Aluprof

2021. szeptember 24.

Ma már méteres burkolólapok is előfordulnak

Ma már méteres burkolólapok is előfordulnak

Évek óta tart az a tendencia, hogy az építészeti, belsőépítészeti gyakorlatban alkalmazott hidegburkolati lapok mérete folyamatosan növekszik. Egyre többen és egyre gyakrabban választanak egyre nagyobb méretű lapokat burkoláshoz. És itt most nemcsak az 50-60 centiméteres mérettartományra kell gondolni, hanem már a 1,5 méteres vagy az akár 3 méteres, nagy darabokra is.

A kétségtelenül tetszetős, grandiózus burkolati elemek elhelyezése nem az a fajta otthoni barkácsfeladat, amit az építtető maga is meg tud oldani; ez már képzett szakember feladata. A nagy lapokkal végzett munka ugyanis a korábbiakban megszokott technológiáktól eltérő, speciális tudást, eszközöket és segédanyagokat igényel. Ez utóbbiak esetében különösen érvényes az az állítás, hogy ne csak a szép, minőségi csempékre vagy járólapokra áldozzunk megfelelő összeget, hanem a rögzítésükhöz szükséges termékekre is, hiszen ez a szigorú előfeltétele annak, hogy sokáig gyönyörködhessünk a végeredményben.

 

Ma már méteres burkolólapok is előfordulnak

Töltse le telefonjára az ARtifex alkalmazást az Android Play Áruházból, tartsa a kamerát a kép fölé, – a kapcsolódó video lejátszása automatikusan elindul!

 

Mik azok a speciális eszközök, amelyekre szükség lehet egy ilyen feladathoz? Valószínűleg kevés háztartásban található vákuumos lapemelő vagy hordozókeret, márpedig ezek használata elengedhetetlen a 150 centiméternél nagyobb burkolóelemek biztonságos mozgatásához. A lapok megmunkálásához, méretre vágásához stabil, sík munkafelületre van szükség, és nem árt, ha van kéznél egy erre a célra használható szerelőasztal. A hagyományos anyagú burkolóelemek vágását csempevágóval lehet elvégezni, ám a nagy, 3-5 mm vastag elemek darabolásához gyakran speciális kertlivágót és úgynevezett roppantót is be kell vetni. A lyukak, idomok kivágásához csak a legjobb minőségű gyémántkorongokat és -tárcsákat célszerű használni. A lapok illesztésénél a pontos elhelyezés érdekében érdemes keresztlézerrel célozni, de itt már a szintezőékek vagy csavaros szintezők alkalmazása is erősen javasolt.

 

Ma már méteres burkolólapok is előfordulnak

Töltse le telefonjára az ARtifex alkalmazást az Android Play Áruházból, tartsa a kamerát a kép fölé, – a kapcsolódó video lejátszása automatikusan elindul!

 

A speciális eszközökön kívül érdemes áttekinteni a nagy lapokkal történő burkolás fontosabb lépéseit és a javasolt segédanyagokat. Megfelelő tapadást csak pormentes felületen lehet biztosítani, ezért a felületek ellenőrzése és portalanítása minden munkafázisban elkerülhetetlen. Lényeges szempont még, hogy sík és stabil legyen a fogadófelület, amelynek kiegyenlítéséhez oldalfal esetében javítóhabarcsot (Cemix Hungary javaslat: Renobet / Reparatur habarcs), padló esetében pedig aljzatkiegyenlítőt (Nivoplus 3-15) kell használni.

A nagy lapok ragasztásához – különösen függőleges felületek esetén – szálerősített és emelt diszperzió tartalmú, tehát jól tapadó anyagokat érdemes felhasználni. Kizárólag az alakváltozásra képes ragasztók jöhetnek szóba (S1 Flex M / S1 Flex / S2 Flex), mert hosszútávon ezek viselik el a fal- vagy padlófűtés által okozott hőingadozásokat. Mind a lapok hátoldalát, mind a fogadófelületet el kell látni a ragasztóréteggel, amit speciális fogazású glettvassal javasolt felvinni (ez a speciális eszköz is szükséges tehát!). Itt figyelembe kell venni, hogy csak a kettős kenés biztosítja a megfelelő ragasztómennyiséget és vastagságot.

A lapok illesztésénél a megfelelő fugahézag (minimum 5 mm) kialakítására is ügyelni kell. A nagy burkolóelemek fugázásához a tartósan rugalmas fugázóanyagok (EpoxiCol 2K) használata az ideális megoldás.

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo