2023. november 03.

Mûanyag nyílászárók különleges igénybevételre

Mûanyag nyílászárók különleges igénybevételre

Manapság a társasházak építése során is elvárás, hogy legyen a homlokzat modern, legyenek nagy üvegfelületek, ugyanakkor legyen az épülõ otthon fenntartható, komfortos – melegség és nyugalom szempontjából –, valamint legyen biztonságos mind a nem várt látogatók, mind a tûzvédelmi elõírások tekintetében.

Mûanyag nyílászárókat leginkább társasházi építésekkor alkalmaznak. Megjelenésük nagyon változatos – készülhetnek fautánzatú vagy RAL szín szerinti fóliázással, alumíniumborítással –, mûszaki tulajdonságaikban pedig alkalmazkodnak korunk építészeti kihívásaihoz.

 

Energetika, akusztika, betörésbiztonság

A köztudatban tévesen a nyílászárók energetikai tulajdonságainak javítása a két- és háromrétegû üvegezésének megváltoztatására szorítkozik. Érdemes azonban tudni, hogy a nyílászárók kerete (Uf-értéke) is jelentõs szerepet játszik az ablakok, ajtók hõátbocsátási tényezõjének (Uw-érték) alakulásában. Az energetikai szabályozás szerint Uw<1,15 W/m2K az érvényes elõírás, ami egy jól megválasztott mûanyag profilrendszerbe helyezett háromrétegû üvegezéssel – kis befektetéssel – jelentõsen túlléphetõ.

A zajterhelés növekedése modern korunk velejárója – a közúti, vasúti és légi forgalomból adódó zaj ciklikusan ronthatja az érintett lakásokban élõk komfortérzetét. Fontos szempont tehát, hogy a homlokzati nyílászárók tervezésekor az úgynevezett Ctr értékkel korrigáltan kell az elvárt léghanggátlási értéket megadni.

A Fenstherm Future Profine 76 AD ablakok, ajtók két- vagy háromrétegû üvegezéssel 42-45 dB-ig képesek tompítani a külsõ zajokat. Vannak olyan termékei a gyártónak, melyek két egymás mögötti ablakszerkezet kombinációjaként 55-60 dB-ig léghanggátlók.

A betörésbiztonság esetén nem csak a nem várt látogatók kizárására kell gondolnunk – egy nagyméretû üvegszerkezet a felhasználók számára például napi szintû kockázati tényezõ. Az esetleges balesetek megelõzésére nemcsak a nyílászárók külsõ oldalát, hanem a belsõ oldalát is védeni kell: ilyen célokra legalább 4.4.1 ragasztott biztonsági üveget érdemes választani.

Mûanyag nyílászárók különleges igénybevételre

Franciaerkélyek tûzterjedés elleni védelem szempontjából megfelelõ kialakítása új létesítésû épület esetén

Mûanyag nyílászárók különleges igénybevételre

Franciaerkélyek tûzterjedés elleni védelem szempontjából megfelelõ kialakítása meglévõ épület esetén 

 

Tûzvédelem

A mûanyag nyílászárók nem tûzgátlók és nem tûzállók, ezért ilyen funkcióra az épületek tûzbiztonsága terén nem használhatók. Vannak azonban olyan elemei az érvényes tûzvédelmi elõírásoknak, melyek érinthetik a mûanyagból készült ablakokat, ajtókat.

Mûanyag nyílászárók különleges igénybevételre

Sokat vitatott kérdés a hõ- és füstelvezetésben (röviden: RWA) betöltött szerep. A füstmentesítésre szolgáló ablakok, ajtók elõírás szerint kizárólag alumíniumból készülhetnek, mivel a mûanyag ablakok anyaga hõre lágyuló, tehát a hõvel szembeni ellenállása kisebb, mint 300 °C (OTSZ 91. § (1) e) pont), légutánpótlásra azonban korlátlanul használhatók a mûanyag szerkezetek.

A homlokzati mentésre szánt ablakok anyaga lehet alumínium és mûanyag is, de kimondottan figyelni kell a nyílászáró szabad üvegezési felületének méretére és az üvegezés anyagára. A szabadon átjárható méretnek minimum 90 cm szélesnek és 120 cm magasnak kell lennie. Az üvegezés elõírt morzsalékosan törõ tulajdonságát kizárólag az edzett üvegezés teljesíti, mely ebben az esetben minden üvegrétegre vonatkozik.

Mûanyag nyílászárók különleges igénybevételre

A Fenstherm Future Zrt. mûanyag nyílászárói egyedülálló módon teljesítik a legmagasabb – Th=45 perc – homlokzati tûzterjedési határértéket az MSZ 14800-6:2020 szabvány szerint. Ezzel lehetõség nyílik például franciaerkélynél mûanyag nyílászáró és üvegkorlát (nem tûzgátló anyagú) együttes alkalmazására.

A Pr ofine 76 AD term ékcsal ád alkalmaz ásának felt ételei:

  • az egymás felett elhelyezkedõ falazat magassága legalább 60 cm,
  • a nyílászáró a tömör falazat síkján belül helyezkedik el,
  • a mellvédfalon ragasztott biztonsági üvegkorlátot helyeznek el,
  • a falszerkezet tûzvédelmi osztálya A1 vagy A2,
  • a nyílászárók mûködtetési módja nyíló-bukó, nyíló vagy fix lehet.

Mûanyag nyílászárók különleges igénybevételre

hrlevl-feliratkozs

épjog