cemix

2022. augusztus 01.

Pincék, alagsorok utólagos, belső oldali vízszigetelése

Pincék, alagsorok utólagos, belső oldali vízszigetelése

Gyakori eset, hogy az épületek alagsorában, pincéjében nedvesedik a falazat a talaj irányából. Ha azonban a víz nem tör be az épületbe, hanem „csak” nedvesedik, vizes a fal, egészségtelen a klíma, akkor a helyzet kezelhető a Mapei antikondenzációs megoldásával. Az ezzel a módszerrel kivitelezett falazat száraz lesz, és a korábban nedves helyiségben akár lakóteret, üzlethelyiséget, vendéglátóhelyet is ki lehet alakítani.

A cementalapú antikondenzációs rendszer három rétegből áll:

  1. Az első rétegnél a falazat helyreállítása, alapvakolás a feladat, melyhez a Mapewall Intonaca & Rinforza nagyszilárdságú, szálerősített, természetes hidraulikus mész bázisú páraáteresztő vakoló- és falazóhabarcsot használjuk.
  2. Második rétegben készül el a vízszigetelő bevonat, amely ellenáll a negatív oldali víznyomásnak, itt a kétkomponensű, rugalmas, cementkötésű Mapelastic Foundation habarcsot alkalmazzuk.
  3. Harmadik rétegben a szárítóvakolat rendszer készül el, amelynek első lépéseként az előfröcskölő réteg készül el a tapadás javítása érdekében, majd erre kerül rá a makropórusos Poromap szárítóvakolatból legalább 1 cm vastag réteg a felületi kondenzáció elnyelésére. A szárítóvakolatra igény szerint kerülhet a Poromap Finitura Civile vagy Poromap Finitura Granello simítóhabarcs réteg, majd a páraáteresztő bevonat, melyekkel létrehozzuk a kívánt végső felületi megjelenést.

Pincék, alagsorok utólagos, belső oldali vízszigetelése

Műemlékeknél vagy régi épületeknél, ahol korábban még nem használtak cementes anyagokat, szükség lehet a rendszer cementmentes változatára is.

 

Milyen anyagokból áll a cementmentes antikondenzációs rendszer?

  1. Az első rétegben a falazat helyreállítására a természetes hidraulikus mész- és Eco-Puccolán bázisú Mape-Antique Strutturale NHL cementmentes vakoló- és falazóhabarcsot használjuk.
  2. A második réteg a cementmentes vízszigetelő bevonat, ami a Mape-Antique Ecolastic kétkomponensű, rugalmas, mész- és Eco-Puccolán alapú termékkel készül, mely ellenáll a negatív oldali víznyomásnak.
  3. Harmadik rétegben a Mape-Antique NHL ECO szárítóvakolat rendszert használjuk, először a Mape-Antique NHL ECO Rinzaffo gúzolót, majd erre legalább 1 cm vastagságban hordjuk fel a Mape-Antique NHL ECO Risana makropórusos szárítóvakolatot a felületi kondenzáció elnyelésére. A felületet ezután a termékcsaládba tartozó Mape-Antique NHL ECO Rasante Civile vagy Poromap Finitura Granello simítóhabarcsokkal véglegesíthetjük, és szilikát alapú bevonatokkal színezhetjük.

Pincék, alagsorok utólagos, belső oldali vízszigetelése

Ha bármilyen kérdés merülne fel a cikkben leírt anyagokkal vagy módszerekkel kapcsolatban, keresse bizalommal szaktanácsadóinkat, vagy valamelyik Mapei szakkereskedést.

Ha szakemberként, tervezőként elvárás, hogy frissen tartsa a tudását, hogy mindig a legjobbat nyújtsa a megrendelőnek vagy ismerni szeretné az újdonságokat, szakmai tanácsokat, akkor iratkozzon fel a Mapei heti hírlevelére, hogy rendszeresen információkkal, újdonságokkal, tanácsokkal gazdagodjon!

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog