2021. január 25.

Legyen zárófödém a padlásfödém!

Legyen zárófödém a padlásfödém!

Mivel a padlásfödém az épület legfelső olyan szerkezete, amely fűtött teret választ el fűtetlentől, gondoskodni kell a megfelelő hőszigeteléséről – a jól szigetelt padlásfödém nyáron bent tartja a házban megtermelt, a szobák hűtésére fordított energiát, télen pedig a fűtésre szánt meleget.

A szilárd burkolatú padlásfödém raktározás céljára is használható, terhelhető felület. Ha nem is pakolunk rá, akkor is érdemes legalább „szervizutakat” kialakítani járható felülettel például a kéménykürtő megközelítésére, tetőkibúvó elérésére stb. A használatlan hideg terek észrevétlen és fölösleges fűtése ellen komplex rétegrendi megoldást kínál az Ursa új, kombinált XPS-bakos szigetelőrendszere.

Legyen zárófödém a padlásfödém!

A födémszerkezet felső síkjára 60–80 cm-es közökkel teherhordó vázszerkezetet kell készíteni Ursa extrudált polisztirolból vágott 10 cm széles „hasábokból”, és nem-térfogatnövekedő ragasztóhabbal rögzíteni. Ezekre 10 cm széles, minimum 2,5 cm vastag léceket kell ragasztani. Ez az „Ursa XPS-bakos szendvicsszerkezet” adja meg a hőszigetelés vastagságát, ez oldja meg a vonalmenti teherátadást és ez fogadja majd a – szegezett vagy csavarozott – járható deszkaborítást is. A felületre párafékező és légzáró Ursa Seco Pro 2 fóliát kell teríteni az XPS-bakokon is átvezetve, az átlapolásokat egymáshoz légtömören leragasztva Ursa Seco Pro KP ragasztószalaggal.

Az így kialakított, fóliázott „hőszigetelő tartó” közökbe kell méretre szabni és elhelyezni az Ursa szálas ásványgyapot szigetelőanyagot minimum 20 cm vastagságban – e célra az Ursa SF 32, Ursa DF 35 Gold, Ursa DF 37 Optimum, Ursa DF 39 vagy az Ursa Terra 74 Ph és Ursa Terra 78 termék ajánlott. A ritkított deszkaburkolat alá javasolt leteríteni egy réteg geotextíliát, amely megvédi a gyapotot a téli áramló hideg levegőtől és a por elleni védelem szerepét is betölti.

Legyen zárófödém a padlásfödém!

E megoldás azt az előnyt is nyújtja, hogy az extrudált polisztirol hőszigetelés beépítésével minimálisra csökken a tartószerkezet vonalmenti hővesztesége is – nem úgy, mintha csak fával dolgoznánk. Ezen túlmenően az Ursa XPS-bakos szerkezet rendkívül gazdaságos megoldás, mert az Ursa XPS m3 ára nagyjából fele a fa m3 árának.

Varga Tamás alkalmazástechnológus

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo