2019. augusztus 30.

Kulcsrakész családi ház a saját ötleteink alapján? Generálkivitelezővel egyszerűbb

Kulcsrakész családi ház a saját ötleteink alapján? Generálkivitelezővel egyszerűbb

Sokan szeretnének maguknak kulcsrakész családi házat építeni, azonban ez a terv gyakran megmarad puszta álomnak. Ennek az oka a legtöbbször nyilvánvalóan az anyagiakban keresendő, azonban ma már nem ritka az sem, hogy valaki egyszerűen nem talál megfelelő vállalkozókat ahhoz, hogy felépítse álmai otthonát. Ha ebben a cipőben járunk, építészeti szempontból is akkor járunk a legjobban, ha egy megbízható generálkivitelezőt keresünk magunknak, aki a tervezéstől a kivitelezésig vállalja, hogy kulcsrakészen megvalósítja álmaink otthonát.

 

A generálkivitelezés lényege ugyanis pontosan az, hogy miután álmainkat és kereteinket megosztottuk egy hozzáértő fővállalkozóval, az a megadott határidőn belül mindent elkövet annak érdekében, hogy lakásunk a kívánt helyen és az elvárható minőségben felépülhessen. Mindeközben nekünk legfeljebb csak a szerződések aláírásával és a munkafolyamatok ellenőrzésével kell foglalatoskodnunk, de nem hiányzunk majd a munkahelyről, nem kell lemondanunk a családi programokról, sőt az idegeskedést is teljes egészében megúszhatjuk majd. Hogy építészeti szempontból miért előnyös még, ha generálkivitelezővel építkezünk?

 

Építészeti értékek már a tervezéskor is

Minden ház a tervezőasztalokon születik, és ha egy generálkivitelezőre bízzuk a munkát, akkor biztosak lehetünk majd abban, hogy képes lesz a végsőkig elmenni azért, hogy az épület tervezésével megbízott szakemberrel egy olyan egységes építészeti koncepciót alkossanak meg, mely maximálisan megfelel majd az igényeinknek. Az építész és az építtető együttműködése ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy egy magas használati értékű, energiatakarékos, az anyagi kereteket maximálisan szem előtt tartó, nem mellesleg pedig harmonikus otthon születhessen. Ezt egyedül, önerőből csak nagyon nehezen tudnánk megvalósítani!

 

Kívül-belül álomotthonunk lesz

Ha sikerült egy megfelelő kapcsolati rendszerrel és nagy tapasztalattal rendelkező generálkivitelezőt találnunk házunk felépítéséhez, akkor garantált, hogy kívül-belül egy építészetileg megfelelő álomotthont alkot nekünk. Ez azért különösen fontos, mert nagy jártasságának köszönhetően már a tervezéstől figyelembe tudja venni legfontosabb igényeinket, ezáltal megtervezi a munkafolyamatokat úgy, hogy építészeti szempontból minden egymásból következzen, a vállalkozók ne akadályozzák egymást a munkában és így tovább. Fontos továbbá, hogy már idejekorán tudja jelezni nekünk, ha egy tervünk nem megvalósítható, vagy léteznek olcsóbb alternatívák, melyek építészetileg sokkal biztonságosabbak, esetleg könnyebben megvalósíthatók.

 

Felgyorsítható az építkezés

Amennyiben egyedül állunk neki az építkezésnek, a teljes folyamat akár több évig is elhúzódhat a telekválasztástól kezdve a beköltözésig. Rengetegen ugyanis csak a munkálatok közben döbbennek rá arra, hogy egy teljes embert igénylő feladatot, egy komplett másodállást vettek a nyakukba, amihez rengeteget kell tanulniuk, néha a saját kezüket is össze kell piszkolniuk, mindemellett pedig el kell sajátítaniuk a hatékony stresszkezelést is, hiszen a vállalkozók összeszervezésénél nehezebb feladatot elképzelni sem tudnánk manapság. Mindezt egy gyakorlott generálkivitelező azonban teljes egészében leveheti a vállunkról, miközben az építkezés időtartamát akár hónapokkal felgyorsíthatjuk, így szerencsés esetben előfordulhat, hogy egy év elején megrendelt ingatlanba karácsonykor már be is költözhetünk.

 

Nem kell tartanunk az extra költségektől

Bár evidens, mégis sokan meglepődnek, amikor kiderül, hogy a generálkivitelező szolgáltatásai is pénzbe kerülnek. Talán nem olcsó megfizetni egy ilyen szakembert, de cserébe olyan terheket vesz le a vállunkról, melyek pénzben nem kifejezhetők, így mentesülünk az idegeskedéstől, az álmatlan éjszakáktól, miközben a családunkat sem kell nélkülöznünk a házépítés miatt.

Fontosabb azonban, hogy ha tapasztalat nélkül kezdünk bele az építkezésbe, akkor garantáltan már az első hónapokban több százezer forintot kidobunk az ablakon, mert nem várt akadályokba és problémákba botolhatunk bele. Ezt azonban egy generálkivitelezővel garantáltan megspórolhatjuk, és a munkálatokért garantáltan nem kell majd annyit kifizetnünk, mint amennyit a kiskapuk ismerete nélkül és a zsákutcák miatt pluszban kiadnánk a kezünkből.

 

A garancia miatt sem kell aggódnunk

A helyes építészeti megoldások és a gyors építkezés mellett egy generálkivitelező mellett garantáltan nem lesz miért aggódnunk a garancia miatt sem. Ez nagyon fontos szempont már az építkezés során is! Tegyük fel, hogy az egyik alvállalkozó annyira elrontja a munkát, hogy újra el kell végezni a feladatot, ami adott esetben plusz költséggel és plusz idegeskedéssel járna. Nekünk azonban nem kell, hogy fájjon miatta a fejünk – normál esetben nem is tudunk majd róla –, hiszen a problémát a generálkivitelező intézi, akárcsak az ingatlan felépülése után kialakuló hibák garanciális rendezését a szerződésben foglaltak szerint.

 

Forrás: https://www.homeinvest.hu/blog/mi-az-a-generalkivitelezes

 

(X)

hírlevél-feliratkozás

épjog