Tervezési segédletek Kisokos statikusoknak

2016. január 13.
Tervezési segédletek Kisokos statikusoknak

Dr. Dulácska Endre statikai segédlete 1990 óta számtalan kiadást ért meg, két éve az Msz EN Eurocode szabványok szerint is frissült, az új kiadásban a tűzvédelmet, hőtechnikát és még néhány részletet átdolgoztunk, aktualizáltunk.

A kiadvány 2520 forintba kerül.

A Kisokos statikusoknak segédletet elektronikusan  ITT LEHET MEGRENDELNI.

 

Elektronikus változat pedig mindössze 1750 forint a Digitalstand rendszerében (megrendelhető itt). 

Személyes átvétel:

helye: 1119 Budapest, Pajkos utca 25. II emelet, Artifex Kiadó

ideje: telefonos egyeztetés alapján, telefonszám: +36-1-783-17-11

 

Ismét kapható a Kisokos Statikusoknak nyomtatott formában

 

A segédlet bevezetője:

A statikai tervezés során folyamatosan mintegy 20 szabványt és 10 - 15 szakkönyvet kell használni. A sta-tikus tervező, ha meg is tanulta az előirások használa¬tát, állandóan keresgél, mert a tervezéshez és a mére-tezéshez szükséges adatokat és képleteket egy sereg helyről kell összeszednie.

Ez a probléma különösen aktuális 2011. január 1-től kezdődően, amikor is az MSz szabványsotrozat hatályát vesztette, és csak az MSz-EN (Eurocode, röviden EC) szabványsorozat hatályos Magyarországon.

Ezen nem segítenek a szakönyvek sem, mert azok általában profilirozottak. Ha pedig nem ilyenek, akkor átfogó jellegük miatt a tervezéshez szükséges adatok már nem férnek beléjük. Igy pl. a Statikusok Könyve átfogja az egész statikus szakmát elmagyarázza az előírásokat, azok okait, és peldákon mutatja be azok helyes használatát. Az adatok, amiket a példák használnak, a terjedelem miatt már egy másik segédkönyvbe szorultak, vagy pedig a szabvanyokból kell őket előkeresni.

A tervezők egy része ezen okok miatt saját feljegyzéseket, kis füzeteket ír össze, melyben a leggyakrabban előforduló feladatainak képleteit, adathalmazait kivonatolja a szabványokból és a különböző szakkönyvekből. Ezt a füzetecsket szokták kisokosnak nevezni.

Összeállitásunkban egy ilyen, a szerzők élete során összeállt jegyzetet adunk közre a statikus tervező, illetve a teherhordó szerkezetekkel foglalkozó mérnököknek, melyet azonban az epítés más területén dolgozók is jól tudnak használni.

A Statikai Kisokos nem arra való, hogy abból tanuljuk meg a szakmát, hanem arra, hogy a már egyszer megtanult szabályokat felfrissítsük, és a szükséges képleteket, táblázatokat egy kötetben megtaláljuk.

A könyv formája, nagysága olyan, hogy könnyen kezelhető legyen, és ezzel a kézikönyv funkcióját kielégítse. E miatt nem csak a tervező asztalnál, hanem a tárgyalásokon, valamint építkezéseken, müvezetés közben is sikerrel lehessen használni.

Az egyes fejezetek címe után van felsorolva az adott témakörhöz tartozó legfontosabb irodalom. Itt igyekeztünk általában magyar könyveket felsorolni, és ettől csak abban a néhány esetben tértünk el, amelynél nincs magyar szakirodalom.

Egy ilyen összefoglaló kis könyv természetesen nem tartalmazhat mindent. Amit tartalmaz, azt is sűrítve adja. Igy pl. a táblázatok ritkítottak, és tizedesjegy-szám is kisebb, mint az eredetieké. Véleményünk szerint ez a pontosság elegendő a statikus tervezéshez, de interpolációval vagy a megadott képletekkel bárki maga számára sűrítheti az adatokat.

Az EC szabványok hatályosak. Ezekben kötelező jellegűek a P betűvel jelzett alapelvek, és az A Nemzeti Mellékletben előírtak. A többi szabvány, alkalmazási szabály ajánlott, mely a mekívánt biztonsági szintet hívatott szolgálni. Ezen szabványok helyett más ajánlások is alkalmazhatóak, ha szavatolható, hogy összhangban vannak az alapelvekkel, és szerkezetbiztonságát tekintve legalább egyenértékűek az EC alkalmazási szabályokkal.

Bonyolultabb összefüggéseket, táblázatokat legtöbb helyen „megközelítő" formulával adtunk meg, ezek hibája azonban 5-10 százalékon belül van.

Az acélszerkezetek nél a N, kN, és mm, a többi szerkezeteknél pedig a kN, cm dimenziókat is alkalmaztuk. Szerintünk ezek a legjobban érzékelhető dimenziók. A Kisokos 1990 évi első kiadása óta egyetemi oktatási segédanyagként többszöri közreadás történt, és ezek nyomán sok észrevétel érkezett be, kisebb hibák javítását, illetve kiegészítéseket kérve. Ezeket a mostani kiadásban figyelembe vettük.

A rendszerváltás utáni évtized során a nagy tervezőirodák jórészt megszűntek, és a megmaradtak is lecsökkentek. Helyüket számos, egy vagy néhány fős kis iroda tölti be, melyek ismeretanyaggal való ellátását e könyv elősegiti. Reméljük, hogy a statikai kisokost sokan és jól fogják tudni használni, melyhez megfelelő mennyiségű, jól fizető munkát és sok sikert kívánunk.

 

TARTALOM

1. Bevezetés (Dulácska)

2. Matematika, geometria (Dulácska)

3. A méretezés alapjai, terhek, merevségek (Erdélyi, Visnovitz, Dulácska)

3.1. A parciális (biztonsági) tényezők módszere, és a határállapot koncepció

3.2. A határállapotok módszere szerinti vizsgálatok alapösszefüggései

3.3. A hatások kombinációi épületek esetén

3.4. Építőanyagok és tárolt anyagok térfogatsúlyai

3.5. Hasznos terhek

3.6. Hóteher

3.7. Szélteher

3.8. Egyéb terhek

3.9. Merevségi követelmények

4. Mechanika (Dulácska)

4.1 Statika

4.2. Szilárdságtan

4.3. Tartók, keretek

4.4. Lemezek, faltartók

4.5. Osztott szelvényű tartók

4.6. Héjszerkezetek

4.7. Stabilitásvizsgálat

4.8. Dinamika

5. Szerkezetek méretezése

5.1. Betonszerkezetek (Dulácska)

5.2. Adalékos könnyűbetonszerkezetek (Dulácska)

5.3. Vasbeton szerkezetek (Dulácska)

5.4. Feszítettbeton szerkezetek (Dulácska)

5.5. Falazott szerkezetek (Dulácska)

5.6. Acélszerkezetek (Hegyi)

5.7. Faszerkezetek (Armuth)

5.8. Meglévő szerkezet ellenőrzése (Dulácska)

5.9. Különböző anyagok adatai (Dulácska)

5.10. Tűzvédelmi méretezés (Dulácska, Visnovitz)

5.11. Földrengés elleni védelem (Dulácska)

6. Gyártmányok (Dulácska)

6.1. Betongyártmányok

6.2. Betonacél hálók, korszerű vasalási megoldások

6.3. Szerkezeti acéláruk

6.4. Faszerkezetek, fenyő fűrészáru

6.5. Falazóelemek

6.6. Csarnokok

6.6.2 Acél csarnokrendszerek

7. Építéstechnológia (Dulácska)

7.1 Betontechnológia – betonvizsgálat

7.2. Zsaluzatok méretezése

7.3. Daruadatok

7.4. Méretfelvétel

8. Talajmechanika, alapozás (Dulácska)

8.1. Talajmechanika, geotechnika

8.2. Rézsüállékonyság, földnyomás

8.3 Alapozás

9. Épületfizika (Dulácska)

9.1. Hővédelem

9.2. Hangszigetelés

10. Statikusok tízparancsolata (Dulácska)

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog