2023. szeptember 18.

Bejárati ajtók: stílus és funkció kéz a kézben

Bejárati ajtók: stílus és funkció kéz a kézben

Manapság egyre népszerűbbek a nagy méretű bejárati ajtók, amelyek nem csupán esztétikusak, hanem a kényelmet is biztosítják – nem feledkezhetünk meg azonban a funkcionális tényezőkről sem. A Deceuninck összegyűjtötte, hogy milyen tényezők befolyásolhatják az épületbe vezető ajtó kialakítását.

Biztonság mindenekelőtt

A bejárati ajtó választja el a belső teret a külvilágtól, érdemes ezért betörésbiztos kivitelt használni. A Deceuninck Elegant profiljaiból készült RC2-es biztonsági besorolású bejárati ajtók speciális biztonsági mechanikai-fizikai elemeket tartalmaznak, így minimum 3 percig ellenállnak a csavarhúzóval, fogóval, ékekkel történő behatolási kísérleteknek, ami a legtöbb lakókörnyezetben elegendő védelmet nyújt.

Bejárati ajtók: stílus és funkció kéz a kézben

 

Az otthon melegének megőrzése

Napjainkban anyagi és fenntarthatósági szempontból sem elhanyagolható a nyílászárók energiahatékonysága. A Deceuninck innovációjának köszönhetően acélmerevítéses erősítés helyett a profilok ThermoFibra üvegszál merevítéssel is elérhetők, ami megszünteti a hőhidat, és a tokban lévő Forthex merevítővel társítva kiemelkedő, 1,0 W/m2K Uf-értéket nyújt tok, szárny és normalizált küszöb kombinációban.

Bejárati ajtók: stílus és funkció kéz a kézben 

 

Tartós használatra tervezve

A Deceuninck 100 000 becsukással teszteli a profilok tartósságát, ami garantálja, hogy a profiljaikra szerelt ajtó legalább 20 évig kitart. Ugyanakkor fontos, hogy záráskor a felhasználók a bejárati ajtó kilincsét felhúzzák, ellenkező esetben ugyanis a zsanérokat fokozott terhelés éri, ezért lesüllyedhetnek, ami rontja az ajtó élettartamát és akadályozza a megfelelő záródását. A zárszerkezet tökéletes működésének hiányában pedig mindössze a retesz nyújt védelmet a betörések ellen, ami viszont kizárólag az ajtó középső részét biztosítja.

Bejárati ajtók: stílus és funkció kéz a kézben

A bejárati ajtók nagy tömegüknél fogva egy idő után egyébként is hajlamosak leszállni, ami szintén nehezíti a könnyed nyitást és csukást. A ThermoFibra rendszer az ajtó megereszkedésének kivédését is támogatja, ami folyóméterenként 200 ezer darab hosszú üvegszál alkalmazásával 39 százalékkal csökkenti az ajtó tömegét az acélmerevítéses változatokhoz képest. Ez egyben a profil merevségét és stabilitását is fokozza, így változatlan vastagság mellett teszi lehetővé nagyméretű, akár 2,4 méter magasságú ajtók beépítését.

Bejárati ajtók: stílus és funkció kéz a kézben Bejárati ajtók: stílus és funkció kéz a kézben

A ThermoFibrával rendelkező Deceuninck profilok ráadásul a bejárati ajtók gyártási folyamatát is felgyorsítják, nincs szükség ugyanis a szárnyban megszokott merevítőacél, illetve saroktönkök használatára és beépítésére.

Bejárati ajtók: stílus és funkció kéz a kézben

 

Bejárati ajtók: stílus és funkció kéz a kézben

(x)

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

Kós Károly születésnapja, vagyis december 16-a lett a Magyar Építészet Napja

épjog