2013. szeptember 02.

Megkezdte működését a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv

Megkezdte működését a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv

Az MKIK tájékoztatása szerint már működik a tervezési, építési, kivitelezési szerződésekkel kapcsolatos vitás ügyek megoldását segítő Teljesítésigazolási Szakértői Szerv. Úgy tűnik, a TSZSZ szakvéleménye alapján valóban könnyebben lehet a követelést érvényesíteni, de vannak olyan rendelkezések, amelyek alkalmazása (alkalmazhatósága) sok kérdést vet fel. 

A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) a működését 2013. augusztus 12-vel megkezdi, így ettől a naptól a TSZSZ eljárása iránti kérelmek befogadhatók – derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közleményéből.

„A TSZSZ eljárása az építészeti-műszaki tervezési, építési, kivitelezési szerződésben meghatározott helyszín szerint illetékes területi kereskedelmi és iparkamaránál, vagy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál (MKIK) a 236/2013. (VI. 30.) Korm. rendelet 1. sz. mellékletének megfelelően a 2013. évi XXXIV. törvény 1. § (1) és (2) bekezdésében foglaltak szerint kezdeményezhető.

Amennyiben a vitatott szerződésben rögzített tevékenység teljesítésre vonatkozó helyszíne több területi kereskedelmi és iparkamara illetékességi területére terjed ki, akkor az eljárást kezdeményező fél székhelye szerint illetékes területi kereskedelmi és iparkamaránál, vagy az MKIK-nál kezdeményezhető az eljárás.

Elektronikus úton való, az MKIK-nál történő benyújtás esetén a kérelem a TSZSZ eljárása iránt a kerelem@mkik-tszsz.hu e-mail címre küldhető meg" – írja a közlemény.

 

A TSZSZ működéséről részletes leírás és magyarázat található az Építésijog.hu portálon:

Teljesítésigazolási Szakértői Szerv a lánctartozás megakadályozásáért >>

A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv eljárásának szabályai >>

A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv eljárásának előnyei és jogkövetkezményei >>

Mint az Építésijog.hu cikkeiből kiderül, a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv eljárása és a szakvéleménye az átlagos szakértői véleménytől eltérő előnyöket biztosít a megbízónak. Ezeket az előnyöket érdemes pontosan ismerni és alkalmazni, hogy kihasználjuk a jogszabály adta lehetőségeket. Az biztos, hogy ha van esély az adósság behajtására, a TSZSZ szakvéleménye alapján könnyebben lehet a követelést érvényesíteni, de azért vannak olyan rendelkezések, amelyek alkalmazása (alkalmazhatósága) sok kérdést vet fel. 


Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog