2014. március 15.

Itt a tavasz és a lakásfelújítások

Itt a tavasz és a lakásfelújítások

Beköszöntött a jó idő, sokan már tervezik, hogy idén milyen átalakítások, festések, tapétázások, toldások, szigetelések munkálatait végzik vagy végeztetik el, hogy lakásuk, családi házuk még szebb, otthonosabb vagy épp melegebb legyen.

Ha tapétás a lakás, annak egyik nagy előnye, hogy nem kell olyan sűrűn cserélni, különösen, ha lemosható vagy újrafesthető tapétákat alkalmazunk a falainkon. Ilyenkor elegendő egy frissítő festés, és már szép tiszta is a helyiségünk. Erre legalább 3-4 évente kerítsünk sort. Sokan a tapétákat csak nagyon ritkán cserélik le, vannak, akik 15-20 évet is lehúznak egy tapétával, mi ennél azonban sűrűbb cserét javaslunk abban az esetben, ha a tapéta nem festhető. A por könnyen megtelepszik e felületeken is, ami egészségünkre is káros hatással lehet. Ugyanakkor egy új tapétával teljesen megváltoztathatjuk a helyiség hangulatát: legyen az modern, fiatalos vagy retro stílus. A tapétakínálat ma már nagyon változatos, és össze is köthetjük a kellemest a hasznossal, ugyanis léteznek hőszigetelő tapéták vagy ökotapéták is – írja tapéta centrum oldala.

Lehet, hogy ezek magasabb áron kaphatók, ám a befektetés rövid távon megtérül, ha a fűtési megtakarításra gondolunk.

Ha nem szeretnénk hosszú távra elköteleződni és fontosabb számunkra a tisztán tarthatóság, mint a design, netán kisgyermek is van a háznál, akkor talán maradjunk a festésnél. A gyerekek nem egyszer okoznak meglepetést, például összefirkálják a falat, ilyenkor nem túl szerencsés, ha egy drága tapétát kell lecserélnünk, vagy még évekig nézni gyerekünk rajztehetségének kezdeti megnyilvánulásait. A festésnél is két megoldás közül választhatunk: környezetbarátabb megoldás a hagyományos meszelés, míg könnyebb és praktikusabb a műanyag alapú festékek használata. Míg az előbbinek a felvitele és színezése nehezebb, addig ez természetes anyag, vagyis engedi a falakat lélegezni és nem mellesleg az emberekre is jobb hatással van. A műanyag alapú festékek felvitele könnyebb, hiszen nem csöpög annyira, és színezésére is több megoldás létezik, ám „műanyag falak" között élni nem biztos, hogy a legegészségesebb.

A festésen túl érdemes megfontolni a családi házak hőszigetelését, ami egy egyszeri, jelentősebb kiadást jelent, ám a hőszigetelt házak fűtésköltségének egyértelmű csökkenését hozza, így rövid távon megtérül a beruházás. Ha már hőszigetelünk, akkor célszerű minél vastagabb hőszigetelő réteget alkalmaznunk, hiszen a fajlagos költségek nem emelkednek olyan arányban, mint amennyit nyerhetünk a vastagabb hőszigeteléssel. Mind a lakásban, mind a kertes házakban élőknek hasznos lehet a nyílászárók cseréje, különösen akkor, ha azok még nem hőszigeteltek. A fűtésszámla ekkor is jelentősen csökkenhet. Alapvetően kétféle típus közül választhatunk: sokan részesítik előnyben a műanyag nyílászárókat, amelyek kétségtelenül sok előnnyel rendelkeznek fából készült társaikkal szemben (pl. nincs tágulás és összehúzódás a hideg-meleg hatására), ám a fából készült ablakok-ajtók sokkal emberközelibbek, hiszen természetes anyagból készülnek. Hőszigetelő tulajdonságaikat tekintve mindkettő képes ugyanazt a hővisszatartó képességet produkálni. Itt tehát szintén az alapján válasszunk, hogy milyen stílusú a lakás többi része, hogyan állunk a természetes anyagokkal a műanyagokhoz viszonyítva, illetve mi az, amit a pénztárcánk megenged.

Ha nagyobb átalakítást tervezünk, akkor azt jó előre tervezzük meg, pontosan mit szeretnénk, és ne csak a nagyobb kiadásokat lássuk, hanem kalkuláljuk be a kisebb költségeket is, hiszen azokból is összejöhet egy tetemes összeg. Általános szabály, hogy a tervezett költségeknek kb. a duplájával számolhatunk, és a felújításra szánt időt szorozzuk meg minimum hárommal, mire mindennel végzünk. Falak kivételénél vagy átvariálásánál gondoljunk arra is, hogy felmerülhetnek villanyszerelési vagy vízszerelési munkálatok is, aminek költségei szintén tetemesre rúghatnak.

A tavaszi felújítási munkálatok után biztosak lehetünk abban, hogy egy szebb, tisztább lakásba fogunk nap mint nap hazaérkezni, ami kárpótol minket az átmeneti kellemetlenségekért.

(Forrás: Tapétacentrum)

(X)

hírlevél-feliratkozás

épjog