2022. november 10.

Zöldenergia-termelés napelemes tetőcseréppel

Zöldenergia-termelés napelemes tetőcseréppel

A villamosenergia-árak ingadozása és a klímaváltozás mindannyiunk által érzékelhető hatásai a megújuló energiaforrások felé irányítják a figyelmet. A több mint száz éves Terrán napelemes tetőcserepével egyedülálló megoldást kínál a zöldenergia-termelésre.

Megtérülő, értéknövelő beruházás

A leggyorsabb ütemben fejlődő megújuló energiaforrás a napenergia, tavaly világszerte rekord méreteket öltött a szolárkapacitás telepítése. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint Magyarországon 2021-ben több mint 46 ezer háztartási méretű kiserőművet telepítettek, aminek a 99,8 százaléka napelemes egység volt. Összességében tavaly év végére több mint 134 ezer háztartási méretű kiserőmű üzemelt, 1 127 MW beépített kapacitással. És bár az időjárásfüggő megújuló alapú energiatermelés hálózati integrálása tartogat kihívásokat a hálózatüzemeltetőknek, a jövő mégis ebbe az irányba mutat.

Az elmúlt hetekben jelentősen megnövekedett az érdeklődés a napelemek iránt. Míg néhány éve egy átlagos felhasználónak szinte elérhetetlen volt a szolárpanel, addig mára ez megváltozott. A jelenlegi energiaárak mellett egy napelemes beruházás akár fele annyi idő alatt is megtérülhet, mint korábban. Ráadásul értéknövelő hatása is egyértelmű az ingatlanra nézve: az eddigi 4-4,5 százalékos értékkülönbözet most akár az 5-6 százalékot is elérheti.

Zöldenergia-termelés napelemes tetőcseréppel

 

Tetőcserépbe integrált napelem

A Terrán mindig is elkötelezett volt a környezettudatosság mellett. A vállalat saját megoldása a zöldenergia-termelésre a Terrán Generon napelemes tetőcserép, amellyel mára közel 300 háztartásnál és intézménynél találkozhatunk, ami megközelítőleg 150 000 beépített modult jelent. A beépített rendszerek összteljesítménye több mint 2 100 kWp. A Terrán Generon tartósságát többek között a beton alapanyagnak köszönheti, így egyszerre környezettudatos, energiatakarékos, de esztétikai szempontból sem kell kompromisszumot kötni, hiszen tökéletesen illeszkedik a tető síkjába, különleges és modern megjelenést kölcsönözve annak.

Zöldenergia-termelés napelemes tetőcseréppel

 

Tökéletes páros

A Terrán Generonnal kizárólag két termékcsalád, a Zenit és Rundo síkcserepek kompatibilisek, méretük és formájuk tökéletesen illeszkedik a napelemes tetőcseréphez. Így ha a tetőfedéshez eleve Rundo vagy Zenit cserepet használunk, akkor a későbbiekben egyszerűen cserélhetünk éppen annyit Terrán Generonra, amennyire szükség van az épület energiaellátásához.

Egy átlag magyar családi házban élő négytagú család esetében – 4-5 kWp méretű rendszerrel számolva – ez hozzávetőlegesen 270 darab Generon felhelyezését jelenti.

 

Esztétika és funkcionalitás

A Terrán tetőcserepekkel mind a hagyományosabb, mind a modern megjelenés hívei elégedettek lehetnek, hiszen a klasszikus, nosztalgikus vonalak, illetve a letisztult, erőt sugárzó stílus is megtalálható kínálatában. A sötétebb árnyalatok mellett számtalan színben elérhető a vöröstől a korallig bezárólag.

 

Hővédelem Clima Controllal

A fekete és szürke színek igen népszerűek az építtetők körében. A sötét tetőcserép azonban erőteljesebben melegszik fel, hiszen az infravörös sugarak nagy részét azonnal elnyeli, így ebben az esetben kulcskérdés a hővédelem. A Terrán ClimaControl felületkezelési eljárásával kezelt Zenit és Synus tetőcserepek közel 60 százalékkal kevesebb infravörös sugarat nyelnek el, így nyári időszakban kevesebbet kell a klímát használni, ezáltal energiát takaríthatunk meg és növekszik a komfortérzet is.

A Terrán fontosnak tartja, hogy termékei általános műszaki bemutatása mellett hasznos és részletes információkat kapjanak az építészek a komplett Terrán tetőfedő rendszerről. Ezért a közelmúltban kizárólag az ArchiCAD alá beépülő Terrán AddOn megújult és ki is egészült: már a Terrán Generon is betervezhető a tetőfelületbe. Az építtetőnek így már a tervezés fázisában bemutatható a Terrán Generon esztétikai előnye.

Olvassa be a QR kódot és tudjon meg többet a Terrán Generon napelemes tetőcserépről!
Zöldenergia-termelés napelemes tetőcseréppel

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A CSOK Plusz rendelet részletei

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

épjog