2012. július 14.

Már Szerbia is lehagy minket az energetikai követelményekben

Már Szerbia is lehagy minket az energetikai követelményekben

A homlokzatok hőátbocsátási tényezője Németországban új épületek esetében 0,28 W/m2K lehet, Ausztriában a tartományok többségében 0,35 W/m2K határértéket állapítanak meg. Szerbiában az ősztől 0,3 W/m2K lesz a követelmény, míg Magyarországon ez még mindig 0,45. 

Új épületenergetikai rendelet jelent meg a szomszédban. Nem, nem megint Ausztriával példálózunk. Épp elégszer hallottuk az „ők gazdagok, ők megtehetik" kifogást, amikor megjegyeztük, hogy célszerű lenne követni a nyugati követelményértékeket. A morgolódókat az sem győzte meg, hogy a piac és a szabályozás Szlovákiában is hatékonyabb épületeket vár el a tervezőktől. Most azonban már nincs apelláta. Szerbia is megelőzött minket.

Már Szerbia is lehagy minket az energetikai követelményekbenAz új hőátbocsátási tényező határértékek szeptember 30-tól lépnek életbe Szerbiában. Déli szomszédunk komolyan veszi az európai uniós csatlakozást, és jogrendszerét folyamatosan igazítja az elvárt normákhoz. Ez most az épületszigetelés területét is elérte. Mivel a régi előírások már túlságosan sokáig voltak életben, ezért radikális lépésre volt szükség: a követelményértékeket a német és osztrák szabályozás szintjére helyezték.

Vegyük mindjárt azt a szerkezetet, ami kínosan energiapazarló nálunk. A homlokzatok hőátbocsátási tényezője Németországban új épületek esetében 0,28 W/m2K lehet (ez egy B30-as falra vetítve 12 cm hőszigetelést jelent). Ausztriában tartományi szabályozás alá esik ez a kérdés, de többnyire 0,35 W/m2K határértéket (9 cm) állapítanak meg. Szerbiában viszont az ősztől 0,3 W/m2K lesz a követelmény (11 cm), míg Magyarországon ez 0,45 (7 cm), vagyis 50%-al több energiát vesztenek a magyar falak, mint a szerbek.

Hasonló, ha nem is ilyen nagy különbség mutatkozik a többi épületszerkezet esetében is. Pincefödém esetében ugyan csak 0,3 W/m2K a határérték új épületekre a Balkánon, míg magas- és lapostetőknél 0,15 W/m2K.

Mi ebből a tanulság számunkra? Ha nem akarjuk, hogy a hiányos állami szabályozás miatt már a Balkán is lehagyjon minket, legalább a szakma által javasolt értékeket kell a kor színvonalához és gáz árához igazítani. Így a homlokzatok U értéke 0,2 W/m2K legyen, a lapos- és magastetők, a padlásfödémek a 0,15 W/m2K értéket mutassanak, az alsó zárófödémre pedig 0,25 értéket tartsuk szem előtt, máskülönben az újonnan épített házaink 2020-tól, a kötelezően bevezetendő új szabályozás miatt jelentős értékvesztést fognak elszenvedni. És addig is jóval több energiát fognak fogyasztani, mint ami szükséges lenne.

Kruchina Sándor

marketing vezető, Austrotherm Kft. 

hírlevél-feliratkozás

épjog