2021. október 28.

Mik a fújható szigetelés előnyei, mikor ajánlott?

Mik a fújható szigetelés előnyei, mikor ajánlott?

A padlásszigetelés és a tetőtérszigetelés során az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen szigetelési technológiával dolgozunk. Léteznek hagyományos technológiák és a fújható szigetelés. Mik az előnyei ennek a szigetelési módszernek, mikor érdemes emellett döntenünk?

 

 

A fújható szigetelés előnyei

A fújható hőszigetelések óriási előnye a hagyományos szigetelésekhez képest, hogy résmentes szigetelést biztosítanak, nehezen elérhető helyekre tökéletesen alkalmazhatóak (például tetőzugok esetében), tiszta, nem marad utánuk vágási hulladék, maradék, és akár egy nap alatt elkészül a szigetelés.

Kötőanyagot és egészségre káros összetevőket nem tartalmaz, természetes alapanyagokból készült.

Környezetbarát, csökkenti a CO2-kibocsátást. Nem tartalmaz rágcsálóirtó vegyszereket, sem gombamentesítőt, sem égéskésleltetőt. Nem jöhet létre penészedés, a párát átereszti, a nedvesség nem áll meg a tetőtér szigetelésben.

Víztaszító, hidrofobizált, víztaszító anyaggal kezelt, nem szívja magába a nedvességet, párát, nagy páraáteresztő képességgel rendelkezik.

A fújható szigetelés nemcsak hő-, de hangszigetelésnek is kiváló.
Mivel nem érzékeny a hőingadozásra, nem mozdul el, nem vetemedik meg, a szigetelőanyag nem megy össze, nem alakulnak ki hőhidak. Jó légáteresztő képessége van, vagyis nem „dunsztoljuk be” az épületet, a házunk „lélegezni” tud.
A befújható kőzetgyapot A1-es, nem éghető tűzvédelmi kategóriába van sorolva

Spórolhatunk a fűtésszámlán télen. Padlásszigetelésként alkalmazva jelentős költséget takaríthatunk meg télen és nyáron is. Akár 5-7 fokkal is hűvösebb lehet egy jól szigetelt épületben nyáron. Télen pedig sokkal kevesebb lesz a fűtésszámlánk.

Jobb komfortérzet. Sokkal jobb lesz a hőtartása az épületnek, vagyis nem hűl le olyan gyorsan az épület, nem érezzük azt, hogy hiába fűtünk állandóan, mégis hideg van. Nyáron pedig nincs az a rendkívüli hőség a házban már az első meleg nyári nap után. Megfelelő padlásszigeteléssel az épületünk télen megtartja a meleget, nyáron nem engedi be a hőséget.

Kevesebbet kell szervizeltetni a kazánt és a klímát. Nem megy állandóan a kazán, nem pörög egyfolytában, mivel egyenletesen tartja a padlás szigetelés a hőt a házban, így nem kell attól félnünk, hogy a kazán éjjel-nappal dolgozik, és csúcsra járatjuk. Ugyanez igaz a klíma esetében is.

Nyáron kevesebbet fogjuk használni a klímát. A klíma helyes használata odafigyelést igényel, a nem megfelelően beállított hőmérséklet, a túl nagy hőingadozás, a karbantartás és tisztítás hiánya egyaránt hatással lehet szervezetünkre. A klímahasználat kikerülhetetlen mellékhatása a jelentős villanyszámla, ami szintén jelentősen csökkenthető, ha a födémre megfelelő vastagságú hőszigetelés kerül.

Sőt, még a penészedés problémájával is számolni kell abban az esetben, ha a falakat már szigeteltük, de a födémet még nem. A hőhidaknál, ahol szigetelt és szigeteletlen szerkezetek találkoznak, a levegő páratartalma lecsapódik a hideg, szigeteletlen felületeken, és ezzel a penészedés folyamata megkezdődik.

Jól hőszigetelt padlással – esetleges eladás esetén – házunkért akár 20-30%-kal többet kérhetünk, mint egy nem szigetelt épületért.

 

Mikor használjunk fújható szigetelést? 

Abban az esetben, ha sok beugró, „flikk-flakk”, kémény helyezkedik el a padlásfödémen, és ezek miatt nem vagy csak nehezen használható hagyományos szigetelőanyag. Ha például gépészeti szigeteléssel ellátott födémmel van dolgunk, nem lehet szakszerűen alkalmazni hagyományos táblás vagy tekercses szigetelőanyagot. Kiválóan alkalmazható a fújható szigetelés akkor, ha nehezen elérhető vagy nem terhelhető padlásfödémeket kell szigetelnünk (például fafödémek vagy a könnyűszerkezetes házak esetében). Bátran alkalmazzuk akkor is, ha szeglemezes tetővel van dolgunk. A fújható szigeteléssel a tetőtérben is hézagmentesen dolgozhatunk, az anyag a legkisebb résbe is bejut, és használatával elkerülhető a bontás ha már meglévő szerkezetbe kell fújni.
Ha fontos, hogy gyorsan, tisztán, hulladék nélkül dolgozzunk, alkalmazzuk bátran a fújható szigetelést! Fújható szigetelések esetén választhatunk üveggyapot, kőzetgyapot, polisztirolgyöngy, cellulóz, purhab, kender, farost anyagokból.

 

Milyen esetben javasolt a hagyományos eljárás?

Hagyományos tekercses vagy táblás szigetelés használata javasolt abban az esetben, ha egyszerűbb a födém, nincsenek benne egyenetlenségek, elzárások. Ezt akár mi is házilag megoldhatjuk, főleg tekercses anyagok esetében. Kigörgetjük és akár több rétegben elérhetjük a kívánt vastagságot. Párazáró fóliát mindenképpen tegyünk a födémre a szigetelőanyag alá, és figyeljünk arra, hogy esetleges járófelület vagy szervízjárat építésekor ne zárjuk le a teljes felületet. Amennyiben házilag oldjuk meg magunknak hagyományos anyaggal, akkor figyeljünk a kellő vastagságra, a szigetelőanyag minőségére (ne csak az ár alapján döntsünk), és lehetőleg tekercses anyagot használjunk, mivel azzal könnyebb dolgozni.

 

Milyen anyagokból választhatunk hagyományos szigetelések esetén?

A legelterjedtebb szigetelőanyagok padlásfödém esetén: üveggyapot, kőzetgyapot, polisztirol. A hagyományos szigetelésről néhány fontosabb tudnivaló: akár mi magunk is házilag el tudjuk készíteni a tetőszigetelést, a tekercses anyaggal egyszerűbb dolgozni, mint a táblással, költséghatékony megoldás.
Beépítetlen padlásfödém szigetelésekor mérlegelnünk kell, hogy akarunk-e bármiféle járófelületet vagy szervizjáratot. Ha például kémény vagy antenna van a padláson, akkor mindenképpen építtessünk legalább szervizjáratot, hogy az esetleges munkák esetén ne tapossák össze más szakipari dolgozók a szigetelésünket. Ha szeretnénk tárolni is a padláson, akkor érdemes tárolófelületet is kialakítani.

 

(X)

 

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo