2014. július 23.

Közösségi épületek az új Metszet fókuszában

Közösségi épületek az új Metszet fókuszában

Címlapon a körtéri Gomba, a téma a közösség a Metszet 2014/4 számában. Erdélyi és német példák mellett az újrónafői templom, az ürömi plébánia, a pilisszentlászlói waldorf-iskola, a paksi gyógyfürdő és a lágymányosi Q2 épület kerül terítékre.

A Móricz Zsigmond körtéri Gomba megújulása nem a projekt mérete miatt kiugró, hanem ismertsége - már csak az Alma Mater közelsége okán is – és a modern építészeti jelentősége miatt is. A Schall József tervei alapján 1942-ben elkészült körépület igen alaposan átgondolt felújításon esett át, nem minden műemlékvédelmi elvi vita nélkül. Ez is egy felelősségi kérdés, mint ahogy a természetbe ültetett szovátai Ifjúsági Strand épületének kérdése is. Előbbiről Masznyik Csaba, utóbbiról Urbán Erzsébet írt értő kritikát, a terveket pedig az első esetben Szabó Levente és Gyüre Zsolt jegyzi, a második esetben Korodi Szabolcs és a csíkszeredai Vallum iroda. A német példák között egy bunker átépítését (Hegger Hegger Schleiff) és egy passzív mintaházat (Werner Sobek – WSGreenTechnologies) láthatunk.
Az újrónafői templomot Czigány Tamás tervezte "radikális normalitással", mint Wesselényi-Garay írja: "a túlakarástól, a túlcsinálás igényétől megszabadult döntések derűje sugárzik a szegletekből". Az ürömi plébániaépület (tervezők: Falvai Balázs, Nagy Márton, Török Dávid) a mai kor gyakran előforduló problematikájára reflektál, mint Szabó Levente írja: "A lényeg persze a településrõl való gondolkodás: városiasság kontra falusi építészet." Ennek formai, tipológiai, léptéki problémáit érdemes megismerni.
Izgalmas a nemrégiben Vedres György-díjjal is kitüntetett kékvölgyi waldorf-iskola tervezése is, hiszen Valkai Csaba a wladorf-iskola=organikus építés egyenletet kavarta meg, mint Fortvingler Éva írja cikkében: "Tekinthetjük kísérletnek, amely bevált, akár precedensértékű lehet.". Szintén tervezőként is ismert szerző, Patartics Zorán írt elemző cikket Kern Andrea és Klenk Csaba paksi gyógyfürdőjéről. "Egészséges gondolkodás öltött testet ebben a házban." - írja, kiemelve azt az érdekességet, amit az azonos tervezőpáros tíz évvel ezelőtti munkájának folytatása jelent.
Egészen különleges szerző írt Lázár Antal legújabb épületéről, a Q2 épületről. Dr. Magyar Péter amerikai építészprofesszor az anomáliáról, mint építészeti minőséget biztosító tulajdonságról is ír az épület kapcsán - mely szintén egy korábbi saját épület mellé került.
A nagy cikkeket az állandó rovatokban is a témába vágó cikkek egészítik ki.

A Metszet előfizethető itt: https://artifexkiado.hu/#szaklapok-szaklapol

Faxon elküldhető megrendelő letölthető innen >>

 

Közösségi épületek az új Metszet fókuszában

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog