2021. december 07.

Homlokzati hőszigetelő rendszerek – bármilyen igényre létezik megoldás

Homlokzati hőszigetelő rendszerek – bármilyen igényre létezik megoldás

A Mapei Kft.-t többen a hidegburkolatos segédanyagairól ismerik, de a homlokzati hőszigetelő rendszerei is teljes körű megoldást kínálnak minden esetre. Mivel sok rendszer létezik a piacon – sőt a Mapei termékválasztékán belül is –, ezért szeretnénk segítséget adni a választásban. Tekintsük át, hogy milyen lehetőségeink vannak.

Legáltalánosabb eset a Mapetherm EPS vagy Mapetherm MW hőszigetelő rendszerek alkalmazása, amelyek maximum 20 cm vastag polisztirol (fehér vagy grafitos EPS) vagy ásványgyapot (MW) maggal rendelkező rendszerek, és különböző színvakolatokkal (akrilgyantás, szilikonos, szilikátos bázisú) készíthetők. A könnyebb választáshoz segítségképpen létrehoztunk típuscsomagokat, amelyek a következők:

  • Mapetherm Trend (fehér EPS maggal és akrilos színvakolattal),
  • Mapetherm Komfort (szürke EPS maggal és szilikonos színvakolattal),
  • Mapetherm Premium (ásványgyapot maggal és szilikonos színvakolattal),
  • Mapetherm Mineral (ásványgyapot maggal és szilikátos színvakolattal).

Ezek a rendszerek akár a fenti nevekkel is betervezhetők és „normál” esetben használhatók, ha valaki például a hőszigeteletlen vagy az újonnan épülő házát akarja hőszigetelő rendszerrel ellátni.

Homlokzati hőszigetelő rendszerek – bármilyen igényre létezik megoldás

Előfordulhat, hogy valaki már akkor gondoskodott a háza hőszigeteléséről, amikor az energetikai követelmények még nem voltak olyan szigorúak, mint ma, de az akkori hőszigetelőanyag-vastagságok 5 cm körüliek voltak. Az ilyen gondos gazdákról sem feledkeztünk el, nekik ajánljuk a Mapetherm EPS Plus rendszert, amely használata esetén 8 cm-es maximális vastagságú meglévő rendszerre további 15 cm vastag hőszigetelő rendszert lehet még feltenni.

Az igazán energiatudatos háztulajdonosok ma már passzívházat építenek, és joggal várják el, hogy a házuk hőszigetelő rendszere is tudja azokat a követelményeket, amelyeket az előírások a passzívházakra vonatkozóan támasztanak. Nekik ajánljuk a Mapetherm Passzív rendszert, amely maximum 40 cm vastag EPS maggal készülő hőszigetelő rendszer.

Főleg iskolák, óvodák, de akár magánházak hőszigetelése esetén lehet követelmény, hogy a hőszigetelő rendszer az átlagosnál nagyobb ütésállóságot biztosítson. Az épület falán landoló labda vagy akár nehezebb tárgyak sem okozhatnak kárt ezeken a homlokzatokon. Az ilyen esetekre ajánljuk a Mapetherm Vandálbiztos rendszert, amely nagy rugalmasságú simítóanyaggal és színvakolattal készül, és kiválóan ellenáll a dinamikus behatásoknak.

Irodaépületek, középületek, de akár magánházak homlokzatait is szeretik manapság a hagyományos színvakolattól eltérő megjelenéssel is ellátni. Vagyis valamilyen hidegburkolat alkalmazásával még esztétikusabbá és tartósabbá tehetők a hőszigetelő rendszerek. Persze ez esetben a burkolat alatt lévő rendszer módosul, vagyis erősebb anyagokat kell alkalmaznunk ahhoz, hogy a nagyobb terhelést (súly, hőhatás stb.) a rendszer biztonsággal elviselje. Nagylapos burkolás esetén vékony porcelánlappal (maximális mérete 3×500×1500 mm) készült rendszert javaslunk, ez a Mapetherm Tile System. Ennek felépítéséhez erősebb anyagokat használtunk fel. Kisebb lapméretben (maximális mérete 3,5×500×1000 mm) elegendő egy kevésbé erős rendszer, ennek neve Mapetherm Slim Ceramic System. Ha valaki kislapos klinkerburkolatot szeretne látni a hőszigetelt homlokzatán, annak a Mapetherm Klinker System a tökéletes megoldás.

Akármi is legyen tehát az igény, a Mapei tud rá rendszermegoldást adni, amely rendszerek természetesen bevizsgált és tanúsított rendszerek. Ajánlja ügyfeleinek a Mapei hőszigetelő rendszereit, a részletekről pedig érdeklődjön a Mapei mérnök-tanácsadóitól.

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo