2023. január 06.

Sinopie Múzeum, Pisa, Olaszország

Sinopie Múzeum, Pisa, Olaszország

A pisai Dóm tér építészeti fenségessége és tökéletessége a pisai román stílus legfontosabb példája, amely a klasszikus, az ókeresztény és a keleti motívumok harmonikus ötvözete. Az épületek rendkívül elegáns stiláris egységet alkotnak, és a Dóm, a ferde torony, a Szent János-keresztelőkápolna és a temető együttesen az emberi élet allegóriáját jelenítik meg.

E négy műemléken kívül – amelyeket Gabriele D'Annunzio olasz költő „csodáknak” nevezett; innen ered az elterjedtebb, de helytelenebb elnevezés, a Piazza Dei Miracoli, Csodák tere – a téren más, ugyanilyen fontosnak tartott épületek is helyet kaptak.

Elegáns és tartós cementkötésű járófelületek

Ezek egyike a Sinopie Múzeum, amely a piazzától délre, a 14. században épült ősi kórházban található. A közelmúltban átalakított múzeum 1979 óta ad otthont a „sinopie”-nak, a temetőt díszítő freskók alatt talált nagyméretű előkészítő terveknek: az első freskót 1360-ban festették, az utolsót pedig mintegy három évszázaddal később. 1944. július 27-én az amerikai tüzérség által kilőtt gránát eltalálta a temető tetejét és felgyújtotta azt, amelyről olvadt ólom csöpögött a falakat díszítő freskókra. A freskók megóvása érdekében akkoriban az egyetlen lehetséges megoldás a freskók „letépése” volt. Ez a művelet vezetett a temető falain lévő freskók előzetes vázlatainak (sinopie) felfedezéséhez, melyek a vakolat első rétegére ecsettel felvitt, vízzel kevert vörös agyagszerű pigment (sinopit) felhordásával készültek.

Elegáns és tartós cementkötésű járófelületek

 

Tartósság, funkcionalitás és esztétikai minőség

2020 tavaszán, miután eltávolították a régi, mintegy 1300 m2 területet borító szőnyeget a múzeumból, megkezdődtek a munkálatok az új padlóburkolatok kialakítására, az Ultratop Loft cementalapú rendszer felhasználásával. Úgy döntöttek, hogy ezt a rendszert választják könnyű alkalmazhatósága, sokoldalúsága és teljesítményjellemzői miatt, valamint azért, mert csak viszonylag vékony rétegeket kell felvinni. És nem utolsósorban ezek a Mapei által készített, rendkívül esztétikus belsőépítészeti felületek az intenzív gyalogosforgalomnak is ellenállnak.

A felületek mechanikai előkészítése és a Primer SN-nel történő kezelés után (azonnal teljesen túlszórták Quartz 0,5-tel), a felesleges kvarchomokot porszívózással távolították el a megszilárdult felületekről.

A következő lépés egy réteg Ultratop Loft F, egy durva textúrájú, simítható, cementkötésű paszta felhordása volt: ez ideális termék a belső dekoratív padló- és falburkolatok kialakításához, kifejezett materiális hatású kivitelben. Az Ultratop Loft F első rétege és az Ultratop Loft W egykomponensű, simítható, finom textúrájú cementes paszta következő rétege között a felületeket megcsiszolták, megtisztították, majd Primer LT akril tapadásfokozóval kezelték, amelyet az Ultratop Loft és a Mapei cementkötésű simítóhabarcsok különböző rétegei közötti tapadás javítására használnak mindenféle nedvszívó és nem nedvszívó felületen.

A védőbevonat alkalmazása előtt a felületeket egy réteg Ultratop Base Coat réteggel kezelték, amely egy egykomponensű, vizes diszperziós akril készítmény, amelyet a végső átlátszó védőbevonat alkalmazása előtt a nedvszívó képesség kiegyenlítésére és a pórusok lezárására használtak. A munka ezen utolsó fázisához a Mapefloor Finish 58 W terméket használták, amely kétkomponensű, átlátszó, alifás, vizes diszperziós, matt hatású, kétkomponensű poliuretán felületkezelés. A Mapefloor Finish 58 W a padlóburkolatok esztétikai tulajdonságainak javításán túl, miután megszilárdult, javítja a felületek mechanikai tulajdonságait is, például a kopással és karcolásokkal szembeni ellenállást.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A CSOK Plusz rendelet részletei

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

épjog