2022. április 20.

Lakás- és házfelújítási trendek 2022-ben

Lakás- és házfelújítási trendek 2022-ben

A lakás- és házfelújítással kapcsolatos feladatok előbb-utóbb minden tulajdonos életébe beköszönhetnek. A hosszú ideje lakott épületek veszítenek eredeti fényükből, és egy idő után felújításra szorulnak. Az igazság az, hogy a lakásfelújítás hosszú munkálatokat követel, de mindez persze függ a különböző igényektől is. Érdemes áttekinteni, hogy milyen trendek népszerűek napjainkban, illetve milyen anyagokkal, hogyan kelthetjük új életre az adott lakást vagy házat. Ebben a cikkben ezeknek a folyamatoknak az átvilágítására teszünk kísérletet.

 

 

Milyen trendek figyelhetők meg 2022-ben?

Az elmúlt években sokat változtak a lakás- és házfelújítási trendek. Az emberek egyre többet vannak otthon, amiben az otthoni munkavégzés elterjedése is nagy szerepet vállal. Az összpontosításhoz és nyugalomhoz elengedhetetlen egy olyan hely, ahol ki lehet zárni a külvilágot. Ezáltal megfigyelhető, hogy az eddig jellemző nagy terek mellett felértékelődött a munkára alkalmas, kisebb helyiségek megléte. Amennyiben tartósan velünk marad ez a trend, az a lakás- és házfelújításra is hatással lesz.

 

Lakás- és házfelújítás menete

Egy lakás vagy ház felújítása összetett folyamat. Mindennek az alapja a tervezés. El kell dönteni, hogy honnan, pontosan hova is akarunk eljutni. A helyszín felmérését követően első lépésként a külső részekkel érdemes foglalkozni: a homlokzati hőszigetelés, a nyílászárók felújítása és a tető újraépítése szintén új életre keltheti az otthont. A belső felújítás során meg kell határozni, hogy az utólagos válaszfalak kialakításához, a médiafalhoz, álmennyezethez milyen anyaggal dolgozzunk. A fürdőszoba, a konyha, illetve az egyéb helyiségek felújítása pedig már szinte külön történet.

A felújítás bontással kezdődik, majd csak ezután jön maga az építkezés. A falak vakolása, a burkolás, a csempék felhelyezése és a falak festése egyaránt szerepelhet az elvégzendő feladatok között. Ahogyan a hőszigetelő rendszer kiépítése, a teljes belső tér megtervezése is. A teljes lakásfelújítás akár több hónapot is igénybe vehet, akár szakemberekkel, akár házilag végezzük a munkálatokat.

 

Lakás- és házfelújítási trendek 2022-ben

 

Hőszigetelés és külső felújítás

A ház egyik legmeghatározóbb része a homlokzat. A felújítás azonban nemcsak esztétikai szempontból, hanem energiamegtakarítás és az ingatlan értékének növelése céljából is fontos lehet. A jó homlokzatszigetelés kialakítása és a nyílászárók cseréje hosszú távon megtérül. Az EPS, vagyis közismertebb nevén a hungarocell kiváló szigetelőanyag, könnyen beépíthető, hőszigetelő mód. Minél vastagabb, annál jobb a hőszigetelő képessége.

 

Belső tér kialakítása

A belső munkálatokhoz leginkább gipszkarton használata ajánlott. Egyszerű, mert könnyen vágható és emelhető anyag, így nagy fizikai erő sem szükséges hozzá. A precizitás viszont elkerülhetetlen. A 2022-es trendeknek megfelelően is jó választás a gipszkarton, hiszen remekül osztható általa további terekre az ingatlan. Előnyei közé tartozik továbbá, hogy hő hatására sem reped meg, illetve nem éghető anyag. Magyarországon is előfordul, hogy a könnyűszerkezetes házak válaszfalait gipszkartonnal húzzák fel, mert egyértelműen ez az egyik leghatékonyabb megoldás.

 

Lakás- és házfelújítási trendek 2022-ben

 

Fürdőszoba, konyha és egyéb helyiségek felújítása

A fürdőszoba felújítása okozza az egyik legnagyobb felfordulást a háztartásban. Egy kád, zuhanykabin vagy mosdókagyló cseréje, beépítése is bontással, kosszal jár, illetve több időbe telik. Népszerűvé váltak az elmúlt években az ún. walk-in zuhanyok, amelyek letisztultak, szépek és praktikusak. A csaptelepek, a csempe kiválasztása szintén meghatározza a végeredményt.

A konyha rendbe rakása a legdrágábbak egyike, ahol a gépesítettségen is gondolni kell. Akár kész konyhát is vásárolhatunk bútorboltból, ha gyorsan és egyszerűen szeretnénk letudni a lakásfelújítás ezen szakaszát, és mi magunk szerelnénk össze az egyes elemeket.

 

Okos megoldások nyomában

Ha már felújításra adjuk a fejünket, érdemes a modern technológiai megoldásokat is megismerni. Egy okosotthon-rendszer növeli az életminőséget, és az ingatlan értékét egyaránt. A különböző automatizációknak köszönhetően pedig nagyon egyszerűen kezelhető a teljes háztartás. Szó szerint meg sem kell mozdulni ahhoz, hogy a redőny vagy zsaluzia fel-le mozogjon, hiszen beprogramozható amellett, hogy akár a házon kívülről, az okostelefonról is vezérelhetjük.

Az okosotthon képes a beavatkozásunk nélkül, magától működni, a különböző eszközök, a szenzorok segítségével egymással kommunikálnak és reakciókat váltanak ki. Egy megfelelő módon telepített okosotthon rengeteg időt spórol meg számunkra, segíti és egyszerűbbé teszi mindennapjainkat.

 

Lakás- és házfelújítási trendek 2022-ben

 

Mennyi idő és milyen drága a lakás- és házfelújítás?

Mint arról már szó esett, a teljes folyamat akár több hónapot is igénybe vehet. Ha a komplett felújítás során a fürdőszoba és a konyha is terítékre kerül, illetve festeni, glettelni és burkolni kell, még tovább tarthat 1-2 hónapnál is. Egyeztetni kell a szakemberekkel is, ki és mikor jön. Az sem mindegy, hogy el tudunk-e költözni a felújítás idejére, vagy ott lakunk közben. Ami az anyagiakat illeti: függ a régiótól, a szakember népszerűségétől és attól, hogy felújítás mekkora területen zajlik, milyen munkálatokat vesz igénybe. Egy glettelés például 1000-4000 forintba is kerülhet négyzetméterenként, míg egy lépcsőburkolás megközelítheti a 10 ezer forintot is ugyanakkora területen. Egy 50 négyzetméteres lakás teljes körű felújítása átlagosan 2-3 millió forintot vehet igénybe.

 

(X)

 

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo