2022. január 04.

Gépészeti kivitelezők: elkerülhetők a komoly kártérítések

Gépészeti kivitelezők: elkerülhetők a komoly kártérítések

A közelmúltban számos jogvita és jelentős kártérítési perek kiindulópontja volt, hogy egy hidegszigetelési rendszerbe nem kerültek be a megfelelően méretezett csőbilincsbetétek. A kicsapódó és lecsöpögő kondenzvíz kárt okozott. A perek során nem egyszer bebizonyosodott, hogy a kivitelezőnek fel kellett volna hívnia a megbízó figyelmét a csőbilincsbetétek alkalmazásának szükségére és a hiányukkal járó többletköltségekre.

„Ha a hűtő-, klíma- vagy ipari hűtőcsövek tartóbilincsei nem szigeteltek, az energiaveszteségen túl egyéb probléma is fellép: a hideg csöveken kicsapódó kondenzvíz hatással van az alatta lévő terekre és berendezésekre, az elektromos berendezésekről, akár gyártósorokról nem is beszélve” – mutatott rá a helyzetre a csőbilincsbetéteket gyártó Isoflex vezetője, Polyák Tamás. Hozzátette: „Az is tény, sőt létező perek tapasztalata, hogy ha a szakszigetelő az ajánlatkészítés során ’elfelejti’ jelezni a szakszerűtlen technológiai szerelést, és létrejön a kondenzáció, őt fogják okolni és kártérítésre kötelezni. Ez minden érintettnek kellemetlen.”

Ezt elkerülendő, a szigetelőnek érdemes a beadott ajánlatba minden esetben beleírni, hogy „Hűtőköri csőbilincsbetét hiánya esetén nem vállalok (vállalunk) garanciát jegesedés, kondenzáció létrejötte miatt.” Ez az egy mondat már rengeteg kellemetlenséget előzhet meg. Mindez természetesen akkor releváns, ha egyébként megvalósult a szakszerű, légtömör szigetelés, megfelelő a szigetelőanyag falvastagsága és minősége is. A fenti mondatot a technológiai kivitelezőnek és a szakszigetelőnek, kivitelezőnek érdemes még az előzetes megbeszéléseken elmondani, majd – ha szükséges – feltüntetnie az ajánlaton.

Gépészeti kivitelezők: elkerülhetők a komoly kártérítések

A vezető rámutatott: „A kifejezetten erre tervezett csőbilincsek nemcsak energetikai szempontból fontosak, de párazárók is, aminek sok esetben még nagyobb a jelentősége.” Az eszközöket – melyeket tőlünk nyugatabbra már kötelező beépíteni – az Isoflex bármilyen, akár egyedi méretekben is elkészíti (a sztenderd méretek raktárról kaphatók). A végükön lévő öntapadós felületekkel hőhídmentesen illeszthetők az alkalmazott szintetikus kaucsuk és purhab csőhéjakhoz. A csőbilincsbetétek applikációja nem igényel szakképzettséget, ami az építőipar jelen viszonyai között nem elhanyagolható szempont.

Gépészeti kivitelezők: elkerülhetők a komoly kártérítések

 

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo