2023. március 23.

Baumit Sanova Felújító vakolatok alkalmazása nedves és sóterhelt falazatok esetén

Baumit Sanova Felújító vakolatok alkalmazása nedves és sóterhelt falazatok esetén

A magyarországi települések utcaképéhez – sajnálatos módon – szinte elmaradhatatlan módon hozzátartoznak a nedves, foltos, sókivirágzásokkal teli épületlábazatok. Pedig az esetek nagy részében a megfelelő felújító vakolatokkal ezek a problémák évtizedekre megoldhatók lennének.

Hagyományos vakolatok alkalmazása esetén a falakban lévő nedvesség a homlokzati felületre szinte akadálytalanul érkezik meg, és ott párolog el. Itt (az úgynevezett párolgási zónában) a vízben oldott különféle sók lerakódnak. Ezt a felületi sókivirágzást nevezi a köznyelv salétromosodásnak. A felületen maradt sók először csak a falazat legkülső rétegét (pl. homlokzatfesték) károsítják, de idővel a sók kristályosodásával járó térfogatnövekedés a teljes vakolatréteget tönkreteheti.

A Baumit Sanova felújító vakolatok titka a porózus szerkezetben rejlik. A legalább 40 százalékos légpórustartalomnak köszönhetően a párolgási zóna a vakolat belsejében alakul ki, ezért a nedvesség a homlokzati felületre már pára formájában érkezik. A sók megkötése és kristályosodása is a légpórusokban történik, ahol a kristályosodással járó térfogatváltozás a vakolat szerkezetét nem károsítja.

Baumit Sanova Felújító vakolatok alkalmazása nedves és sóterhelt falazatok esetén Baumit Sanova Felújító vakolatok alkalmazása nedves és sóterhelt falazatok esetén

Előtte...                                                                   ...utána

A folyamat eredményeként a felújító vakolatok szépen, lassan telítődnek ugyan a sókkal, de ez az időtartam nagyon lassú: a nedvesség- és sótartalom függvényében akár 30-40 évig is tarthat. Fontos látnunk tehát, hogy a felújító vakolatok soha nem a nedvesedés okát, hanem annak káros következményeit szüntetik meg hosszútávra!

A falazatokból vett minták vizsgálati eredményének ismeretében – a só- és nedvességterhelés mértékétől függően – többféle lehetséges rétegfelépítés közül kell kiválasztani a megfelelőt. A Baumit ezeket a vizsgálatokat díjmentes szolgáltatásként elvégzi és ingyenes felújítási javaslatot ad.

Baumit Sanova Felújító vakolatok alkalmazása nedves és sóterhelt falazatok esetén

A lábatlani református templom

A Baumit Sanova termékcsaládja sokféle felújítási problémára tud megoldást nyújtani, így a nedves és sóterhelt falazatokra is. Egymással összehangolt termékek kipróbált, hosszú élettartamú rendszeréről van szó, melyet az egyszerű alkalmazhatóság, és a könnyű kézi és gépi feldolgozhatóság jellemez.

Baumit Sanova Felújító vakolatok alkalmazása nedves és sóterhelt falazatok esetén

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

2023. szeptember 21-étől csak e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be az elektronikus, közigazgatási keresetek

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (1. rész)

épjog