Ennél rövidebb idõ alatt arányosan kevesebbet.

Otthon – a hétvégéket is beleszámítva – általában többet tartózkodunk, mintsem hogy 12 órára ki tudjuk kapcsolni a fûtést. Ha az ingatlan nem szigetelt, annak optimumát, hogy a saját ingatlanunkban a hõmérséklet állandó szinten tartása vagy fûtéskapcsolgatás a gazdaságosabb, érdemes egy-egy hétig a két módszert egymás után alkalmazva mérnünk.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Ă©pjog