2017. november 15.

Magyar fejlesztés egyszerűsítheti az épületautomatizálást

Magyar fejlesztés egyszerűsítheti az épületautomatizálást

Jelentősen egyszerűsítheti és gazdaságosabbá teheti a lakóépületek, irodák, ipari létesítmények épületautomatizálását egy idén bemutatott magyar fejlesztés, a Kameleon Light. Az egy fiatal magyar villamosmérnök és egy automatizálási szakértő által kifejlesztett termék egyedisége, hogy nem igényel külön programozást, és univerzális a hardvere. A Kameleon Light a tavaszi hazai premier után hamarosan megjelenhet a német piacon is, a távolabbi tervek között pedig az Egyesült Államokban történő forgalmazás is szerepel.

Jelentősen egyszerűsítheti és gazdaságosabbá teheti a lakóépületek, irodák, ipari létesítmények épületautomatizálását egy idén bemutatott magyar fejlesztés, a Kameleon Light. A Stocker Bence fiatal villamosmérnök és Topa Zoltán automatizálási szakértő által kifejlesztett megoldás egy univerzális lakásautomatizálási modul, amely többféle funkciót tud ellátni. Képes vezérelni az ingatlanok világítását, dimmerelt világítását, fűtését, térfűtését, redőnyeit, árnyékolóit, ablakait, kapuit vagy valamilyen egyedi eszközt, mint például szökőkutat vagy jakuzzit, mindezt a konkurenciához képest a lehető legkedvezőbb áron.

A rendszer számos intelligens funkciót tartalmaz, mint például a csoportvezérlések, azaz a világítások csoportos le- vagy felkapcsolása, vagy a redőnyök csoportos le- vagy felhúzása, energiatakarékos megoldások, vagy védelem az időjárás, például erős szél ellen. Emellett a különböző automatizálási funkciók mobil applikációból is elérhetők, így a felhasználó a telefonja segítségével vezetékmentesen is vezérelheti az otthonát.

Magyar fejlesztés egyszerűsítheti az épületautomatizálást

 

Ettől egyedi a megoldás

A piacon kapható épületautomatizálási rendszerek igencsak magas áron érhetők el, valamint a legtöbb rendszer alapját valamilyen korábban létező ipari megoldás képezi, tehát nem a kezdetektől fogva az épületautomatizálásra lettek tervezve, éppen ezért számos helyen hiányosságaik vannak. A Kameleon Systemet 100 százalékig az épületek vezérlésére tervezték, de emellett a legnagyobb különbség a konkurens termékekhez képest, hogy nem igényel külön programozást és univerzális a hardver. Mit is jelent ez? A piacon jelenleg kapható épületautomatizálási rendszerek alapját általában valamilyen központi vezérlőegység képezi, amely mellé input- (a bemenetek, például gombok kezelésére) és output- (a kimenetek, például relétábla a világítási körök kapcsolására) modulok csatlakoztatása szükséges. Ráadásul a különböző funkciókhoz különböző modulok szükségesek, így a gyártó számos kiegészítő terméket árul. Viszont ahhoz, hogy ezek a készülékek képesek legyenek együttműködni és ellátni a lakásautomatizálási feladatokat, szükség van egy jól megfizetett programozóra, aki elkészíti a működtető programot. Ez pedig jelentős költséggel jár a felhasználó számára, ráadásul, ha valamit módosítani szeretne, ahhoz a programot kell átírni.

Ezzel szemben a Kameleon Light modul egy univerzális hardver, amelyet úgy terveztünk meg, hogy képes ellátni az összes tipikus feladatot, amely az otthonokban felmerül. Az univerzális hardver gyártása jelentősen csökkenti a költségeket, emellett ez a rendszer nem igényel semmilyen programozót” – hangsúlyozza Stocker Bence, az Evotronics Kft. ügyvezetője, a Kameleon Light egyik fejlesztője. A működtető szoftver 15+1 tipizált épületautomatizálási funkciót tartalmaz (világításvezérlés, dimmervezérlés, RGB dimmervezérlés, nyomógombos redőnyvezérlés, ablakvezérlés, fűtésvezérlés, térfűtés vezérlés, egy- és kétszárnyas kapuk vezérlése, IO mód, szökőkútvezérlés és bootloader, azaz szoftverfrissítési lehetőség). Ráadásul alapvető villanyszerelői ismeretekkel, a telepítési útmutatót követve, egyszerűen beszerelhető, ezzel szintén sok pénzt megspórolva a felhasználónak.

Magyar fejlesztés egyszerűsítheti az épületautomatizálást  Magyar fejlesztés egyszerűsítheti az épületautomatizálást

A Kameleon Light modul rendkívül egyszerűen beüzemelhető, csupán – egy forgókapcsoló segítségével – ki kell választani, hogy milyen üzemmódban működjön. „Tehát például ha világítás üzemmódban használjuk, akkor 8 nyomógombról impulzusrelé-szerűen kapcsolható világításvezérlést kapunk, amelyek kiegészülnek a hosszabb gombnyomások eredményezte csoportos le- vagy felkapcsolással. Amennyiben több világítási körre van szükségünk, a Kameleon rendszerbusszal összekötve a modulokat egyszerűen bővíthető a rendszer. Ebben az esetben a modulok automatikusan felismerik egymást és a csoportvezérlések érvényesek lesznek az egész rendszeren beül” – magyarázza Stocker Bence. Ugyanez a helyzet, ha kiegészítjük a Kameleon System rendszert egy WiFi vagy Bluettooh modullal. Tehát automatikusan felismerik a rendszert, ami az ingyenes telefonos applikációval vezérelhető.

 

Lakóépületekben és irodákban is használható

A Kameleon System lakó-, irodai vagy ipari épületek automatizálására egyaránt alkalmas, mindegyik környezetben használható, így a termék célcsoportja minden olyan épület, amelynek használói szeretnék automatizálni az ingatlan működtetését, ezzel megkönnyítve az életüket. Sok idő spórolható meg vele; egy egyszerű példával szemléltetve: ha a lakásban tegyük fel 5-6 redőny van, amit éjjelente egyesével le kell engedni, majd nappal felhúzni, az akár 10-15 percet is igénybe vehet naponta. A Kameleon Systemmel csupán egy hosszabb gombnyomás szükséges, akár az applikációból, és az automatika elvégzi a feladatot. A Kameleon Lightot a kereskedelmi partnerrel (Finder Hungary Kft.) közösen 2017 áprilisában mutatták be a Construma építőipari kiállításon, azóta a Finder Hungary Kft. kereskedelmi partnereinél kapható.

Magyar fejlesztés egyszerűsítheti az épületautomatizálást

 

További fejlesztések

A Kameleon System további elemekkel fog bővülni a jövőben: a következő lépés a Kameleon Basic kifejlesztése, amely képes lesz többek között időkritikus funkciók ellátására, valamit wireless és számos további kommunikációs formára, vagy a funkciók megosztására egy modulon belül. Tervben van egy intelligens kapcsoló kifejlesztése is, amely lehetővé teszi az olyan ingatlanok automatizálásait is, ahol a tulajdonos nem szeretné a falakban futó kábeleket megbontani. Valamint a termékcsalád ki fog egészülni egy analóg készülékkel, amely az épületgépészeti feladatok ellátására lesz alkalmas. Emellett folyamatosan fejlesztik az applikációt is, számos új funkcióval egészítik ki, hiszen ma már az applikáció az egyik alapja az épületautomatizálásnak.

hírlevél-feliratkozás

épjog