2013. október 21.

Milyen építésfelügyeleti bírságok kapcsolódnak az e-naplóhoz?

Milyen építésfelügyeleti bírságok kapcsolódnak az e-naplóhoz?

Az elektronikus építési napló bevezetése mellett a szabálytalan naplóvezetés szankciórendszerét is átalakították. Az Építésijog.hu portálon nemrég megjelent írás az e-naplóhoz kapcsolódó építésfelügyeleti bírságok alkalmazása szempontjából vizsgálja a jogszabályokat. Az e-főnapló készenlétbe helyezésének vagy megnyitásának elmulasztása immár az építtetőt terheli, az összeg meghatározásáról is tájékoztatást ad a cikk. 

A 109/2013. (IV. 9.) Korm. rendelet az e-napló bevezetésének időpontját 2013. július 1-ről 2013. október 1. napjára tolta ki, de az építésfelügyeleti bírságról szóló rendelet átmeneti rendelkezéseinek egyidejű módosítása elmaradt. 2013. október 1. napjától tehát a papír alapon vezetett építési napló megnyitásának elmulasztása már nem szerepel a 238/2005. (X. 25.) Korm. rendeletben – hívja fel a figyelmet a cikk, és arra is rámutat: az e-napló bevezetésére végül a 336/2013. (IX. 20.) Korm. rendelet alapján úgy került sor, hogy szűkítették az e-napló vezetésére kötelezettek körét. Jelenleg tehát 2013. október 1. napját követően megkezdett építkezések közül egyeseknél az e-naplót, másoknál a papír alapú építési naplót használják. Az utóbbiak esetében tehát jelenleg nem lehet büntetni a napló hiányát? – vetődik fel a kérdés.

Az új szabályozás új jogsértő cselekményt is meghatároz: az építési főnapló készenlétbe helyezésének vagy megnyitásának a hiányát – ezzel kapcsolatban is felhívja bizonyos alkalmazási nehézségekre a figyelmet a cikk.

További újdonság, hogy a megrendelői oldalról viszont az építési főnapló készenlétbe helyezésének vagy megnyitásának a hiánya miatti bírságot elsődlegesen már nem az építési műszaki ellenőr, hanem az építtető fogja kapni. Ennek az építtető és a műszaki ellenőr közötti szerződésre lehetnek hatásai.

A cikk részletesen bemutatja azt is, hogy az e-főnapló készenlétbe helyezésének vagy megnyitásának elmulasztása összegszerűen milyen építésfelügyeleti bírságokkal jár.

A teljes cikk itt található: http://epitesijog.hu/figyelo/1365-az-e-naplohoz-kapcsolodo-epitesfelugyeleti-birsagok

 

Az írás az Építésijog.hu Figyelő előfizetői számára elérhető; az előfizetés lehetőségeiről itt található részletes információ: http://epitesijog.hu/elofizetes

(FIGYELEM! Az előfizetők 2014 végéig hozzáférhetnek az Építésügyi hatósági útmutató című digitális – a jogszabály-változásokat követve folyamatosan frissülő – kiadványhoz is!)

 

A legutóbbi Építésijog.hu Hírlevél az e-naplóval kapcsolatban számos további tudnivalót tartalmaz; a hírlevél tartalma itt érhető el:

http://epitesijog.hu/component/acymailing/archive/view/mailid-20/key-2bc3587234a20ffd4a7cfcfbe844eadb/subid-1424-66b4d0258beae81a5ea988412aa434d3 


Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog