2019. december 09.

Ipari csarnok előregyártott elemekkel

Ipari csarnok előregyártott elemekkel

Az előregyártott alapanyagok felhasználásával történő építés bonyolultabb építészeti koncepciójú, valamint nagyobb területű létesítmények esetén – mint az alábbi példaként hozott tatabányai beruházás – mutatja meg leginkább annak előnyeit. Ezek között kiemelkedő az élőmunka csökkentése és a kivitelezés felgyorsítása, de láthatjuk, hogy az előregyártás fokozatosan legyőzi a technológia korlátait is.

Ha nagy területen történő építkezésről van szó, akkor láthatjuk igazán, hogy mennyi idő spórolható az üzemekben már beépítésre elkészített építőipari alapanyagokkal. A Leier kínálatából több elemet is felhasználtak a szakemberek, például a tatabányai Still csarnok megépítése során is, amely 3000 négyzetméteres cégközpontként funkcionál majd.

 

Előtérben az egyedi igények

A targoncákat és vállalatokon belüli logisztikai rendszereket előállító Still Villástargonca Kft. kinőtte környei telephelyét, ezért a költözés mellett döntött és új telephelyet építtet Tatabányán. A cég így tudja garantálni a raktározás és a szervizüzem mellett az irodai dolgozók kényelmes elhelyezését is. Elvárás volt, hogy az ingatlan kamionnal könnyen megközelíthető legyen, és korszerű infrastruktúrával rendelkezzen. Az 1,17 Ha-os területen a Still igényeinek megfelelő 915 m2-es raktárcsarnok, 826 m2-es műhely, 991 m2-es kétszintes irodarész, 400 m2-es külső fedett rakodótér, valamint teherautó- és személygépjármű-parkoló épül a Leier tervezésében és kivitelezésében.

A Still csarnok épületét a Leier építész csapata tervezte. A tervezők Stein László és Parádi Zsuzsanna voltak, míg a statikát Princzinger László készítette az intézmény használatbavételéhez kapcsolódó egyedi igények szerint. Az új ingatlanban modern dokkoló rendszert, darupályát és festőkabint is kiépítenek a szakemberek. A Leier kivitelező csapata mindezekhez több félét is választott a saját gyártmányokból: például kéregfalat, födémet, előregyártott lépcsőt és vasbeton gerendát használt fel.

Ipari csarnok előregyártott elemekkel Ipari csarnok előregyártott elemekkel

 

 

Felgyorsult folyamatok

Az épület szerkezetét tekintve egy kétszintes irodablokkból áll, amely mögött található a műhely, leghátul pedig a raktár kapott helyet. A megvalósításhoz több előregyártott szerkezeti elemet is felhasználtak a szakemberek, így sikerült a munkafolyamatot felgyorsítani. A csarnok kútalappal rendelkezik, erre a Leier kéregfal elemének speciális változatából készült gerenda. Ilyen vasbeton szerkezet ritkán kerül föld alá, de a szakemberek a funkcióhoz és időtállósághoz igazították a felhasznált anyagokat. A munkafolyamatot tovább csökkentette a kéregfalból készült lábazat, amely építészeti szempontból is kedvezőbb megoldás.

Ipari csarnok előregyártott elemekkel Ipari csarnok előregyártott elemekkel

 

Ha a raktárrészt vesszük górcső alá, kiderül, hogy a vázszerkezet a csarnoképítés szempontjait követi, ide előregyártott pillérek kerültek. A kéregfalak funkciója itt hármas: egyrészt vízszintes merevítést adnak az épületnek, másrészt viselik a függőleges terheket is. Mivel a raktárépületben polcrendszerek vannak, amelyek között targoncák járnak – a kéregfalak harmadik funkciója itt érvényesül, hisz nagyobb biztonságot nyújtanak.

A Leier kéregfalak választása a szakemberek tapasztalata szerint azért is célszerű, mert az elemek felülete üvegszerűen sima, a felületképzés nem igényel további feladatot. Fugaképzés után tehát gépi technológiával azonnal festhető a fal.

Ipari csarnok előregyártott elemekkel

 

 

Tovább fejlődik az előregyártás

Jelen esetben az előregyártás korlátja az volt, hogy a győri üzemben készülő kéregfal elemek egyik irányú mérete pillanatnyilag legfeljebb három méteres lehet. A Leier jánossomorjai üzemében a szakemberek már 4×12 méteres sablonon is tudnak dolgozni, de ez csak azután lesz széles körben elérhető, ha kidolgozták hozzá a közúti szállítás feltételrendszerét. A három méteresnél nagyobb szintmagasság azonban most sem probléma, az elemek elforgatásával esztétikusan alakítható a környezet.

Ipari csarnok előregyártott elemekkel  Ipari csarnok előregyártott elemekkel Ipari csarnok előregyártott elemekkel

 

 

A csarnok építésekor a Leier kínálatában újnak számító előregyártott oszlopokat és vasbeton gerendákat is felhasználtak. A „félkész gerendákkal” szakemberként különösen érdemes megismerkedni. Ezeket betonozni a födémmel együtt lehetséges, ami építészetileg azért előnyös, mert ebben a rendszerben a dolgozó keresztmetszet a födémben helyezkedik el, tehát csökken a térbe való benyúlás.

Ipari csarnok előregyártott elemekkel

A csarnok emeleti része a földszintihez hasonló módon épült. Az innovációnak köszönhetően olyannyira felgyorsul a munkafolyamat, hogy egy-egy szint megépítése mindössze egyhetes folyamatot jelent a szerkezetépítők számára. Az emeleten a már felsorolt előregyártott elemek ismétlődtek. El is érkeztünk az épület egyik különleges pontjához, a tetejéhez, amelyen egy belső udvart találunk. Ez a megoldás a megrendelő azon igényét elégítette ki, hogy mindenhova természetes fény jusson és a szellőztetés is megoldható legyen. Ezt a kényelmi szempontot bizonyára az itt dolgozók is értékelni fogják.

Láthatjuk, hogy az elemek előregyártása funkcióhoz és igényekhez igazodik, miközben gyorsaságot kínál. További információt a Leier oldalán talál.

 

Képek forrása: Leier

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog