2023. november 03.

Nem szokványos homlokzati hõszigetelések

Nem szokványos homlokzati hõszigetelések

Az általánosan elterjedt – a teherhordó falszerkezetre épített, polisztirol vagy ásványgyapot felhasználásával készült – homlokzati hõszigeteléseken kívül elõfordulnak különleges esetek is. Ilyenkor az alapfelület anyaga, formája vagy éppen a felhasznált szigetelõanyag rendhagyó – cikkünk szerzõje összefoglalja, hogy ezekben az esetekben mire kell figyelniük a tervezõknek, illetve kivitelezõknek.

 

Homlokzati hõszigetelések több évtizeden át jellemzõen utólag készültek az épületekre, és az utóbbi években ismét gyakran elõfordulnak az új épületeken is. A magyar piacon az 1970-es években jelent meg ez a megoldás (alagútzsalus épületek végfalain), majd fokozatosan a felújító jellegû, utólagos beavatkozások területére lett jellemzõ. Azonban amióta jelentõsen szigorították az épületenergetikai követelményeket, szinte minden új épületen létjogosultsága van a THR-ek, azaz Teljes Hõszigetelõ Rendszerek alkalmazásának.

Nem szokványos homlokzati hõszigetelések

 

Az általános választék a fenti ábrasorozaton látható:

a.) a legáltalánosabban elterjedt változat normál (fehér) EPS hõszigetelõ maggal,
b.) a nagyobb hatékonyságú grafitadalékos (szürke) EPS alapú megoldás,
c.) jellemzõen lábazatokra kerülõ FormEPS (formahabosított EPS) vagy XPS zártcellás hõszigetelési megoldás,
d.) az A1-es tûzvédelmi osztálynak megfelelõ MW (kõzetgyapot) hõszigetelõ maggal készülõ megoldások.

Bár szinte minden hazai THR-rendszergazda rendelkezik tûzvédelmi betét nélküli, 25-30 cm vastagságú EPS hõszigeteléssel készülõ rendszer minõsítésével, igazolva a szakszerûen elkészített THR-ek TH ≥ 45 perces tûzterjedési határértékének teljesülését, valójában az OTSZ (Országos Tûzvédelmi Szabályzat) rendelkezése értelmében ha a hõszigetelõ mag vastagsága meghaladja a 10 cm-t, akkor kötelezõ A1-es tûzvédelmi betéteket beépíteni.

A felsorolt „alapváltozatok” mellett napjainkban – a választékbõvülésnek köszönhetõen – magas tûzvédelmi hatékonyságú PIR maggal készülõ THR is megjelent a piacon.

A mellékelt táblázatban összevetjük, hogy a különbözõ anyagú hõszigetelõ magokból milyen vastagság szükséges hasonló hõvezetési ellenállás eléréséhez.

Nem szokványos homlokzati hõszigetelések

 

Az alkalmazott hõszigetelési vastagság – azzal együtt pedig a választott THR – azonban nem minden esetben a szokványos alapfelületre és/vagy módon épül fel. Ilyen eshetõségek láthatók a másik ábrasorozaton: 

Nem szokványos homlokzati hõszigetelések

 

Amikor
e.) a hõszigetelõ rendszer OSB- vagy fafelületre épül, netán
h.) fémlemezre, trapézlemezre, kopolit-üvegre kerül.

Ilyen esetekben a rögzítés ragasztóanyaga – általában – ragasztó PUR hab, egyébként a többi építési fázis megegyezik az általános esetekkel.

Nagy körültekintést igényelnek a ragasztott kõ-, vagy kerámialap-burkolatos megoldások:
f.) amikor a vékonyvakolat helyett valamilyen – maximum 45 kg/m2 súlyt képezõ – kéreg kerül a beágyazott üvegszövethálós rétegre. Fontos, hogy a tervezési stádiumban ellenõrizni kell a rétegrend páratechnikai viselkedését, nehogy kondenzáció alakulhasson ki a külsõ burkolat mögött! Másik lényeges szempont, hogy a ragasztott burkolatos THR-eket mindig teljes felületen kell felragasztani, majd a rá kerülõ burkolat súlya szerint 1 vagy 2 réteg hálózás készüljön. A dübelezés mindig az elsõ réteg hálózáson keresztül történjen! A ragasztott burkolatok beépítését az általános szakmai szabályoknak megfelelõen csak kétoldalas, teljes felületû ragasztással (minimum 90%-os ragasztótelítettséggel) szabad elkészíteni!

Készülhet továbbá tagozatos, kváderes, rátétes THR is:
g.) az ilyen típusú megoldás esetén a felületi tagozás készülhet rátétek – teljes felületû – felragasztásásával, vagy a vastag hõszigetelésbe – a felragasztást és a kellõ stabilitás elérését követõen – helyszíni horonyvágásokkal. A lényeg, hogy a felületerõsítõ üvegszövetháló-beágyazásnak minimum 10 cm-es átfedéses toldásokkal kell felületfolytonossá válnia az alapon és a tagozaton egyaránt.

Nem szokványos homlokzati hõszigetelések

A tagozatos homlokzatképzés lehetõvé teszi, hogy akár az eredeti – szigeteletlen – tagolt homlokzat felületét kövesse le, akár a sík alapfelületet egyfajta „vakolatornametikával” tegye látványossá, igényessé, izgalmasabbá.

Borzák Balarám Béla
építészmérnök, igazságügyi szakértõ

 

Kapcsold cikkek:

hrlevl-feliratkozs

épjog