2014. december 16.

Megtarthatja lendületét 2015-ben az építőipar, ha...

Megtarthatja lendületét 2015-ben az építőipar, ha...

Az ÉVOSZ szerint a nemzetgazdaság tartós növekedési pályán maradhat, s ebből az építőipar is profitálhat, amennyiben sikerül a lakásépítéseket és -felújításokat elindítani, újabb külföldi befektetőket hazánkba vonzani, valamint a gazdaságfejlesztést szolgáló EU-forrásokat jól kihasználni.

 

Az ÉVOSZ az építőipar 2015. évi várakozásairól szóló közleménye ezeket tartja a súlyponti problémáknak, a 2015. év indításánál:

  • a megrendelések hullámzása, az indokolatlan megrendelői fölény, különös tekintettel a közbeszerzések piacán,
  • az alacsony jövedelmezőség mellett a 7 éves recessziót váltó piaci élénkülést követni képes beruházási-szakember pótlási feladatok teljesítése,
  • a működési és projektfinanszírozási pénzügyi eszközök biztosítása.


Az Európai Unió pénzügyi ciklusának utolsó évében megkötött nagy értékű szerződéseket az építési vállalkozók rövidesen teljesítik, a létesítmények elkészülnek. Melyek a cégek 2015. évi várakozásai? Az építési vállalkozások arra számítanak, hogy a nemzetgazdaság tartósan növekedési fejlődési pályán marad. Természetesen ennek építési-beruházási szempontból nézve is feltételei vannak. Ezek közül ki kell emelni a következőket:

  • Sikerül-e megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy a 6-7 éve elhalasztott lakásépítések, lakásfelújítások meginduljanak? Ehhez mindenekelőtt 2,5-3%-os kamatozású, hosszú futamidejű cél-hitelezésére lenne szükség. A jelenleg kapható 7-8% kamatozású lakáscélú hitelek tömegesen nem érik el a lakosság „ingerküszöbét".
  • Lehet-e újabb külföldi befektetőket hazánkba vonzani, akiknek hazai befektetései építési-beruházási megrendeléseket generál? Ehhez mindenekelőtt hosszabb távon kiszámítható kormányzati gazdaságpolitikára, továbbra is állami kötelezettségvállalásokra van szükség.
  • Az uniós források felhasználását jelentő pályázati rendszert mielőbb el kell indítani, melyek elsődlegesen a gazdaságfejlesztést szolgálják.


Ezek a feltételek teljesíthetők, ezért összességében van realitása a hazai gazdaságot tartósan növekedési pályára állítani és az építőipart lendületben tartani, amit összefogással képviselni kell.

A 2015. évi állami költségvetésből az olvasható ki, hogy sok tekintetben a közérdekű építési-beruházások előkészítésének éve lesz. Jelentős tervezési-műszaki előkészítési feladatokat fog jelenteni az országos műemlékvédelmi program, a Kastélyprogram, a budai várpalota rekonstrukciójának előkészítése.

A kivitelezés területén marad a hangsúly az infrastruktúra-építésen, az autópálya-, vasút-, közműberuházáson. Előtérbe kerülhetnek a vízügyi építések, a bölcsődeprogram és a kormány épületenergetikai stratégiájának megvalósítása – írja az ÉVOSZ közleménye.

A számadatokat, táblázatokat is tartalmazó dokumentum innen letölthető:

A magyar epitoipar szamokban es a 2015 evi varakozasok.pdf

 

sajátjaink

sajátjaink

hírlevél-feliratkozás