2018. augusztus 26.

Irodaháztól lakóházig – már mindenféle épület készül 3D nyomtatással

Irodaháztól lakóházig – már mindenféle épület készül 3D nyomtatással

Egy ipari jellegű, forradalmi találmány, a 3 dimenziós nyomtatás miatt immár korántsem jósolható az, hogy küszöbön a sci-fi filmekbe illő jövő és kopogtat, hanem bizony tény, hogy pár évvel ezelőtt el is kezdődött és rohamos léptekkel haladva mára már minden területen hódít ez a párját ritkító technológia.

 

A 3D-s nyomtatás tömören tulajdonképp arról szól, hogy kisebb-nagyobb térbeli modelleket, tárgyakat hoznak létre különféle, széles körű felhasználás céljából, a korábbi technológiákhoz képest gyorsabban és bizonyos értelemben egyszerűbben, noha maga a technológia igen bonyolult. Viszont korunkban már épületek is készülnek a bevetésével.

 

A robottechnológia forradalma

Noha korához képest még gyereknek számít, a komoly fejlődést mutató, hatékony 3D-s nyomtatás ma már tényleg mindenre alkalmas: ételek, textilek, fegyverek, szerves anyagok (emberi szervek), modellek, dísz- és használati tárgyak (pl. hangszerek), hidak és épületek nyomtatására is. A nagy távlatokra mutató, elképesztő technológiát már számos ország használja, s a kezdeti lépéseken túl hamar megmutatkozott, hogy az építészetben többféleképpen is felhasználható. Az épület elkészíthető panelenként nyomtatva, vagy akár helyben megalkotva is.

 

Az első sikerek

Bármily hihetetlen, a több területen úttörőként hódító Kínában már 2014-ben jeleskedtek, és elsőként építettek fel 24 óra alatt mindjárt 10 házat e technológia segítségével, melyek így egy későbbi, egész település első otthonait személyesítették meg – írja a nyomtatoalkatresz.hu nyomtatóportál.

Az épületek nem egyben kerültek ki a 3D-s nyomtatóból, hanem mérnökök által alaposan megtervezett alkotóelemenként, melyeket aztán szakemberek állítottak össze. Viszonylag egyszerűbb épületek voltak, azonban nyomtatásuk során arra is odafigyeltek, hogy az utómunkálatok során meglegyen a hely a vezetékeknek és egyéb építészeti elemeknek, melyek egy lakóház funkcionalitásához szükségesek.

Ezzel megmutatták, hogy ez az innovatív technológia az építészet terén is mire képes, ráadásul bebizonyították azt is, hogy nem csupán gyors és egyszerű megoldást kínál az épületelemeket összeillesztő építőipari munkások számára, de kifejezetten költséghatékony is. Átszámítva egy ilyen kis lakóházat mindössze cirka 1-1,5 millió forintból hoztak ki, melybe természetesen a berendezés és a háztartási eszközök nem számítanak bele. Ráadásul az alkotóelemek nyomtatásához újrahasznosított anyagokat is felhasználtak, aminél fogva egy ilyen épület környezetkímélő megoldás lehet.

Sőt, a technológia igen stabilnak mutatkozik, a természeti károknak is ellenáll: egy pekingi 3D-s ház 2016-ban sérülésmentesen túlélt egy 8-as erősségű földrengést.

 

Továbblépés

A jövő építészetére gyorsan lecsaptak a közel-keleten. Dubajban egy hatalmas ipari 3D-s nyomtatóval 17 nap alatt húztak fel egy futurisztikus kinézetű, 250 nm-es földszintes irodaházat, mely a Dubaj Jövő Alapítvány központjaként funkcionál. Ezt az épületet egy óriási, 6x36x12 méteres, daruszerű mobil eszköz rétegenként építette fel helyben, speciális cementkeverékből. Az érintettek közleménye szerint komolyan számolnak ezzel a technológiával és 2030-ra épületeik 25%-át ily módon kívánják létrehozni.

Azóta pedig már emeletes épületeket is felhúztak világszerte, s az ugrásszerűen fejlődő, flexibilis technológia immár lehetővé teszi önmozgó, nagy kapacitású 3D-s nyomtatógépek használatát is, melyek nem csupán fel- és lefelé, de a talajszint alá is képesek dolgozni két szintnyi mélységben. Az így előállított épületek költsége egyre kevesebb, azonban a nyomtatók ára természetesen borsos (250-500 ezer dollár), ami viszont tömegtermelésben jócskán megtérül. A 3D-s házfelhúzás már hazánkban is elérhető.

(X)

 

hírlevél-feliratkozás

épjog