2012. július 14.

Már Szerbia is lehagy minket az energetikai követelményekben

Már Szerbia is lehagy minket az energetikai követelményekben

A homlokzatok hőátbocsátási tényezője Németországban új épületek esetében 0,28 W/m2K lehet, Ausztriában a tartományok többségében 0,35 W/m2K határértéket állapítanak meg. Szerbiában az ősztől 0,3 W/m2K lesz a követelmény, míg Magyarországon ez még mindig 0,45. 

Új épületenergetikai rendelet jelent meg a szomszédban. Nem, nem megint Ausztriával példálózunk. Épp elégszer hallottuk az „ők gazdagok, ők megtehetik" kifogást, amikor megjegyeztük, hogy célszerű lenne követni a nyugati követelményértékeket. A morgolódókat az sem győzte meg, hogy a piac és a szabályozás Szlovákiában is hatékonyabb épületeket vár el a tervezőktől. Most azonban már nincs apelláta. Szerbia is megelőzött minket.

Már Szerbia is lehagy minket az energetikai követelményekbenAz új hőátbocsátási tényező határértékek szeptember 30-tól lépnek életbe Szerbiában. Déli szomszédunk komolyan veszi az európai uniós csatlakozást, és jogrendszerét folyamatosan igazítja az elvárt normákhoz. Ez most az épületszigetelés területét is elérte. Mivel a régi előírások már túlságosan sokáig voltak életben, ezért radikális lépésre volt szükség: a követelményértékeket a német és osztrák szabályozás szintjére helyezték.

Vegyük mindjárt azt a szerkezetet, ami kínosan energiapazarló nálunk. A homlokzatok hőátbocsátási tényezője Németországban új épületek esetében 0,28 W/m2K lehet (ez egy B30-as falra vetítve 12 cm hőszigetelést jelent). Ausztriában tartományi szabályozás alá esik ez a kérdés, de többnyire 0,35 W/m2K határértéket (9 cm) állapítanak meg. Szerbiában viszont az ősztől 0,3 W/m2K lesz a követelmény (11 cm), míg Magyarországon ez 0,45 (7 cm), vagyis 50%-al több energiát vesztenek a magyar falak, mint a szerbek.

Hasonló, ha nem is ilyen nagy különbség mutatkozik a többi épületszerkezet esetében is. Pincefödém esetében ugyan csak 0,3 W/m2K a határérték új épületekre a Balkánon, míg magas- és lapostetőknél 0,15 W/m2K.

Mi ebből a tanulság számunkra? Ha nem akarjuk, hogy a hiányos állami szabályozás miatt már a Balkán is lehagyjon minket, legalább a szakma által javasolt értékeket kell a kor színvonalához és gáz árához igazítani. Így a homlokzatok U értéke 0,2 W/m2K legyen, a lapos- és magastetők, a padlásfödémek a 0,15 W/m2K értéket mutassanak, az alsó zárófödémre pedig 0,25 értéket tartsuk szem előtt, máskülönben az újonnan épített házaink 2020-tól, a kötelezően bevezetendő új szabályozás miatt jelentős értékvesztést fognak elszenvedni. És addig is jóval több energiát fognak fogyasztani, mint ami szükséges lenne.

Kruchina Sándor

marketing vezető, Austrotherm Kft. 

sajátjaink

sajátjaink

sajátjaink

sajátjaink

hírlevél-feliratkozás