2021. december 15.

Egyedi és látványos alumínium függönyfalak

Egyedi és látványos alumínium függönyfalak

A függönyfal olyan épületburkoló szerkezet, melynek feladata az épület zárása, méghozzá oly módon, hogy transzparenciát biztosítson, ugyanakkor ellenálljon a környezeti behatásoknak, mint például a szél nyomása vagy a különböző halmazállapotú csapadék. Nem feladata viszont az épületszerkezet statikai megerősítése. Kialakítás szempontjából két nagy csoportba sorolhatók: szerelt függönyfal és elemes homlokzat.

Szerelt homlokzat esetén a függönyfal keretszerkezetét az építkezés helyszínén állítják össze. Ennek fő elemei a – rendszerint függőlegesen futó – lizénák és a – többnyire vízszintes – bordák. Ezek tartják a beépülő üveget, paneleket, illetve tartják az árnyékolókat. Az egyes lizénák összeköttetésben vannak egymással, és jellemzően emeletek közt is átnyúlnak.

Az elemes homlokzat a gyártóüzemben előre szerelt nagyméretű egységekből, elemekből áll. Ezeket az elemeket a helyszínre szállítás után csak rögzíteni kell az épületszerkezethez. Alumíniumprofilok alkotják az elemek keretszerkezetét, melyek jellemzően szintmagasak. A nyíló szárnyakat, az üvegezést, az alkalmazott paneleket még az üzemből történő kiszállítás előtt beépítik a keretbe.

Egyedi és látványos alumínium függönyfalak

 

A különböző megoldások főbb jellemzői

A szerelt függönyfalak sokoldalúak, és lehetővé teszik más rendszerek, mint például tolóajtók vagy tolóablakok integrációját. Univerzális megoldást nyújtanak, és kisebb, kevésbé gépesített műhelyben is gyárthatók. Másfelől viszont több helyszíni munkavégzést igényelnek. Ökölszabályként elmondható, hogy a munka körülbelül 70 százaléka az építkezés helyszínén történik, és nagyjából 30 százaléka az üzemben.

Az elemes homlokzatok, mint például a Reynaers ElementFaçade 7 rendszer esetén ez az arány fordított. A ráfordított munka mintegy 70 százaléka a gyártóüzemben történik és 30 százaléka a helyszínen. Az elemek gyárban történő szerelése számos előnyt rejt magában. Ilyenek többek közt:

• jobb minőség-ellenőrzés,

• időjárás-független gyártás,

• párhuzamos munkavégzés (egyszerre történhet az elemek gyártása és az épületszerkezet építése),

• gyors telepítés, kisebb munkaerő-ráfordítás a helyszínen,

• nincs szükség állványozásra,

• akár épületen belülről is szerelhető az egy szinttel feljebb elhelyezett daru vagy emelőszem segítségével.

További nagy előnye az elemes homlokzatnak a szerelt függönyfallal szemben, hogy nem viszi át a zajt egyik szintről a másikra, illetve vízszintes irányban a szomszédos szobák közt. Ennek az az oka, hogy az elemeket összekapcsoló rugalmas tömítések nem vezetik a hangot.

Egyedi és látványos alumínium függönyfalak

 

Tervezési szempontok

Bármelyik megoldásra is esik a választás, elmondható, hogy az alumíniumrendszerek tartós és esztétikus megoldást nyújtanak. A felület lehet porszórt, ami jóformán bármilyen színben felvihető, de választható eloxált felület is, ez esetben a rendelkezésre álló színek száma limitált. Az alumínium tartós, hosszú évtizedekre szóló megoldás. Továbbá 100 százalékban újrahasznosítható a minőség romlása nélkül, így zöld, környezetbarát megoldást kínál a napjainkban egyre fontosabb körforgásos építészet számára.

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo