2014. május 11.

Kortárs magyar villák az Metszet 2014/2 számában

Kortárs magyar villák az Metszet 2014/2 számában

Öt villa és két társasház képviseli a magyar lakóházépítést a Metszet 2014/2 számában, amit egy cseh minimalista lakóház egészít ki. Az aktuális rovatban hosszabb beszámoló olvasható az idei Nemzetközi Építészkongresszusról.

Hajnal Zsolt és Kendelényi Péter Rozsnyai utcai társasháza került a címlapra, míg Virág Csaba Felvinci utcai villaparkjáról Golda János tollából olvashatunk érdekes meditációt. Fülöp Gyula, Drobni András, a Béres Attila-Balázs Jusztina, illetve a Dúzs Sándor-Kuknyó Lajos építészpáros, és a Glück Endre-Kovács Zoltán-Horváth Bálint trió egy-egy családi háza egészíti ki a körképet.

A Zöld oldalak rovatban Budapest közlekedési mintáiról, a Mai szemmel rovatban a BME R épületéről olvashatunk.

Kortárs magyar villák az Metszet 2014/2 számában

 

Végül a szerkesztőségi bevezető

Örülhetünk, hiszen az építőipar termelése januárban 15,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. De azért annyira ne örüljünk, mert tavaly csak 7293 új lakás épült az országban, 30,9 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Illetve mégis örömteli, hogy januárban már az épületek építési volumene is emelkedett, 4,1 százalékkal. No, de az meg szomorú, sőt vérlázító, hogy államosítják a tervezést, az 1731/2013 Kormányhatározat szerint „a tervdokumentáció összeállítása állami szolgáltatásként, állami kapacitással történik meg”. Azonban ez nem olyan nagy baj, hiszen ez csak „a nagy infrastrukturális projektek, valamint az állami tulajdonhoz kapcsolódó ingatlan beruházások” esetére vonatkozik, és az összeállítás nem elkészítést, nem tervezést jelent. Viszont az mégiscsak baj, hogy a stadionok, kormányablakok esetében az állami terveztetés már meg is indult – no lám, államosítás ez mégis. Bár száz év után először készül egy igazi, tényleg nemzetközi tervpályázat (www.ligetbudapest.org) egyszerre öt épületre, nívós nemzetközi zsűrivel, ráadásul nulla nevezési díjjal – hát minek örüljön a szakma, ha nem ennek? Á, nehogy már örüljünk, hiszen a Városligetet beépítik, elvész zöldfelület, fákat vágnak ki, lenne jobb helye a múzeumoknak máshol, és nézzük már meg, kik a magyarok a zsűriben! Mindamellett megígérték, hogy a zöldfelület nem csökken, és lám-lám: az elkészült Kossuth-térrel szembeni tiltakozások is feleslegesnek bizonyultak, helyére került a József Attila-szobor, nem lett retrográd a tér, sőt, a Tima Zoltán vezetésével készült helyreállítás igencsak példamutató.

Mielőtt a mellékelt képnél leragadnánk, azért nézzük meg az építési jogi buktatókat is: lánctartozás ámde Teljesítésigazolási Szakértői Szerv, de azért fordított áfa, viszont CPR, no de konkrét építési termék, emellett itt az új PTK, ámde minden építési jogszabályt átírnak, mindamellett megőrültem, azonban még írok, hiszen két macska vagyok egymást kergetve, no lám, az már Karinthy, sőt, Géza, ne politizálj! A fürdőkád kilukadt, á, hagyjuk az egészet, Tisztelt Olvasó, lapozzon tovább!

Csanády Pál

 

A Metszet előfizethető kedvezménnyel itt, elektronikusan (még ennél is olcsóbban) pedig a Digitalstandon.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog