2022. március 02.

Mit gondoljon át, ha lakásátalakítás és felújítás előtt áll?

Mit gondoljon át, ha lakásátalakítás és felújítás előtt áll?

Ki ne szeretne egy szép és praktikus otthont? Akár esztétikai, akár funkcionális szempontból újítja fel otthonát, mindig gondoljon először a lehetőségekre, de legfőképpen a tér korlátaira. Felújításkor sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem a szokásaikhoz, az igényeikhez és a háztartásban élők számához igazítják a teret, hanem elsősorban a lakást próbálják szalonképessé tenni. Ne feledje, hogy a lakásban Ön fog élni, nem pedig a látogatói.

 

Amit tudnia kell, mielőtt elkezdi felújítani a lakását:

 

1. Milyen mértékű lesz a felújítás?

Elég lesz az új festés, padlóburkolat és bútorzat? Be kell-e avatkozni a vezetékezésbe? Vagy az elrendezést is módosítani kell? Ahhoz, hogy ezekre a kérdésekre választ kapjon, fel kell mérnie a pénzügyi lehetőségeket, és olyan építészre vagy tervezőre van szüksége, aki az Ön igényei és tapasztalata alapján különböző összetettségű megoldásokat tud javasolni. Ha most vásárolt egy régebbi lakást, amelyben, ha nem is örökre, de legalábbis hosszú időre tervez maradni, akkor az elején nem kell sietni – először lakjon benne néhány hónapig, majd kezdjen hozzá a tervezéshez.

Néhány hónap alatt kiderül, hogy mi illik Önhöz, és mi nem. Melyik szobában érzi magát jobban, mert kellemesebb a fény, hol nem bírja nyáron a meleget, hol kellemetlenül hidegek a falak, vagy hiányzik-e valahol egy ajtó, vagy zavarja-e például a konyha és a nappali közötti nagy távolság. Minden térben sok fontos részlet van, amelyek első pillantásra nem nyilvánvalóak, csak akkor válnak azzá, ha ott él.

Mit gondoljon át, ha lakásátalakítás és felújítás előtt áll?

 


2. Kérje építész vagy lakberendező segítségét

Nagyobb felújításoknál mindenképpen érdemes szakembert igénybe venni, aki rendelkezik azzal a képzettséggel és tapasztalattal, hogy olyan gyakorlati ötletekkel álljon elő, amelyek Önnek nem biztos, hogy eszébe jutottak volna. Például lehet, hogy nem látja át annyira, hogy mely színek illenek össze, vagy éppenséggel bele sem gondol abba, hogy mennyire nagy szüksége van egy kinyithatós kanapéra, amivel helyet tud spórolni.

 

3. Meggondolatlan pénzügyek

Az emberek gyakran alábecsülik a felújítás tényleges költségeit. Az ideális az, ha meghatároz egy költségvetést, hogy ne kelljen lealkudnia az elvárásait. Ha azonban úgy találja, hogy nincs elég pénze a megvalósításukhoz, fontolja meg a felújítás elhalasztását. Ha kénytelen kompromisszumot kötni a pénzügyek terén, hajlamos lesz a saját feje után menni, és előfordulhat, hogy olcsó, rossz minőségű anyagokat fog vásárolni, amit aztán megbánhat.

Ahhoz, hogy a legpontosabb képet kapja a költségvetéséről, végezzen piackutatást. Tudja meg részletesen, hogy mennyibe kerül a munkaerő, az anyagok, a berendezések, a hulladék elszállítása vagy akár a végtakarítás. Ha igazán alapos, elkerülheti a kellemetlen meglepetéseket.

Nincs annál rosszabb, mint amikor egy felújítás során elfogy a pénz. Soha nem lehet tudni, mi fog történni, amikor bontási munkálatokba kezd, de egy dolog biztos: mindig lesz váratlan kiadás.

Mit gondoljon át, ha lakásátalakítás és felújítás előtt áll?4. "Hurráoptimizmus" - ne becsülje alá a tervezést!

Ha mindent jól átgondol, és mindent jól megszervez, kevés meglepetés érheti utólag. Ellenőrizze a szállítási határidőket a kereskedőkkel. Előzetesen konzultáljon, hogy a tervezett módosítások megvalósíthatók-e.

Mielőtt belevágna a felújításba, nézzen utána internetes fórumokon, kérdezze meg barátait a tapasztalataikról: mi érte őket váratlanul, mennyi ideig tartott a felújítás, milyen váratlan kiadásaik voltak. Minél több embert kérdez meg, és minél több kérdést tesz fel, annál tisztábban látja majd, mi vár Önre.

Bár azt mondják, hogy a legjobb, ha tanulunk a hibáinkból, ebben az esetben biztosan nem így van. Minél több időt fordít a felkészülésre, annál kevesebb gondja lesz később. Ez a szabály a munka megkezdésekor is érvényes. Mindent készítsen elő, és ne hagyatkozzon az utolsó pillanatban történő vásárlásra.

Ha úgy dönt, hogy teljes felújítást végez, a munkafolyamat a következő: bontás, takarítás és az építkezés előkészítése - ablakcsere - gáz - fűtés - villanyszerelés - vízvezeték-szerelés - kőművesmunkák- csempézés - festés - elektromos munkák (kapcsolók, konnektorok, lámpatestek) - padlóburkolat - ajtókeretek, ajtók - bútorok.

 

5. "Ezt egyedül is meg tudom csinálni!"

Úgy gondolja, hogy ha saját maga csinálja, akkor sok pénzt takaríthat meg? Sajnos sok ügyes barkácsoló erőfeszítései voltak hiábavalók, mert túlbecsülték saját képességeiket. Ráadásul saját munkájára nem kap garanciát. A hibák kijavítása sokkal többe kerülhet, mint a professzionális munkába való befektetés.

 

6. Szerződés, szerződés, szerződés!

Bár az alacsonyabb költségek szempontjából nagyon csábító, ha nem köt írásbeli megállapodást a szakemberekkel, mi azt ajánljuk, hogy mindig kössön szerződést. Egy megfelelően megfogalmazott munkaszerződés sok bajtól és pénztől kíméli meg Önt bármilyen követelés esetén. Fordítson nagy figyelmet a munka leírására és a szállított anyagokra, különben fennáll a költségek növekedésének és a félreértések egész sorának a veszélye. A szerződésnek tartalmaznia kell a műszaki dokumentációt (ha szükséges), az árakat, az anyagtételeket, a határidőket, a be nem tartás esetén kiszabható szankciókat, valamint az építési napló vezetésére vonatkozó követelményt, amely minden nap elérhető. Mindenképpen tartalmazzon hulladékelszállítási záradékot is.

A legtöbb cég előleget kér. Egyezzen meg abban, hogy az elvégzett munkáért folyamatosan fizet, és hagyjon a végére egy nagyobb összegű kifizetést, például az ár 15-20%-át, amelyet az elkészült munka átadása és az összes hiba és hiányosság kijavítása után kell kifizetni.

Mit gondoljon át, ha lakásátalakítás és felújítás előtt áll?

Kép: Tom Tailor – Novo Home

 

Néhány extra tipp:

- Ne becsülje alá az előkészítő munkát, amely gyakran fárasztó és időigényes, de sok időt, pénzt és szívfájdalmat takaríthat meg.

- A fény alapvető fontosságú: Ha felújít egy házat, és lehetősége van arra, hogy a hagyományos ablakokat franciaablakokra cserélje, vagy néhány tetőablakot építsen be, tegye meg.

- Lakásokban mindenképpen gondoljon először a világítás vagy a konnektorok elhelyezésére és típusára.

- Fontos, hogy helyesen becsüljük meg a felújítás időtartamát. Ahhoz, hogy minél hamarabb visszatérhessen a normális élethez, és ne frusztrálják a késések, szánjon időt a tervezésre.

- Rossz ablakok kiválasztása: Az új ablakok drágák, és sokan próbálnak spórolni rajtuk. Itt azonban tényleg nincs helye a megtakarításnak. Soha ne spóroljon az ablakok minőségén.

- Még ha szakemberekre bízza is a munkát, tudnia kell, hogy valójában mi történik otthonában, és mit csinálnak a mesteremberek. Elegendő információval kell rendelkeznie ahhoz, hogy fel tudja tenni a megfelelő kérdéseket a mesterembereknek.

- A stílus figyelmen kívül hagyása: Annak érdekében, hogy a felújítás ne legyen kontraproduktív, próbálja megőrizni a felújítandó ingatlan stílusát.

- Engedély nélküli munkavégzés: Ha valami súlyos probléma történik egy olyan felújítás során, amelyre nincs engedélye, nemcsak a hatóságokkal, hanem például a biztosítótársasággal is gondjai lesznek, amely nem hajlandó kifizetni a károkat.

- Sosem lehet elég tárolóhely: ne csak az esztétikára gondoljon, hanem a praktikumra. Ha a beépített szekrényekben ruhákat is szeretne tárolni, ne feledje, hogy a szekrényeknek legalább 60 cm mélynek kell lenniük.

- Olcsó anyag: Az emberek gyakran pénzt akarnak spórolni az anyagok vásárlásakor, ezért nem a jobb minőségű termékeket választják. Ha úgy gondolja, hogy nem marad elég pénze a megfelelő minőségű anyagok megvásárlására, összpontosítson a szezonális leárazásokra vagy mennyiségi kedvezményekre. Beszéljen egy hozzáértővel az anyag minőségéről, mielőtt meggondolatlanul vásárolni kezd.

- Pontatlan mérés: Néha már fél centiméter is komoly fennakadást okozhat. Ha nem tudja biztosan, hogyan mérjen valamit, kérjen tanácsot, vagy bízza a szakértőkre.

- Rossz időzítés: Ha több dolog felújítását tervezi (ablakok, fürdőszoba stb.), és pénzügyi lehetőségei megengedik, költözzön ki a lakásból, és csináljon mindent egyszerre. Ez ideális, mert a "befejező simítások" bosszantóak, drágák, és gyakran problémát okoznak, mert a munkák nem épülnek egymásra. Ha erre nincs lehetősége, fontolja meg, hogy vár és spórol. Ha tényleg nincs más lehetősége, és a felújítás alatt otthon lakik, és mindent szakaszosan fog elvégezni, készüljön fel a kellemetlenségekre, a zajra, a porra, a nem működő WC-re, fürdőszobára vagy konyhára, és legyen egy tartalék megoldása. Gondoljon erre különösen akkor, ha gyermekei vannak.

 

(X)

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo