2019. március 19.

Klasszikus a sörkertben

Klasszikus a sörkertben

A méltán népszerű és nívós üdülőközpont, a miskolctapolcai Avalon Park egy sörkert-épülettel bővült, melynek mind a magas, mind az alacsony hajlásszögű tetőrésze 20 cm vastag klasszikus kőzetgyapot szigetelést, MPN 038-at kapott. Az MPN 038 éghetetlen (A1), hidrofobizált, ön- és alaktartó, kőzetgyapot alapú hőszigetelő tábla (λ=0,038 W/mK, R=5,25 m2K/W).

A tetőszerkezetet emelt magasságú szarufa képezi 15+5 cm vastagságban, megfelelő párazárással alul, illetve tetősík fóliával közvetlenül a héjalás alatt. Az itt beépített anyag még a szúrós típus, porzik, igazi kihívás vele dolgozni.

Klasszikus a sörkertben

A Knauf Insulation számos európai gyárában állít elő hasonló terméket (könnyű kőzetgyapot szigetelőlemezt). A magyar piacot is kiszolgáló Nova Baňa gyáregység a közeli jövőben fogja az Ecose technológiát gyártósorain bevezetni, illeszkedve a több gyárban már végrehajtott technológiai váltáshoz. A technológiaváltás eredményeként a régebbi típusú könnyű kőzetgyapot termékcsalád is környezetbarát kötőanyagot kap. Nem lesz szúrós, inkább selymes tapintású, és az anyag kiporzása is jelentősen csökkenni fog. A jelenlegi technológia szerint a kötőanyag kémiai eredetű formaldehid származék. Érdekes módon a szálas szigetelések tapintásakor nem az üveg vagy a kőzet elemi szálai mint alkotórészek okozzák a szúrós érzetet, hanem maga a kötőanyag. Ennek lecserélése okozza majd a könnyű kőzetgyapotok esetében is a termék felhasználóbarátabb tulajdonságait.

hírlevél-feliratkozás

épjog