2022. március 26.

Melyek a fenntartható építészet alapelvei?

Melyek a fenntartható építészet alapelvei?

A természeti környezet védelme nemcsak a zöld szervezetekre tartozik. Ma ehhez a védelemhez nagymértékben hozzájárul az építészeti-építési ágazat is, mely a fenntartható építésnek köszönhetően már képes arra, hogy nem csak esztétikus, hanem klímasemleges, ugyanakkor funkcionális építményeket hozzanak létre. Hogyan lehetséges ez? Néhány egyszerű szabály következetes alkalmazásával.

 

Egészen az utóbbi időkig az építési ágazat tevékenysége ez egyik jelentős előidézője volt a bolygónkon végbemenő klimatikus változásoknak. A gazdaság e szektorának számos képviselője azonban elhatározta, hogy zöld, környezetbarát megoldások alkalmazásával hatékony harcot kezd az építőipar negatív hatásai ellen.

Ez a gondolkodás teremtette meg az alapját a „fenntartható építészetként” ismert trendnek. E trend célja olyan intézkedések és technológiák kidolgozása, amelyeknek köszönhetően lehetővé válik funkcionális építmények létrehozása a klímasemlegesség megőrzése mellett.

Az utóbbi évtizedekben tehát az építési ágazat az ökologikus fejlődés útjára lépett, és ez oda vezetett, hogy ma már számos lehetőség áll rendelkezésre a környezettel együttműködő infrastruktúra kialakítására. Ezeket a lehetőségeket néhány szabályban lehet összefoglalni.

Melyek a fenntartható építészet alapelvei?

Hard Rock Hotel, Budapest, Magyarország. Alkalmazott rendszerek: MB-86 Foldline, MB-86 SI, MB-SR50N EFEKT, MB-SR50N HI+

 

Ha biztosak kívánunk lenni abban, hogy Az alábbiakban a klímasemleges beruházásokkal kapcsolatos követelményeket 5 pontban foglaljuk össze.

 

1. Környezetbarát nyersanyagok hasznosítása

A környezetbarát anyagok csoportjába soroljuk a megújuló nyersanyagokat (így például a fát is), valamint azokat az anyagokat, amelyek megfelelő eljárásokkal újrahasznosíthatók. Ilyen például az alumínium, amely egyrészt tartós és ellenáll az időjárás viszontagságainak, másrészt az újrafeldolgozás folyamatában az úgynevezett eredeti alumínium előállításához képest 95%-kal levesebb energiát igényel.

Melyek a fenntartható építészet alapelvei?

 

2. Passzív és energiatakarékos technológiák kihasználása

Ez jelentheti a megújuló forrásokból nyert energia felhasználását, vagy akár az úgynevezett „resilient city” trendhez igazodó épületek vagy épületcsoportok felhúzását, amelyek el vannak látva fotovoltaikus technológiával, és energetikailag teljesen függetlenek a városi hálózattól.

Az energiatakarékos üzemeltetéshez fontos az energiaszükségletet csökkentő építőelemek használata. Példaként említhetjük az MB-104 Passive vagy az MB-79N fokozott hőszigetelésű ablakrendszereket – ezek beépítésének köszönhetően jóval kevesebb energiára lesz szükség a helyiségek felmelegítéséhez vagy lehűtéséhez.

Melyek a fenntartható építészet alapelvei?

 

3. Az épületek optimális elhelyezése a városi térben

A fenntartható építészet feltételezi a beruházás olyan elhelyezését is, hogy az illeszkedjen az adott környezetbe, miközben a funkcionális igényeket is kielégíti. Ez vonatkozik például az épületeknek a a városi közlekedési csomópontok közelében történő elhelyezésére is. A tömegközlekedés elérhetősége észszerű alternatívát kínál a gépkocsikkal szemben – a metró, villamos vagy autóbusz használata pedig csökkenti a karbonlábnyomot és az károsanyag-emissziót, ami az egészségesebb környezethez is hozzájárul.

Melyek a fenntartható építészet alapelvei?

De Krook, Gent, Belgium. Alkalmazott rendszerek: MB-78EI, MB-86 SI, MB-SR50N A

 

4. Az épülettömb megfelelő tájolása

Ennél az elvnél fontos lehet például az üvegfelületek elhelyezése az építmény déli részében, ami jelentős hatással van a helyiségek mesterséges fénnyel való megvilágítására. A nagy üvegfelületek egyúttal magasabb passzív energianyereséget garantálnak, ez pedig kulcsfontosságú lehet az épület éves energiamérlege szempontjából.

Melyek a fenntartható építészet alapelvei?

Jazz Loft lakóépület, Budapest, Magyarország. Alkalmazott rendszerek: MB-86 SI

Nagyméretű üvegezett felületek alakíthatók ki az Aluprof MB-SR50N és MB-SR60N speciális homlokzati rendszereivel. Az alumínium használatának köszönhetően a keretek keskenyebbek lehetnek, a nagyobb ablakfelület pedig megfelelő mennyiségű fényt biztosít napközben a belső térben.

 

5. Az építőanyagok szállítási láncának rövidítése

A fenntartható építészet nem csak magának az építménynek a környezetre gyakorolt közvetlen hatását tartja szem előtt, hanem a beruházás egész folyamatát is. Ezért fontos elv az építési ágazat számára, hogy a szállítási lánc a lehető legrövidebb legyen – ez értelemszerűen kisebb szállítási karbonlábnyomot és alacsonyabb anyagraktározási költségeket is jelent.

Melyek a fenntartható építészet alapelvei?

Konferenciaközpont, Százhalombatta, Magyarország. Alkalmazott rendszerek: MB-SR50, MB-60

 


 „Let’s build a better future”

– Arra törekszünk, hogy lépéseket tegyünk a klímasemlegesség irányába, és hatékonyan csökkentsük a karbonlábnyomot a gyártási folyamatban – mondja Anna Dzinycz, az Aluprof ügyvezető igazgatója. – Az a véleményünk, hogy egy jobb holnapért folyó küzdelembe be kell kapcsolódnia az iparnak, hogy szebb jövőt biztosíthassunk a következő nemzedékek és a természeti környezet számára.

A fenntartható építészet jegyében forgalmazott termékek segítenek az egész világon a beruházóknak, hogy hozzáférjenek az ökológiai szempontoknak megfelelő házak építését szolgáló megoldásokhoz. Ezek az energiatakarékos, klímasemleges épületek nemcsak minket, de a jövendő nemzedékeket is fogják szolgálni.

 

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo