2022. szeptember 07.

Casa Batlló, Barcelona, Spanyolország

Casa Batlló, Barcelona, Spanyolország

A 2003 óta az UNESCO Világörökség részét képező Casa Batlló az egyik leghíresebb turisztikai és kulturális látnivaló Barcelonában, amely évről évre több mint egymillió látogatót vonz. A Paseo de Gracia út 43. szám alatt található épületet eredetileg Emili Sala i Cortés tervezte 1877-ben, igazán nevezetessé azonban Antoni Gaudínak köszönhetően vált.

A századfordulóra a Barcelonát és a Villa de Grácia nevű települést összekötő Paseo a város legforgalmasabb bekötőútjai közé avanzsált, ahová egyre több középosztálybeli család helyezte át a rezidenciáját. A házat egy textilkereskedő, D. Josep Batlló y Casanovas vásárolta meg, aki 1904-ben Gaudít bízta meg az átépítésével. A tulajdonos szíve szerint leromboltatta volna az épületet, Gaudínak azonban sikerült ezt megakadályoznia, és „csupán” a homlokzatot, illetve a belső tereket szabta át a felismerhetetlenségig. Ettől nemcsak funkcionálisabb, de egy igazi építészeti gyöngyszem – a műítészek szerint a 20. század eleji avantgárd irányzat legeredetibb egyéniségének csúcsműve – lett belőle. A Casa Batlló az idők folyamán többször is tulajdonost, sőt funkciót váltott. Jelenleg a Bernat család birtokolja, akik teljeskörűen felújíttatták és a nagyközönség által is látogathatóvá tették ezt a csodálatos épületet.

Casa Batlló, Barcelona, Spanyolország

 

Szerkezeti megerősítás a belső terekben

Az épületen az 1940-es évek vége óta számos alkalommal végeztek kisebb-nagyobb átalakításokat és a falszerkezetek megerősítését célzó beavatkozásokat – egyrészt azért, hogy a lakóházat adminisztratív, kereskedelmi és kulturális hasznosítású épületté alakítsák át, másrészt, hogy összhangba hozzák az aktuális szabványokkal és előírásokkal.

Casa Batlló, Barcelona, Spanyolország

A legutóbbi, Joan Olona építész és munkatársai által készített, 2014-ben elfogadott rekonstrukciós terv azt a célt szolgálta, hogy az épületet megfeleltessék a hatályos tűzvédelmi normáknak és szabványoknak, valamint biztonságos menekülési útvonalat hozzanak létre a látogatók számára. E terv alapján alakították ki 2015 és 2017 között azt a lépcső- és felvonóházat, amely a pincétől a padlásig az épület valamennyi szintjét összeköti.

Casa Batlló, Barcelona, Spanyolország

Habár a lift csak a második emelet és a tetőtér között közlekedik, az 5,5×3 méteres alapterületű lépcsőházon keresztül bármelyik szintre el lehet jutni. A fém lépcsőszerkezet azt a néhány bekötési pontot leszámítva, ahol eltávolították a kerámiaburkolatot, szándékosan nem érintkezik az oldalfalakkal, így nem is terhel rá azokra. A kivitelezők ennek ellenére a Mapei szerkezetmegerősítő anyagai segítségével konszolidálták és rugalmasabbá tették a falazatot.

A munkálatok a felületkiegyenlítéssel – az első réteg Planitop HDM Restauro kétkomponensű, előkevert, szálerősített, nagy duktilitású, hidraulikus mész (NHL) és eco-puccolán bázisú habarcs felhordásával – kezdődtek. Ebbe Mapegrid G 220 lúgálló üvegszövet hálót simítottak, amely kifejezetten kő, tégla, tufa és vegyes szerkezetű alapfelületek szerkezeti megerősítésére szolgál. A megerősítésre a fal alatti rész bontása előtt került sor, a szakemberek pedig akkorára szabták a Mapegrid G 220 hálót, hogy annak széleit a szomszédos oldalra ráhajtva átlapolással lehetett elvégezni a megerősítési műveletet.

A falazatba ezután lyukakat fúrtak, amelyekbe Mapewrap G Fiocco egyirányú, nagy szilárdságú üvegszál zsinórokat illesztettek, ezzel képezve „szerkezeti kapcsolatokat” a meglévő falazaton belül, majd egy második réteg Planitop HDM Restauro habarcsot hordtak fel a felületekre. Befejezésképpen a Mape-Antique FC Civile sóálló, finomszemcsés mész és eco-puccolán keverékéből álló páraáteresztő simítóhabarccsal vonták be a vakolatot.

A boltívek és a boltíves födémek szerkezeti megerősítését mind a Casa Batlló belsejében, mind pedig a padlástérben ugyanezzel a módszerrel végezték el.

A homlokzatot díszítő „trencadis” (szabálytalan alakú, tört mozaikcsempék), illetve kerámia- és üvegmozaikok fugázására, valamint a régi repedések kitöltésére szintén Mapegrid G 220 üvegszövet hálóval megerősített Planitop HDM Restauro habarcsot használtak, megakadályozva ezzel a burkolatok esetleges leválását és megrepedezését. A falvarrást azonban nem habarccsal, hanem a károsodott vasbeton, tégla-, kő- és tufa falazatok szerkezeti megerősítésére ideális megoldást kínáló Maperod G epoxival módosított, vinilészter gyantával impregnált pultrudált szénszál rudakkal oldották meg.

 

Új üveggömbök rögzítése a kéményen

A Mapei Gaudí művének „csúcspontján” is nyomot hagyott. Spanyol leányvállalatán keresztül tulajdonképpen az egész Mapei csoport kivette a részét a Casa Batlló kéményein elhelyezett kristálygömbök renoválásából. A kivitelezők e díszeket is olyan Mapewrap G Fiocco egyirányú üvegszál zsinórokkal horgonyozták le, amelyeket előzetesen a normális esetben kő, tufa és tégla épületszerkezetek injektálással történő megszilárdítására ajánlott Mape-Antique I töltött cementmentes mész- és eco-puccolán bázisú kötőanyaggal impregnáltak.

Casa Batlló, Barcelona, Spanyolország Casa Batlló, Barcelona, Spanyolország

 

Referencia: Casa Batlló
Helyszín: Barcelona, Spanyolország
Építés éve: 1877
Eredeti tervező: Emili Sala i Cortés
Átépítés éve: 1904
Átépítés tervezője: Antoni Gaudí
Építészek: Joan Olona, Xavier Villanueva, Mireia Bosch, Ana Atance és Ignasi Villanueva; Eskubi Turró Arquitectes
Felújítás ideje: 2015–2020

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A CSOK Plusz rendelet részletei

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

épjog