2022. november 24.

Műanyag zsaluhéj: „…mára vált igazán fontossá a nyolcvanas években indult fejlesztés…”

Műanyag zsaluhéj: „…mára vált igazán fontossá a nyolcvanas években indult fejlesztés…”

Hogyan tudja akár az Ön vállalkozása is csökkenteni ökológiai lábnyomát úgy, hogy közben még a szerkezetépítés költségeiből is lefarag? A MEVA Zsalurendszerek Zrt. ügyvezetője, Botta D. Mihály többek között ebben a témában is hasznos tanácsokat osztott meg Sarkadi Péter főszerkesztővel a „Zöld Építés” podcast vendégeként.

Napjaink egyik legaktuálisabb témája a környezetvédelem és a fenntarthatóság. A Greenfo.hu, az internet zöld iránytűje és a Build Communication által közösen életre hívott „Zöld Építés” podcast csatornán megjelenő anyagok is ezt a témát járják körül – építőipari szakemberek segítségével. A gyártók olyan megoldásai kerülnek hétről-hétre a műsorba, amelyek hozzájárulnak az építőipar ökológiai lábnyomának csökkentéséhez. Ezúttal a MEVA környezetbarát megoldása került górcső alá, ami ugyanakkor közel sem újdonság. A több mint húsz éve a piacra vezetett, környezetbarát és elnyűhetetlen műanyag zsaluhéj fejlesztése ugyanis már a nyolcvanas évek végén megkezdődött. Valódi fontosságát azonban leginkább napjainkban mutatja meg, hiszen egy olyan valós, és sürgős probléma megoldásához járul hozzá, mint az ipari fakitermelés visszaszorítása.

 

Az első „zöld lépések”

A műanyag zsaluhéjak első „szériái” már a 90-es években megjelentek és a 2000-es évektől a MEVA már kizárólag ezeket forgalmazza. Az igény azonban már jóval korábban megfogalmazódott.

„Cégünk saját fejlesztésű műanyag zsaluhéja még ma is az egyetlen ilyen megoldás a piacon. A tulajdonos még a 80-as években határozta el, hogy egy új, korszerű, számtalanszor felhasználható zsaluhéjat vezet a piacra. Német kémikusok az akkori NDK területén kezdték meg az ideális összetétel fejlesztését, amelynek számos kritériumnak kellett megfelelnie. Fontos volt a kopásállóság, hogy ne deformálódjon, jól ellenálljon a környezeti hatásoknak, víz-, lúg- és saválló legyen, de ugyanakkor hajlítható is, hiszen a legkülönbözőbb geometriai formákhoz kell alkalmazkodnia, illetve végül és nem utolsó sorban újra lehessen hasznosítani” – mesélt a kezdetekről Botta D. Mihály, a MEVA magyarországi ügyvezető igazgatója.

A termék sikere egy darabig még váratott magára, hiszen ahogy az ügyvezető fogalmazott: „Senki nem akarta elhinni, hogy ez ilyen jó!” A MEVA tulajdonosa ezzel stratégiai döntést hozott, hiszen egyúttal a forgalom egy részéről is le kellett mondania, de ő hosszú távon gondolkodott, annak ellenére, hogy akkor még nem sejthette, hogy az építőiparban tapasztalható szakemberhiány, a környezettudatosság prioritásának növekedése és a faanyag hiánya végül a MEVA malmára fogja hajtani a vizet. Az idő őt igazolta.

A 20 év aktív építőipari tapasztalat, amely mára már a műanyag zsaluhéj mögött áll, azt bizonyította, hogy kiállta az idő próbáját, és az összes kritériumnak megfelel. Minimális karbantartással a mai napig tökéletes betonfelületek készülnek segítségükkel, rengeteg időt, pénzt és bosszúságot spórolva használóiknak. Ha pedig egyszer mégis leselejtezésre kerülnének, a MEVA „visszaveszi”, majd ledarálja, és egyszerűen belekeveri egy új termék masszájába, azaz újrahasznosítja.

Felmerül a kérdés, hogy ha már a szerkezetépítők nagy része műanyag zsalut használ, és a megfelelő karbantartással ezek elnyűhetetlenek, akkor hogyan tovább? „Mivel a födémzsaluzat faigénye a falzsaluzatnál jóval nagyobb, ebben még bőven vannak lehetőségek” – tette hozzá az ügyvezető.

 

Zöld termék zöld szolgáltatással

„Cégünk üzletpolitikája az, hogy ha valaki megvásárolt egy eszközt, hosszú távon tudja használni. Így létrehoztuk „Zsaludoktor” szolgáltatásunkat, ami a műanyag zsaluhéj karbantartását teszi lehetővé. Ebben is bolygóbarát megoldásra törekedtünk: a tisztítás vegyszermentesen, tiszta vízzel történik” – tudhattuk meg a szakembertől.

Műanyag zsaluhéj: „…mára vált igazán fontossá a nyolcvanas években indult fejlesztés…”

A hatalmas, akár 3,5×2 méteres zsalutáblákat egy ugyancsak hatalmas mosóberendezésbe helyezik, ami leginkább egy nagy fekete dobozra hasonlít. A „dobozban” 1000 báros nyomással, kizárólag tiszta vízzel, vegyszermentesen történik meg a hatalmas zsalutáblák tisztítása. Egy-egy ilyen zsalutábla új állapotban nem kevesebb, mint 672 kilogrammot nyom, ami a használat közben rárakódó maradványanyagoktól akár 800-850 kilogrammra is rúghat. A tisztítást polírozás követi, a polírozás után a zsalutábla újjászületik. Így nem kell időről időre teljesen lecserélni, mint a fából készült zsalutáblát, ergo, elég csupán néha felújítani zsalukészleteinket. Ez azon túl, hogy pénztárcabarát, az ökoszisztémának is jót tesz. A tisztított, polírozott műanyag zsaluval pedig olyan gyönyörű betonfelületeket lehet készíteni, amit fával soha.

Műanyag zsaluhéj: „…mára vált igazán fontossá a nyolcvanas években indult fejlesztés…”

 

Környezetbarát szolgáltatáshoz, fenntartható telephely

Ezek után már nem is meglepő, hogy a MEVA a 2023-ra tervezett új telephelyét is ezen elvek mentén alakítja ki. A többnyire megújuló energiaforrásokkal épülő telephelyen a napenergia játssza majd a főszerepet: a működést teljes mértékben ennek segítségével oldják meg. A villanytargoncák töltése, a működéshez szükséges világítás, fűtés és a hatalmas mosóberendezés működésének egy része is napenergia felhasználásával történik. A 3000 négyzetméteres csarnok teteje teljes egészében napelemmel lesz beépítve.

 

Hallgassa meg a podcast beszélgetést:

Anchoron: Amikor műanyaggal csökkentjük egy építkezés ökolábnyomát

Spotifyon: Amikor műanyaggal csökkentjük egy építkezés ökolábnyomát

Soundcloudon: Amikor műanyaggal csökkentjük egy építkezés ökolábnyomát

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A CSOK Plusz rendelet részletei

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

épjog